PočetnaVijesti"The Mountains" Christiana Einshøja najbolji međunarodni film 30. Hot Docsa

“The Mountains” Christiana Einshøja najbolji međunarodni film 30. Hot Docsa

-

Trideseto izdanje doku-festivalskog majoraMeđunarodnog festivala kanadskog dokumentarnog filma Hot Docsa, održavalo se ove godine od 27. travnja do 5. svibnja. Ukupno je u Torontu prikazano 214 filmova iz 72 različite svjetske države, a ukupno je podijeljeno petnaest nagrada, odnosno jedanaest dokumentarcima u natjecateljskim konkurencijama. Dodijeljene su i dvije nove: za dugometražne filmove u kanadskoj konkurenciji koji potiču suosjećanje i povjerenje između redatelja i svojih protagonista (John Kastner Award) te također u kanadskom dugom metru, producentima koji imaju najveći potencijal stvoriti društvene promjene (Bill Nemtin Award). Svečana je, pak, dodjela održana u subotu, 6. svibnja, u TIFF Bell Lightboxu, pod vodstvom kanadske novinarke Garvije Bailey.

Krenimo od najprestižnije, Nagrade za najbolji međunarodni dugometražni dokumentarni film. Ovdje je žiri (Addie Morfoot, Ina Finchman i Sudeep Sharma) najboljim proglasio “The Mountains” / “Bjergene” (2023) danskog autora Christiana Einshøja, koji se kroz više od 75 tisuća fotografija i trideset godina kućnih videa, fokusira na muškarce unutar svoje obitelji i tragediju koja je dovela do njihovog međusobnog udaljavanja.

Najboljim kanadskim dugometražnim dokumentarcem 30. Hot Docsa (žiri: Rodolfo Castillo-Morales, Shane Belcourt i Margje de Koning) imenovan je “I Lost My Mom” (2022) Denysa Desjardinsa, koji u formi videodnevnika bilježi brigu za svoju sve nemoćniju majku Madeleine, odnosno problematiku (kanadskog) zbrinjavanja pojedinaca treće životne dobi, dok redatelj i njegova sestra donose tešku odluku o smještanju majke u dom za starije osobe.

Nagradu za najbolji srednjometražni dokumentarani film (žiri: Lina Rodriguez, Iris Ng i Amir George) dobio je britanski “Being in a Place – A Portrait of Margaret Tait” (2022) Lukea Fowlera o škotskoj filmašici i pjesnikinji Margaret Tait, dok je u međunarodnom kratkom metru slavio iranski “Mrs. Iran’s Husband” (2023) Milada Khosravija o Sultanu Mohammadu koji se namjerava oženiti treći put kako bi proširio svoj teritorij i povećao besplatnu (žensku) radnu snagu.

Sve ostale laureate provjerite na službenoj stranici Hot Docsa.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.

Dvanaest dokumentaraca u programu punoljetnog DOKUarta

Dvanaest dokumentaraca prikazat će se u programu ovogodišnjeg, punoljetnog DOKUarta (Bjelovar, 6. - 13.10.).

Objavljen program 24. Mediteran Film Festivala

Poznat je program 24. Mediteran Film Festivala, koji će se od 10. do 14. listopada održavati u Širokom Brijegu.

Otvorene prijave za radionicu u okviru programa “Mali DOKUart”

Otvorene su prijave za radionicu u okviru ovogodišnjeg programa "Mali DOKUart", bjelovarskog festivala DOKUart.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

6. AJB DOC: “Dolazak proljeća u Buču” – Nakon okupacije

"Dolazak proljeća u Buču" / "When Spring Came to Bucha" (2022) Mile Tešajeve i Marcusa Lenza osvojio je glavnu nagradu na 6. AJB DOC-u.

6. AJB DOC: “Flotacija” – Flotiranje silnica svekolikosti

"Flotacija" (2023) Eluned Zoë Aiano i Alesandre Tatić osvojila je Posebno priznanje žirija na 6. AJB DOC-u.

Nagrada publike 6. AJB DOC-a dokumentarcu “Braća Musemić”

Ovogodiošnja Nagrada publike AJB DOC-a pripala je dokumentarnom filmu "Braća Musemić" autora Edina Isanovića i redatelja Nihada Ušanovića.

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka pogledalo više od pet tisuća gledatelja

Dokumentarac "El Shatt – nacrt za utopiju" (KOMPOT /...