PočetnaVijestiHrvatskom dokumentarcu glavna nagrada na 39. Međunarodnom festivalu kratkometražnog filma u Hamburgu

Hrvatskom dokumentarcu glavna nagrada na 39. Međunarodnom festivalu kratkometražnog filma u Hamburgu

-

Prije petnaest dana okončan je 39. Međunarodni festival kratkometražnog filma u Hamburgu (6. – 11.6.). Radi se o jednom od najznačajnijih europskih filmskih manifestacije ovakve vrste, na kojem je upravo jedna hrvatska autorica – zajedno s ostvarenjem “Alpha Kings” (Enrique Pedráza Botero i Faye Tsakas, 2023.) – osvojila glavnu nagradu za najbolji film u međunarodnoj konkurenciji (Hamburg Short Film Award).

Autorica Karla Crnčević svoj je film “Divlje cvijeće” / “Wild Flowers” (Elias Querejeta Zine Eskola / Samostalna produkcija; 2022.) snimila u sklopu studija arhivistike na filmskoj školi Elias Querejeta Eskola u španjolskom San Sebastianu, koju pohađa od 2021. godine. Film je sastavljen od arhivskog materijala njenog oca Pave, koji je tridesetak godina nakon nastanka istog, od autorice zatražio digitalizaciju snimki, kako bi sačuvao sjećanja na ratna stradanja njegovog doma u selu Radovčići kod Dubrovnika.

Žiri njemačkog festivala (Nawar Al Qassimi, Patrick Holzapfel, Adina Pintilie, Emilie Poirier i Julija Serdjukova) svoju je odluku obrazložio sljedećim riječima:

“Dodjeljujemo glavnu nagradu filmu koji nas je dirnuo dijalogom između kćerke i oca, kroz video snimljen prije trideset godina, dokumentirajući tragove rata u obiteljskoj kući. Ono što se na prvi pogled činilo prilično jednostavnim, otvara različite slojeve sjećanja – osobnog i kolektivnog, kao i čežnju za obitelji i domom, preklapajući se poput latica cvijeta. U vremenu u kojem nasilje i ožiljci rata gutaju svaku nadu, film nas podsjeća da pojava prekrasnih cvjetova koji rastu iz ruševina na staroj videovrpci, može značiti čitavi svijet.”

Nakon Hamburga, “Divlje cvijeće” putuje na još jedan značajan europski filmski festival – 34. FIDMarseille (4. – 9.7.), gdje će u sklopu programa “Other Gems”, namijenjenog istaknutim filmovima sa svjetskih festivala, biti prikazan 6. i 7. srpnja.

Karla Crnčević je magistrirala dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, kao kulturna radnica radila je na brojim projektima, a suosnivačica je cavtatskog filmskog festivala Unseen. Njen dokumentarac “Divlje cvijeće” – nastao u hrvatsko-španjolskoj koprodukciji – prošle je godine osvojio Veliku nagradu za najbolji baskijski film, u sklopu 64. Međunarodnog festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma Zinebi.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka u natjecateljskoj konkurenciji 66. DOK Leipziga

Hrvatski dokumentarac "EL Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka ušao je u natjecateljsku konkurenciju 66. DOK Leipziga.

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.

Dvanaest dokumentaraca u programu punoljetnog DOKUarta

Dvanaest dokumentaraca prikazat će se u programu ovogodišnjeg, punoljetnog DOKUarta (Bjelovar, 6. - 13.10.).

Objavljen program 24. Mediteran Film Festivala

Poznat je program 24. Mediteran Film Festivala, koji će se od 10. do 14. listopada održavati u Širokom Brijegu.

Otvorene prijave za radionicu u okviru programa “Mali DOKUart”

Otvorene su prijave za radionicu u okviru ovogodišnjeg programa "Mali DOKUart", bjelovarskog festivala DOKUart.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

6. AJB DOC: “Dolazak proljeća u Buču” – Nakon okupacije

"Dolazak proljeća u Buču" / "When Spring Came to Bucha" (2022) Mile Tešajeve i Marcusa Lenza osvojio je glavnu nagradu na 6. AJB DOC-u.

6. AJB DOC: “Flotacija” – Flotiranje silnica svekolikosti

"Flotacija" (2023) Eluned Zoë Aiano i Alesandre Tatić osvojila je Posebno priznanje žirija na 6. AJB DOC-u.

Nagrada publike 6. AJB DOC-a dokumentarcu “Braća Musemić”

Ovogodiošnja Nagrada publike AJB DOC-a pripala je dokumentarnom filmu "Braća Musemić" autora Edina Isanovića i redatelja Nihada Ušanovića.