PočetnaVijestiSinoć u Sarajevu otvoren 6. AJB DOC

Sinoć u Sarajevu otvoren 6. AJB DOC

|

Šesto izdanje Festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC), koje će trajati do 12. rujna, svečano je sinoć otvoreno u Bosanskom kulturnom centru (BKC) u Sarajevu. Nakon promotivnog videa kojim je predstavljen program ovogodišnjeg AJB DOC-a, premijerno je prikazan destinacijski promotivni spot u produkciji hotela Courtyard by Marriott kao poklon gradu Sarajevu, nakon čega se prisutnima obratio direktor Festivala Edhem Fočo.

“AJB DOC je festival običnog čovjeka, bez glamura”, naglasio je Fočo, dodajući: “Zahvalan sam svima koji nas podržavaju, prije svega publici, a zatim i autorima, sponzorima i svim kolegama koji predano i profesionalno rade na organizaciji Festivala.”

Uslijedilo je službeno otvaranje Festivala, a čast da to učini pripala je direktoru Al Jazeera Documentary Channela Ahmedu Mahfouzu, koji je čestitao organizatorima na uspješnoj organizaciji šestog izdanja AJB DOC-a i drugog izdanja programa “AJD Industry Days @ AJB DOC”.

“Suradnja Al Jazeera Documentary Channela i Festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans rezultirala je kreiranjem platforme ‘AJD Industry Days’ koja ima za cilj pružanje dodatnog prostora autorima dokumentarnih filmova širom svijeta. Izabrali smo 22 projekta koji mogu dobiti značajne novčane nagrade ili koprodukcijsku podršku”, rekao je Mahfouz.

Potom je uslijedila projekcija filma “The Mind Game” (2023) autora Eefje Blankevoort, Els van Driel i Sajida Khana Nasirija, koji je prikazan u sklopu Natjecateljskog programa. Nakon prikazivanja filma upriličena je diskusija s publikom.

“Uglavnom čitamo priče o velikim grupama ljudi i u konačnici se u društvu, koje je polarizirano po tom pitanju, stvara ružna slika. Zbog toga je potrebno dati novi narativ, donijeti ljudima priču s kojom se mogu poistovjetiti. To je, između ostalog, razlog naše bliske suradnje sa Sajidom”, rekla je, između ostalog, Els van Driel.

Uz svečanu ceremoniju otvaranja Festivala, otvorena je i izložba crno-bijelih fotografija Đorđa Kostića, Al Jazeerinog producenta Digitalne redakcije i dopisnika iz Beograda. Izložbu “Rights” posjetitelji mogu pogledati besplatno u Bosanskom kulturnom centru (BKC) tijekom trajanja festivala.

Publika AJB DOC Film Festivala, koji traje od 8. do 12. rujna, ima priliku pogledati 24 dokumentarca čiji je fokus na ljudskim pravima. Cjelokupan program, kao i detaljne informacije o filmovima koji će biti prikazani možete pronaći na službenoj web-stranici Festivala.

Odluku o najboljem filmu Takmičarske selekcije AJB DOC-a donijet će nagrađivani međunarodni žiri kojeg sačinjavaju redatelji Vitalij Manski, Bernadett Tuza-Ritter i Nermin Hamzagić te producenti Vanja Jambrović i Mohamed Elmongy.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.