PočetnaVijestiObjavljen program 6. AJB DOC-a

Objavljen program 6. AJB DOC-a

-

Šesto izdanje Festivala međunarodnog dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC), koje će biti održano od 8. do 12. rujna u Sarajevu, donosi 24 dokumentarca koja promoviraju ljudska prava. Program je dostupan na službenoj web-stranici Festivala, a bit će prikazan u Bosanskom kulturnom centru (BKC), Cineplexxu Sarajevo i Kamernom teatru 55.

Od blizu 300 prijavljenih filmova, selektori su odabrali 24 iz devetnaest zemalja, koja će biti prikazana u četiri programske selekcije: Natjecateljski program, “AJB Prikazuje”, “Last Minute Cinema” i “SmartDoc”; te dvije posebne, od čega je šest svjetskih premijera, jedna međunarodna, dvanaest regionalnih i pet bosanskohercegovačkih.

Sve češće kršenje i uskraćivanje temeljnih sloboda i prava pojedinaca i grupa širom svijeta, koja bi trebala biti zagarantirana svakom ljudskom biću, ali nisu, nametnuli su temu vodilju 6. AJB DOC-a – “RIGHT(S)”/”PRAVA” – pa će tako prikazani filmovi biti vođeni ovom temom.

Edhem Fočo, direktor AJB DOC Film Festivala, ističe da se festival već pozicionirao kao važan festival dokumentarnog filma u Europi.

“Pronašli smo svoj termin i nišu u svijetu dokumentarnog filma, a to su dokumentarci namijenjeni televizijskom emitiranju. Odlično surađujemo s regionalnim i europskim festivalima koji baštine dužu tradiciju, ali uz pomoć naše matične TV mreže uspjeli smo postati važan akter u ovoj industriji i gradimo svoju poziciju sigurno. Kad je riječ o ovogodišnjem programu, imamo filmove koji su inspirirajući i dolaze iz svih dijelova svijeta, snažne priče koje gledatelje neće ostaviti ravnodušnim, ali će publici možda ipak najzanimljiviji biti filmovi s temama iz naše regije. Nadam se da će kina biti puna, ne samo na tim, već i na drugim projekcijama, jer zaista je teško reći koji je bolji”, dodao je Fočo.

Govoreći o programu Festivala, selektorica Lejla Dedić kaže: “Pri odabiru filmova vodili smo se standardima Al Jazeere, fokusirajući se na kvalitetu produkcije, jačinu teme i unikatan pristup autora u pričanju priče koja će postati bliska publici. Nama selektorima, kao i samom Festivalu, autori i publika su najbitniji.”

Žiri

Odluku o najboljem filmu Natjecateljske selekcije AJB DOC-a donijet će nagrađivani međunarodni žiri: redatelj Vitalij Manski, redateljica Bernadett Tuza-Ritter, producentica Vanja Jambrović, redatelj Nermin Hamzagić i producent Mohamed Elmongy.

Svi natjecateljski filmovi ulaze i u konkurenciju za nagradu programskog žirija Al Jazeere Balkans, koji dodjeljuje nagradu “AJB Program Award”. Također, svi filmovi prikazani na AJB DOC Film Festivalu ulaze u konkurenciju za Nagradu publike.

U suradnji s Al Jazeera Media Instituteom i u partnerstvu sa Samsungom i UNFPA-om, bit će održana trodnevna radionica “Produkcija dokumentarnih filmova pametnim telefonom” namijenjena mladim autorima iz regije, a pod vodstvom Farisa Bajrića.
Kao jedan od iznimno važnih dijelova Festivala, već drugu godinu zaredom, u suradnji s Al Jazeera Documentary kanalom bit će održan i “AJD Industry Days @AJB DOC”, susreti za profesionalce iz dokumentarne industrije koji omogućavaju umrežavanje autorima dokumentarnih filmova s donositeljima odluka s Balkana i šire, te olakšavaju financiranje i produkciju dokumentarnih filmova iz Jugoistočne Europe, Južnog Kavkaza, Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike, kao i podršku u emitiranju, distribuciji i prodaji njihovih djela medijskim kućama i prikazivačima širom svijeta.

Popratni program

Osim projekcija dokumentarnih filmova, 6. AJB DOC donosi i bogat popratni program, izložbu fotografija i panel-diskusiju. Uz otvaranje Festivala u Bosanskom kulturnom centru (BKC), bit će otvorena izložba crno-bijelih fotografija Đorđa Kostića, Al Jazeerinog producenta Digitalne redakcije i dopisnika iz Beograda, koja je također vođena temom Festivala. Izložba je otvorena za sve posjetitelje do zatvaranja AJB DOC-a, uz besplatan ulaz. Autor je posvećuje Sarajevu, u kojem su nastale njegove prve crno-bijele fotografije i Al Jazeeri Balkans, “njegovoj drugoj kući”.

U suradnji s kulturnim centrom Oyoun iz Berlina bit će održan panel “Uloga filma i umjetnosti u kulturi sjećanja: ruandska, ujgurska i bosanska perspektiva”. Učesnici su Suli Kurban, novinarka i filmska radnica; Esther Mujawayo, sociologinja, aktivistica i osnivačica udruženja udovica Ruande; i Nihad Kreševljaković, voditelj programa Modula memorije (MESS).


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.

Dvanaest dokumentaraca u programu punoljetnog DOKUarta

Dvanaest dokumentaraca prikazat će se u programu ovogodišnjeg, punoljetnog DOKUarta (Bjelovar, 6. - 13.10.).

Objavljen program 24. Mediteran Film Festivala

Poznat je program 24. Mediteran Film Festivala, koji će se od 10. do 14. listopada održavati u Širokom Brijegu.

Otvorene prijave za radionicu u okviru programa “Mali DOKUart”

Otvorene su prijave za radionicu u okviru ovogodišnjeg programa "Mali DOKUart", bjelovarskog festivala DOKUart.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

6. AJB DOC: “Dolazak proljeća u Buču” – Nakon okupacije

"Dolazak proljeća u Buču" / "When Spring Came to Bucha" (2022) Mile Tešajeve i Marcusa Lenza osvojio je glavnu nagradu na 6. AJB DOC-u.

6. AJB DOC: “Flotacija” – Flotiranje silnica svekolikosti

"Flotacija" (2023) Eluned Zoë Aiano i Alesandre Tatić osvojila je Posebno priznanje žirija na 6. AJB DOC-u.

Nagrada publike 6. AJB DOC-a dokumentarcu “Braća Musemić”

Ovogodiošnja Nagrada publike AJB DOC-a pripala je dokumentarnom filmu "Braća Musemić" autora Edina Isanovića i redatelja Nihada Ušanovića.

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka pogledalo više od pet tisuća gledatelja

Dokumentarac "El Shatt – nacrt za utopiju" (KOMPOT /...