PočetnaNajaveLiburnia uplovljava u Gomirje

Liburnia uplovljava u Gomirje

|

“Liburnia uplovljava”, turneja pobjedničkih filmova Liburnia Film Festivala, festivala hrvatskog dokumentarnog filma, u četvrtak 27. srpnja stiže i u Gomirje. U suradnji s udrugom Gomirje u srcu 1599. i Srpskim kulturnim društvom “Prosvjeta” Gomirje, Udruga LFF u Domu kulture u Gomirju u četvrtak od 20 sati prikazuje dva dokumentarca, od kojih je jedan – “Tvornica filmova” Silvestra Kolbasa – na lanjskom Liburnia Film Festivalu nagrađen za najbolju fotografiju, a drugi – “Anplagd” Mladena Kovačevića – gostujući film u ovom programu.

“Tvornica filmova” (Silvestar Kolbas audiovizualna djelatnost, 2022.; 15′) filmski je esej o fotografiji, ispričan kroz fotografiju. Polazište filma su crno-bijele fotografije snimljene u zapuštenoj i ispražnjenoj tvornici Fotokemika, snimane isključivo na fotografskim materijalima koji su nekoć u toj tvornici i proizvedeni. No, istodobno je to priča i o negativnim posljedicama tranzicije, propasti industrijalizacije i radničkog pokreta.

“Anplagd” (2013., 94′) srpskog redatelja Mladena Kovačevića egzistencijalna je alegorija o puhanju u listove, kretanju u prostoru između najprimitivnijih instrumenata i najuniverzalnijeg bijega koji muzika nudi. Upoznajemo Josipa, pronalazača amatera, čiji je cilj savladati umjetnost muziciranja listovima, te posljednje svirače na listovima – Veru, nekadašnju privatnu detektivku i Peru, seljaka sveznalicu – koji u jesen života još uvijek posežu za zelenim lišćem…


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.

Fotopokret i kinostazis Abbasa Kiarostamija

U drugom tekstu esejističkog serijala "Mineur/majeur" bavimo se manje poznatim filmovima iranskog redatelja Abbasa Kiarostamija.

“The History of Time Travel” – Pseudodokumentarac u slobodnoj formi

"The History of Time Travel" Rickyja Kennedyja iz 2014. godine u narativ uvodi fiktivno znanstveno otkriće, točnije motiv vremenskog stroja.

U srijedu u Bjelovaru počinje nova sezona Filmodroma

Već sedmu godinu sastavni dio Bjelovarskog kulturnog ljeta je program "Filmodrom ljetno kino" Udruge DOKUart.

Riječka premijera “Galeba” u Ljetnom Art-kinu

U Ljetnom Art-kinu 3. srpnja održat će se riječka premijera dokumentarnog filma "Galeb" (Greta Creative Network, 2024.) Davida Lušičića.

Parakartografija Luca Moulleta

U ovom esejističkom serijalu "Mineur/majeur" zavirujemo u opskurne - najčešće kratkometražne i srednjemetražne – ćoškove opusa kanonizovanih reditelja.