PočetnaIntervjuiPet nagrada za hrvatske projekte na "industry" programu 6. AJB DOC-a

Pet nagrada za hrvatske projekte na “industry” programu 6. AJB DOC-a

-

U Sarajevu je jučer (ponedjeljak, 11.9.) službeno okončano drugo izdanje industry programa Festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans, “AJD Industry Days @ AJB DOC”. Ove su godine u tri različita potprograma spomenutog programa ušla 22 dokumentarna projekta, među kojima i četiri hrvatska: hrvatsko-talijanska koprodukcija “Bezbroj poljubaca” / “Con 24000 baci” (Marinis Media) Alessija Bozzera i Ivane Marinić Kragić, hrvatsko-crnogorska koprodukcija “Kontraadmiral” (Restart / Artikulacija Film) Mladena Ivanovića, hrvatsko-francuska koprodukcija “Cordon” (Restart / Cinephage Productions) Antona Mezulića te “Još jedan film o ratu, ocu i domu” (Wolfgang&Dolly) Damira Markovine.

Upravo je potonji Markovinin filmski projekt osvojio jednu od glavnih nagrada – pet tisuća eura – industry programa AJB DOC-a, i to Nagradu za koprodukciju koju dodjeljuje Al Jazeera Balkans, u sklopu regionalnog potprograma “Balkan Stars”. Uz ovu, “Još jedan film o ratu, ocu i domu” osvojio je i Nagradu Filmskog centra Crne Gore “Balkanska zvijezda” (pet tisuća eura) te Nagradu MIA, koja mu garantira prisustvo na koprodukcijskom sajmu i pitching forumu Međunarodnog audiovizualnog sajma (MIA – International audiovisual market).

Kako i sam Markovina kaže u sinopsisu “Još jedan film o ratu, ocu i domu”, ovo je film o njegovom najtežem emocionalnom odnosu u životu – s ocem Rokom, koji je kao jedan od rijetkih bh. političara glasovao protiv Daytonskog sporazuma, želeći očuvanje jedinstvene Bosne i Hercegovine. Priča je to o sinu koji trideset godina nakon završetka rata pokušava ocu prevladati vlastitu ratnu traumu te prihvatiti povratak u Mostar, grad koji ih je prognao u egzil.

Od ostalih hrvatskih projekata, TV Nagradu HRT-a u iznosu od pet tisuća dolara osvojio je “Cordon” Antona Mezulića, a Beldocsovu (Poziv za predstavljanje projekta na festivalu Beldocs) “Kontraadmiral” Mladena Ivanovića. Sve ostale nagrađene možete pronaći na sljedećoj poveznici.

Odmah nakon završetka ovogodišnjeg AJB DOC-ovog industry programa, stupili smo u kontakt s Tamarom Babun, producenticom filma “Još jedan film o ratu, ocu i domu”, koji pak nastaje u produkciji zagrebačkog Wolfgang&Dollyja.

“U fazi smo produkcije, snimanje će trajati sigurno do kraja zime. Jako smo sretni da je projekt dio ovogodišnje selekcije ‘BDC Discoveries’ koji nam otvara brojna vrata, tako da odmah nakon Sarajeva idemo u Sofiju, a u listopadu i u Leipzig. Zahvaljujući pak AJB DOC i MIA nagradi, idemo i na MIA koprodukcijski market u Italiji”, govori nam Tamara na pitanje o trenutnoj produkcijskoj fazi budućeg filma Damira Markovine.

A kako izgledaju sama događanja na industry programu “AJD Industry Days @ AJB DOC”?

“AJB DOC Industry je odlično organizirano događanje na kojem tehnički sve dobro funkcionira. Ljudi su srdačni, vlada navijačka atmosfera prema projektima i solidan je izbor stručnjaka i decision makera. Ovakva manja događanja, kad su toliko dobro organizirana, meni su osobno puno draža i korisnija od velikih. Razlog je što imam više pristupa potencijalnim partnerima u projektima, a i uspijem napraviti puno više posla. Pitching se radi u jednom od klasičnijih formata – ekipa ima sedam minuta predstaviti projekt, što uključuje priču filma i prikazivanje videomaterijala. Nakon toga panel ima osam minuta za pitanja i komentare. Naš segment fantastično je moderirala Rada Šešić, koja jako dobro poznaje obje strane posla te zna kako napraviti najbolji razgovor oko svakog pojedinog projekta”, govori nam Tamara.

Koliko će dobivene nagrade pomoći projektu u budućnosti, glede daljnjeg razvoja i zatvaranja financijske konstrukcije?

“Europskom filmu uvijek fali sredstava, posebno u malim zemljama, pa tako i u Hrvatskoj. Svaki izlazak na veće tržište, svaka financijska nagrada i svaka suradnja koja uključuje i približavanje zatvaranju financijske konstrukcije i otvaranje daljnjih mogućnosti za plasman na što više teritorija je dobra. Naravno, ukoliko ne dira u integritet projekta. Presretni smo što je projekt ovako dobro prošao. Dugo i minuciozno se razvija, Damir je u međuvremenu napravio dva odlična i nagrađivana filma, ‘Čekaj me’ i ‘Dezerteri’, tako da je ovo sjajan nastavak te priče. Danas još malo slavimo, sutra već idemo dalje na posao!”, jasna je za kraj producentica Tamara Babun.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka u natjecateljskoj konkurenciji 66. DOK Leipziga

Hrvatski dokumentarac "EL Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka ušao je u natjecateljsku konkurenciju 66. DOK Leipziga.

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.

Dvanaest dokumentaraca u programu punoljetnog DOKUarta

Dvanaest dokumentaraca prikazat će se u programu ovogodišnjeg, punoljetnog DOKUarta (Bjelovar, 6. - 13.10.).

Objavljen program 24. Mediteran Film Festivala

Poznat je program 24. Mediteran Film Festivala, koji će se od 10. do 14. listopada održavati u Širokom Brijegu.

Otvorene prijave za radionicu u okviru programa “Mali DOKUart”

Otvorene su prijave za radionicu u okviru ovogodišnjeg programa "Mali DOKUart", bjelovarskog festivala DOKUart.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

6. AJB DOC: “Dolazak proljeća u Buču” – Nakon okupacije

"Dolazak proljeća u Buču" / "When Spring Came to Bucha" (2022) Mile Tešajeve i Marcusa Lenza osvojio je glavnu nagradu na 6. AJB DOC-u.

6. AJB DOC: “Flotacija” – Flotiranje silnica svekolikosti

"Flotacija" (2023) Eluned Zoë Aiano i Alesandre Tatić osvojila je Posebno priznanje žirija na 6. AJB DOC-u.

Nagrada publike 6. AJB DOC-a dokumentarcu “Braća Musemić”

Ovogodiošnja Nagrada publike AJB DOC-a pripala je dokumentarnom filmu "Braća Musemić" autora Edina Isanovića i redatelja Nihada Ušanovića.