PočetnaVijestiObjavljen program 6. AJB DOC-a

Objavljen program 6. AJB DOC-a

|

Šesto izdanje Festivala međunarodnog dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC), koje će biti održano od 8. do 12. rujna u Sarajevu, donosi 24 dokumentarca koja promoviraju ljudska prava. Program je dostupan na službenoj web-stranici Festivala, a bit će prikazan u Bosanskom kulturnom centru (BKC), Cineplexxu Sarajevo i Kamernom teatru 55.

Od blizu 300 prijavljenih filmova, selektori su odabrali 24 iz devetnaest zemalja, koja će biti prikazana u četiri programske selekcije: Natjecateljski program, “AJB Prikazuje”, “Last Minute Cinema” i “SmartDoc”; te dvije posebne, od čega je šest svjetskih premijera, jedna međunarodna, dvanaest regionalnih i pet bosanskohercegovačkih.

Sve češće kršenje i uskraćivanje temeljnih sloboda i prava pojedinaca i grupa širom svijeta, koja bi trebala biti zagarantirana svakom ljudskom biću, ali nisu, nametnuli su temu vodilju 6. AJB DOC-a – “RIGHT(S)”/”PRAVA” – pa će tako prikazani filmovi biti vođeni ovom temom.

Edhem Fočo, direktor AJB DOC Film Festivala, ističe da se festival već pozicionirao kao važan festival dokumentarnog filma u Europi.

“Pronašli smo svoj termin i nišu u svijetu dokumentarnog filma, a to su dokumentarci namijenjeni televizijskom emitiranju. Odlično surađujemo s regionalnim i europskim festivalima koji baštine dužu tradiciju, ali uz pomoć naše matične TV mreže uspjeli smo postati važan akter u ovoj industriji i gradimo svoju poziciju sigurno. Kad je riječ o ovogodišnjem programu, imamo filmove koji su inspirirajući i dolaze iz svih dijelova svijeta, snažne priče koje gledatelje neće ostaviti ravnodušnim, ali će publici možda ipak najzanimljiviji biti filmovi s temama iz naše regije. Nadam se da će kina biti puna, ne samo na tim, već i na drugim projekcijama, jer zaista je teško reći koji je bolji”, dodao je Fočo.

Govoreći o programu Festivala, selektorica Lejla Dedić kaže: “Pri odabiru filmova vodili smo se standardima Al Jazeere, fokusirajući se na kvalitetu produkcije, jačinu teme i unikatan pristup autora u pričanju priče koja će postati bliska publici. Nama selektorima, kao i samom Festivalu, autori i publika su najbitniji.”

Žiri

Odluku o najboljem filmu Natjecateljske selekcije AJB DOC-a donijet će nagrađivani međunarodni žiri: redatelj Vitalij Manski, redateljica Bernadett Tuza-Ritter, producentica Vanja Jambrović, redatelj Nermin Hamzagić i producent Mohamed Elmongy.

Svi natjecateljski filmovi ulaze i u konkurenciju za nagradu programskog žirija Al Jazeere Balkans, koji dodjeljuje nagradu “AJB Program Award”. Također, svi filmovi prikazani na AJB DOC Film Festivalu ulaze u konkurenciju za Nagradu publike.

U suradnji s Al Jazeera Media Instituteom i u partnerstvu sa Samsungom i UNFPA-om, bit će održana trodnevna radionica “Produkcija dokumentarnih filmova pametnim telefonom” namijenjena mladim autorima iz regije, a pod vodstvom Farisa Bajrića.
Kao jedan od iznimno važnih dijelova Festivala, već drugu godinu zaredom, u suradnji s Al Jazeera Documentary kanalom bit će održan i “AJD Industry Days @AJB DOC”, susreti za profesionalce iz dokumentarne industrije koji omogućavaju umrežavanje autorima dokumentarnih filmova s donositeljima odluka s Balkana i šire, te olakšavaju financiranje i produkciju dokumentarnih filmova iz Jugoistočne Europe, Južnog Kavkaza, Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike, kao i podršku u emitiranju, distribuciji i prodaji njihovih djela medijskim kućama i prikazivačima širom svijeta.

