PočetnaIntervjuiSead Kreševljaković: "Cilj nam je da ostanemo iskreni prijatelji dokumentarnog filma"

Sead Kreševljaković: “Cilj nam je da ostanemo iskreni prijatelji dokumentarnog filma”

|

Pred nama je šesto izdanje AJB DOC-a, punog imena – Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans, koje će biti održano od 8. do 12. rujna u Sarajevu, u Bosanskom kulturnom centru (BKC), Cineplexxu Sarajevo i Kamernom teatru 55. Ovogodišnji festival broji ukupno 24 filma iz devetnaest zemalja, od čega šest svjetskih premijera. Tematski fokus 6. AJB DOCA su ljudska prava (“RIGHT(S)”/”PRAVA”), dok će odluku o najboljem filmu donijeti peteročlani međunarodni žiri: redatelj Vitalij Manski, redateljica Bernadett Tuza-Ritter, producentica Vanja Jambrović, redatelj Nermin Hamzagić i producent Mohamed Elmongy. U industrijskom će pak dijelu – “Al Jazeera Documentary Industry Days @ AJB DOC” – biti predstavljen niz dokumentarnih filmova u razvoju, među kojima i četiri hrvatska. A o ovogodišnjem programu ipak će puno bolje znati jedan od AJB DOC-ovih selektora programa, Sead Kreševljaković, koji je za početak objasnio odabir ovogodišnje festivalske teme.

“U principu, ljudska prava su poput vode i zraka za čovjeka. Njima se uvijek trebamo baviti. Svi ozbiljni dokumentaristi gledateljima imaju potrebu približiti važnost te činjenice kroz svoj filmski izraz. Oni kroz prikazivanje osobnih drama aktera i njihovih filmova pokušavaju u nama probuditi empatiju, da u njihovim pričama prepoznamo ili zamislimo sebe ili svoje bližnje, da budemo u njihovoj koži. Bilo da se radi o temama poput osvješćivanja bolesnih pojava u društvu kao što je femicid, pojedincima koji svoj život posvete pravima obespravljenih, posljedicama agresije na Ukrajinu, agresivnim korporacijama koji se sukobljavaju s lokalnim zajednicama, pričama o ljudima oboljelima od Alzheimerove bolesti, političkim zatvorenicima… Dokumentarni film omogućava da dio svog razbacanog vremena razmišljamo o njima, samim time i o sebi. Sve spomenute i mnoge druge su teme ovogodišnjeg programa AJB DOC festivala”, govori za naš portal Sead Kreševljaković.

Festival je i ove godine bio dobro upoznat s gibanjima na europskoj doku-sceni.

“Zahvaljujući dugogodišnjoj suradnji, koju s mnogim produkcijskim kompanijama i distributerima njegujemo kroz prisustvo Al Jazeere Balkans, a posebno kolegice Lejle Dedić kao naše predstavnice na festivalima širom Europe, upoznati smo s novim filmovima već od početnih produkcijskih faza. Naravno, uvijek bude i nekih pozitivnih iznenađenja, ali iz godine u godinu to je oko tristo filmova, od kojih uz slatke muke odabiremo one nama najzanimljivije, vodeći računa o kvaliteti i važnosti njihovih tema”, napominje Kreševljaković.

Kakav će biti natjecateljski program 6. AJB DOC-a?

“S obzirom na to da je naša natjecateljska selekcija već teškom mukom reducirana na trinaest odabranih filmova, mogu samo ukratko reći o svakom ponešto kako bi čitatelji prepoznali njima zanimljive teme. Dakle, tu su dva filma s temama femicida i položaja žena – ‘Zovem se Sretna’ i ‘Suprug gospođe Iran’. Imamo i priče iz Ukrajine, o ratu i njegovim posljedicama. Jedna je iz Buče – ‘Dolazak proljeća u Buču’, gdje se nakon stravičnih zločina društvo suočava s posljedicama njegovog razaranja, i ‘Proljeću u Mariupolju’ koje s lica mjesta opisuje dramu grada-simbola ukrajinske borbe. Potonja priča ispričana je iz kuta talijanskog novinara, koji je nakon upada ruske vojske bio jedini zapadni novinar na tom području. Uzevši u obzir da je Al Jazeera poznata po izvrsnim ratnim reporterima i novinarstvu, uvijek imamo poneki film na teme novinarstva i ratnog izvještavanja. Tako je tu fascinantna priča ‘Povratak u Raqqu’, o španjolskom novinaru kojeg je s grupom njegovih kolega oteo ISIL. Osim što gledatelj može shvatiti rizik ove odvažne profesije, film postavlja i pitanja o ulozi vlada i međunarodnih organizacija u zaštiti novinara”, govori selektor AJB DOC-a i nastavlja:

