PočetnaVijestiU Bjelovaru predstavljen program 18. DOKUarta

U Bjelovaru predstavljen program 18. DOKUarta

|

Bjelovarski festival dokumentarnog filma ove godine postaje punoljetan pa stoga osamnaesto izdanje DOKUarta traje i dan dulje nego inače – osam dana. Što će to bjelovarska publika ove godine imati priliku vidjeti pa i čuti, predstavljeno je u ponedjeljak u Kulturnom i multimedijskom centru Bjelovar. Uz predstavnike Udruge DOKUart, festival su predstavili selektorica Rada Šešić, ravnatelj KMC-a Denis Hladiš i gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak.

Prodaja ulaznica koje se mogu kupiti i online i na blagajni KMC-a, počinje danas (utorak, 26. rujna), a festival ove godine traje od petka 6. listopada pa do petka 13. listopada. U glavnom programu prikazat će se dvanaest filmova, uz još tri filma predviđena za prikazivanje bjelovarskim školarcima. Uz nekoliko hrvatskih tu je i jedna europska premijera, i to indijskog filma “Zovite me plesačem” / “Call Me Dancer” američkih autorica Leslie Shampaine i Pip Gilmour. Zemlje iz kojih ove godine dolaze filmovi su: Portugal, Slovenija, BiH, Irska, Austrija, Nizozemska, Švicarska, Češka, Bangladeš, Indija, SAD i naravno Hrvatska. Uz Rovišće i Kapelu gdje posljednjih godina DOKUart odlazi dan nakon festivala, ove godine filmovi iz glavnog programa prikazat će se i publici u Grubišnom Polju i Daruvaru.

“Program je izniman i bogat, ne samo u filmskom smislu, već i u svakom drugom. Zbog toga ove godine koristimo obje dvorane Kulturnog i multimedijskog centra gdje smo se udomaćili posljednjih deset godina, ali i Dom kulture u kojem smo i započeli naš festival. Upravo u Domu kulture bit će i otvorenje festivala, s iznimnim filmom ‘Cesaria Evora’ o iznimnoj glazbenoj zvijezdi. Uz mnoge zanimljive goste, redatelje i autore, bit će i zanimljivih glazbenih gostiju i to osobito za prvi festivalski vikend. DOKUart je i prvi festival u Europi na kojem će biti prikazan indijski film ‘Zovite me plesačem’ i na to smo iznimno ponosni”, istaknula je Rada Šešić.

U povodu 85. obljetnice rođenja Arsena Dedića, u subotu 7. listopada u 21 sat, u Domu kulture je na rasporedu koncert “Zoran Predin pjeva Arsena”, a prodaja karata već je počela te se ulaznice za koncert mogu kupiti i online.

Cijena pojedinačnih ulaznica za pojedinu večer iznosi četiri eura, a festivalski paket za svih osam večeri 24 eura, uz što je predviđen i prigodni poklon odnosno festivalska majica. I ove godine organizirana je radionica za dokumentarni film pod stručnim vodstvom redatelja i snimatelja Đure Gavrana, na kojoj će sudjelovati učenici bjelovarskih škola. Radionica je besplatna i namijenjena je za učenike viših razreda bjelovarskih osnovnih i srednjih škola te traje pet dana, od subote 7. do srijede 11. listopada. Također, i ove godine u kinodvorani KMC-a bit će organizirane projekcije za učenike bjelovarskih osnovnih i srednjih škola, stručna predavanja za učenike i još brojni drugi sadržaji.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.