Popratni program

Osim projekcija dokumentarnih filmova, 6. AJB DOC donosi i bogat popratni program, izložbu fotografija i panel-diskusiju. Uz otvaranje Festivala u Bosanskom kulturnom centru (BKC), bit će otvorena izložba crno-bijelih fotografija Đorđa Kostića, Al Jazeerinog producenta Digitalne redakcije i dopisnika iz Beograda, koja je također vođena temom Festivala. Izložba je otvorena za sve posjetitelje do zatvaranja AJB DOC-a, uz besplatan ulaz. Autor je posvećuje Sarajevu, u kojem su nastale njegove prve crno-bijele fotografije i Al Jazeeri Balkans, “njegovoj drugoj kući”.

U suradnji s kulturnim centrom Oyoun iz Berlina bit će održan panel “Uloga filma i umjetnosti u kulturi sjećanja: ruandska, ujgurska i bosanska perspektiva”. Učesnici su Suli Kurban, novinarka i filmska radnica; Esther Mujawayo, sociologinja, aktivistica i osnivačica udruženja udovica Ruande; i Nihad Kreševljaković, voditelj programa Modula memorije (MESS).


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

17. Subversive Film Festival: “Zemlja za nas” – Bez motike nema kruha

"Zemlja za nas", cjelovečernji prvenac Karle Crnčević, otpočinje razmjerno tajanstveno, sugerirajući ulazak u kakav svijet misterija...

“Crna kutija: Dnevnici” Shiori Ito najbolji dokumentarni film 17. Subversive Film Festivala

Svečanom dodjelom nagrada "Wild Dreamer Dragan Rubeša", u subotu je završeno sedamnaesto izdanje Subversive Film Festivala.

17. Subversive Film Festival: “Soundtrack za državni udar” – (De)džezifikacija Konga

"Soundtrack za državni udar" (2024) je impresivan film koji se može uvrstiti među najviša dostignuća svetske dokumentaristike tekuće dekade.

Zlatna palma za film “Čovjek koji nije mogao šutjeti” Nebojše Slijepčevića!

Igrani film "Čovjek koji nije mogao šutjeti" Nebojše Slijepčevića osvojio je Zlatnu palmu za najbolji kratkometražni film 77. Cannesa!

17. Subversive Film Festival: “Moj ukradeni planet” – Nakon revolucije

"Moj ukradeni planet" sjetan je film, natopljen s mnogo gorčine, jer je autorica u svojoj domovini Iranu provela više od četrdeset godina.

17. Subversive Film Festival: “Stanari” – Tri sprovoda i dva štrajka glađu

"Stanari" / "The Flats" (2024) Alessandre Celesije, usmjereni su na posljedice Nevolja (The Troubles / Na Trioblóidi), kako ih zovu u Irskoj.

Renata Poljak: “Imamo dokumentarna svjedočenja o ženama strašne snage”

Renata Poljak je na 20. ZagrebDoxu, u sklopu Regionalne konkurencije, predstavila svoj najnoviji film, "Šume šume" (2024).

Tri dana dokumentaraca na 18. Vox Feminae Festivalu

Tri dana filmskog programa 18. Vox Feminae Festivala donosi raznoliku selekciju filmova koji se bave temama rodne ravnopravnosti, seksualnosti i ženskog nasljeđa.

Niz hrvatskih dokumentaraca i projekata na 17. Beldocsu

Na ovogodišnjem, 17. Beldocsu (22. - 29. svibnja), bit će prikazan cijeli niz hrvatskih dokumentarnih filmova.

17. Subversive Film Festival: “Favoriten” – Gospođa Idiskut i njeno odeljenje

"Favoriten" (2024) austrijske autorke Ruth Beckermann, prati jedno odeljenje najveće osnovne škole u bečkoj četvrti Favoriten.