PočetnaVijesti"The Mountains" Christiana Einshøja najbolji međunarodni film 30. Hot Docsa

“The Mountains” Christiana Einshøja najbolji međunarodni film 30. Hot Docsa

|

Trideseto izdanje doku-festivalskog majoraMeđunarodnog festivala kanadskog dokumentarnog filma Hot Docsa, održavalo se ove godine od 27. travnja do 5. svibnja. Ukupno je u Torontu prikazano 214 filmova iz 72 različite svjetske države, a ukupno je podijeljeno petnaest nagrada, odnosno jedanaest dokumentarcima u natjecateljskim konkurencijama. Dodijeljene su i dvije nove: za dugometražne filmove u kanadskoj konkurenciji koji potiču suosjećanje i povjerenje između redatelja i svojih protagonista (John Kastner Award) te također u kanadskom dugom metru, producentima koji imaju najveći potencijal stvoriti društvene promjene (Bill Nemtin Award). Svečana je, pak, dodjela održana u subotu, 6. svibnja, u TIFF Bell Lightboxu, pod vodstvom kanadske novinarke Garvije Bailey.

Krenimo od najprestižnije, Nagrade za najbolji međunarodni dugometražni dokumentarni film. Ovdje je žiri (Addie Morfoot, Ina Finchman i Sudeep Sharma) najboljim proglasio “The Mountains” / “Bjergene” (2023) danskog autora Christiana Einshøja, koji se kroz više od 75 tisuća fotografija i trideset godina kućnih videa, fokusira na muškarce unutar svoje obitelji i tragediju koja je dovela do njihovog međusobnog udaljavanja.

Najboljim kanadskim dugometražnim dokumentarcem 30. Hot Docsa (žiri: Rodolfo Castillo-Morales, Shane Belcourt i Margje de Koning) imenovan je “I Lost My Mom” (2022) Denysa Desjardinsa, koji u formi videodnevnika bilježi brigu za svoju sve nemoćniju majku Madeleine, odnosno problematiku (kanadskog) zbrinjavanja pojedinaca treće životne dobi, dok redatelj i njegova sestra donose tešku odluku o smještanju majke u dom za starije osobe.

Nagradu za najbolji srednjometražni dokumentarani film (žiri: Lina Rodriguez, Iris Ng i Amir George) dobio je britanski “Being in a Place – A Portrait of Margaret Tait” (2022) Lukea Fowlera o škotskoj filmašici i pjesnikinji Margaret Tait, dok je u međunarodnom kratkom metru slavio iranski “Mrs. Iran’s Husband” (2023) Milada Khosravija o Sultanu Mohammadu koji se namjerava oženiti treći put kako bi proširio svoj teritorij i povećao besplatnu (žensku) radnu snagu.

Sve ostale laureate provjerite na službenoj stranici Hot Docsa.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Niz hrvatskih dokumentaraca i projekata na 17. Beldocsu

Na ovogodišnjem, 17. Beldocsu (22. - 29. svibnja), bit će prikazan cijeli niz hrvatskih dokumentarnih filmova.

17. Subversive Film Festival: “Favoriten” – Gospođa Idiskut i njeno odeljenje

"Favoriten" (2024) austrijske autorke Ruth Beckermann, prati jedno odeljenje najveće osnovne škole u bečkoj četvrti Favoriten.

Karla Crnčević: “Zajednica iz ‘Zemlje za nas’ funkcionira kao sigurno mjesto”

Redateljica Karla Crnčević porazgovarala je s nama prije skorašnje premijere svog filma "Zemlja za nas" (Zagreb film, 2024.).

Jučer otvoren 17. Subversive Festival

U zagrebačkom kinu Kinoteka jučer je otvoreno sedamnaesto izdanje Subversive Festivala.

Projekcija “El Shatt – nacrt za utopiju” u Hrvatskom državnom arhivu

U Hrvatskom državnom arhivu, 23. svibnja u 18 sati, bit će prikazan film "El Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka.

Otvorene prijave za 18. DORF

Otvorene su prijave za osamnaesto izdanje Festivala dokumentarnog rock filma DORF.

Dina Pokrajac: “Život bez kapitalizma itekako je moguć”

Direktorica i selektorica programa Subversive Film Festivala, Dina Pokrajac za naš portal najavljuje njegovo sedamnaesto izdanje.

Goran Dević: “Kad su vidjeli da politička elita dolazi preko reda, ljudi su zaključili da cijepljenje nije loše”

Jedan od najvećih hrvatskih živućih dokumentarista, Goran Dević govori o svom najnovijem dokumentarcu, "Paviljon 6" (2024).

Art-kino: “Tijelo” Petre Seliškar i retrospektiva Wernera Herzoga

Na repertoar riječkog Art-kina dolazi dokumentarni film "Tijelo" Petre Seliškar i velika retrospektiva Wernera Herzoga.

Ivanu Ramljaku ovogodišnja Nagrada “Vladimir Nazor” za najbolji film

Ovogodišnja Nagrada "Vladimir Nazor" za najbolji film, pripala je Ivanu Ramljaku za njegov dokumentarac "El Shatt - Nacrt za utopiju".