PočetnaVijestiHrvatskom dokumentarcu glavna nagrada na 39. Međunarodnom festivalu kratkometražnog filma u Hamburgu

Hrvatskom dokumentarcu glavna nagrada na 39. Međunarodnom festivalu kratkometražnog filma u Hamburgu

|

Prije petnaest dana okončan je 39. Međunarodni festival kratkometražnog filma u Hamburgu (6. – 11.6.). Radi se o jednom od najznačajnijih europskih filmskih manifestacije ovakve vrste, na kojem je upravo jedna hrvatska autorica – zajedno s ostvarenjem “Alpha Kings” (Enrique Pedráza Botero i Faye Tsakas, 2023.) – osvojila glavnu nagradu za najbolji film u međunarodnoj konkurenciji (Hamburg Short Film Award).

Autorica Karla Crnčević svoj je film “Divlje cvijeće” / “Wild Flowers” (Elias Querejeta Zine Eskola / Samostalna produkcija; 2022.) snimila u sklopu studija arhivistike na filmskoj školi Elias Querejeta Eskola u španjolskom San Sebastianu, koju pohađa od 2021. godine. Film je sastavljen od arhivskog materijala njenog oca Pave, koji je tridesetak godina nakon nastanka istog, od autorice zatražio digitalizaciju snimki, kako bi sačuvao sjećanja na ratna stradanja njegovog doma u selu Radovčići kod Dubrovnika.

Žiri njemačkog festivala (Nawar Al Qassimi, Patrick Holzapfel, Adina Pintilie, Emilie Poirier i Julija Serdjukova) svoju je odluku obrazložio sljedećim riječima:

“Dodjeljujemo glavnu nagradu filmu koji nas je dirnuo dijalogom između kćerke i oca, kroz video snimljen prije trideset godina, dokumentirajući tragove rata u obiteljskoj kući. Ono što se na prvi pogled činilo prilično jednostavnim, otvara različite slojeve sjećanja – osobnog i kolektivnog, kao i čežnju za obitelji i domom, preklapajući se poput latica cvijeta. U vremenu u kojem nasilje i ožiljci rata gutaju svaku nadu, film nas podsjeća da pojava prekrasnih cvjetova koji rastu iz ruševina na staroj videovrpci, može značiti čitavi svijet.”

Nakon Hamburga, “Divlje cvijeće” putuje na još jedan značajan europski filmski festival – 34. FIDMarseille (4. – 9.7.), gdje će u sklopu programa “Other Gems”, namijenjenog istaknutim filmovima sa svjetskih festivala, biti prikazan 6. i 7. srpnja.

Karla Crnčević je magistrirala dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, kao kulturna radnica radila je na brojim projektima, a suosnivačica je cavtatskog filmskog festivala Unseen. Njen dokumentarac “Divlje cvijeće” – nastao u hrvatsko-španjolskoj koprodukciji – prošle je godine osvojio Veliku nagradu za najbolji baskijski film, u sklopu 64. Međunarodnog festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma Zinebi.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.