“I dalje je neizbježna tema pozicije izbjeglica i migranata, pa imamo film otvaranja festivala ‘Game: Drugi nivo’ o mladom afganistanskom izbjeglici; ‘Las Abogadas’ i ‘Potpuni neznanci’ koji govore o migrantima, ali i ljudima s druge strane koji bi u svim zdravim društvima svojom humanošću trebali biti uzori svima nama. S druge strane svijeta, odakle ljudi bježe pred ratovima i nepravdom, dolazi afganistanski film ‘Zabranjeni smijeh’ te palestinski ‘San o slobodi’, koji nas upoznaje s palestinskim političkim zatvorenikom koji bi jednog dana mogao postati novi predsjednik Palestine. Tu su još filmovi ‘Draga sjećanja’ o fotografu koji živi s Alzheimerovom bolešću te ‘Do savršenog gena’ o kineskom znanstveniku koji je izmijenio gensku strukturu embriona kako bi proizvodio bebe s urođenim genomom. Na kraju imamo i jedan film iz regije koji ove godine dolazi iz Srbije – ‘Flotacija’ se na zanimljiv način bavi lokalnom zajednicom Majdanpeka i rudarskom industrijom koja im ugrožava opstanak.”

AJB DOC kao i obično nudi i dokumentarna ostvarenja izvan natjecateljskog prozora.

“Tu imamo osam izuzetnih filmova. Prije svega, u selekciji ‘Last Minute Cinema’ – zamišljenoj kao izbor zapaženih filmova s europskih i svjetskih festivala – imamo dokumentarce ‘Potret premijerke’, ‘Blix, ne bombe’ i ‘Kad se kamere ugase’. U selekciji ‘AJB Prikazuje’ tradicionalno predstavljamo produkciju i koprodukciju Al Jazeere Balkans, a ove godine tu su dvije velike europske koprodukcije, ‘Istražitelj’ i ‘Naslijeđe Daytona: BiH, krhki mir’; te dva filma rađena u BiH, ‘Braća Musemić’ i film o usponu Bosanca – Sarajlije Tomislava Cvitanušića na Mount Everest, ‘Svako ima svoj Everest’, koji će sigurno izazvati ogromnu pažnju naših gledatelja. Tu su još programi ‘SmartDoc’, s filmovima rađenim pametnim telefonima i posebne projekcije dokumentarnog filma Nebojše Grabeža ‘Sedma republika’ te ‘Graditelji Alhambre’. Ukratko, ove godine imamo 24 filma i vjerujem da će svi zadovoljiti ukuse ljubitelja dokumentarnog filma”, završio je Kreševljaković najavu ovogodišnjeg programa.

A što je s razvojem AJB DOC-a, koliko je njegov selektor zadovoljan trenutnim stanjem i položajem sarajevskog festivala dokumentarnog filma?

“Iskreno, krenuli smo sa željom predstavljanja gledateljima i filmskim profesionalcima kao prijatelji filma. Zahvaljujući entuzijazmu festivalskog tima kojeg čine vrhunske profesionalke i profesionalci te energični direktor Edhem Fočo, već nakon prvog izdanja AJB DOC Film Festivala prepoznali su nas kao zaista vrijedan projekat. Nakon toga, svake godine pomalo rastemo, uveli smo program za industriju, neke nove selekcije, popratne programe… Ali u suštini, bez obzira na sve te pomake, jedini cilj nam je da ostanemo kakvi smo bili za vrijeme rada na prvom festivalu 2018. godine – iskreni prijatelji dokumentarnog filma”, poentirao je za kraj Sead Kreševljaković.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.

Dodjela Nagrade Dokumetar u Dokukinu KIC

U organizaciji portala Dokumentarni.net, u zagrebačkom Dokukinu KIC će u utorak, 18. lipnja u 19 sati, po peti put biti dodijeljena Nagrada Dokumetar.

17. Beldocs: Razbijanje utopije o dominantne poretke

Na ovogodišnjem Beldocsu svjedočili smo još jednom presjeku produkcije srpskog dokumentarnog filma.

“Posljednji valcer” – Film koji se pušta glasno

"Posljednji valcer" / "The Last Waltz" (1978) Martina Scorsesea publika i kritika nazivaju jednim od najboljih rock filmova svih vremena.