PočetnaNajave"Vodič za ljubav i borbu protiv kapitalizma" od 1. svibnja u hrvatskim...

“Vodič za ljubav i borbu protiv kapitalizma” od 1. svibnja u hrvatskim kinima

-

Francuski redatelj Basile Carré-Agostini u svom dokumentarcu “Vodič za ljubav i borbu protiv kapitalizma” / “A Guide to Love and Fighting Capitalism” / “À demain mon amour” (2021) donosi priču o bračnom paru sociologa Monique i Michelu Pinçon-Charlot, poznatih po svojim istraživanjima o nejednakosti u društvu i znanstvenim radovima kojima nemilosrdno seciraju jedan posto ultra-bogatih. U distribuciji zagrebačkog Restarta uoči prvomajskog vikenda film se prikazuje u nezavisnim kinima diljem zemlje.

Ljubav Monique i Michela traje duže od pedeset godina i veći dio tog vremena radili su zajedno u prestižnom Nacionalnom centru za znanstvena istraživanja, sve dok se prije petnaest godina nisu umirovili kako bi uživali u dobrom, mirnom životu u pariškom predgrađu. No, kako se opustiti u mirovini kad se treba boriti protiv kapitalizma? Ili kako Monique kaže: “Danas, kao i jučer, nema drugog rješenja osim revolucije”.

Pravi odmor ovog bračnog para aktivista morat će još malo pričekati jer u francuskoj prijestolnici svako malo izbijaju prosvjedi, a njihova je misija mladim ljudima objašnjavati strukturu društvene nejednakosti i obrasce koji osiguravaju da bogati postaju još bogatijima, da proučavaju novije socijalne pokrete i gledaju tko su ti koji, eventualno, na leđima i u glavi mogu iznijeti socijalnu pobunu i otpor postojećem stanju.

Film će se prikazati u sljedećim kinima: Kinematografi Dubrovnik (Dubrovnik, 1. svibanj), Udruga K.V.A.R.K., Klub kulture – multimedijalni i kulturni centar (Križevci, 2. svibanj), Kinoteka Zlatna vrata (Split, 2. i 19. svibanj), Dokukino KIC (Zagreb, od 4. svibnja), Art-kino (Rijeka, 3. i 9. svibanj), PopUp ART kino (Samobor, 6. i 7. svibanj).


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka u natjecateljskoj konkurenciji 66. DOK Leipziga

Hrvatski dokumentarac "EL Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka ušao je u natjecateljsku konkurenciju 66. DOK Leipziga.

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.

Dvanaest dokumentaraca u programu punoljetnog DOKUarta

Dvanaest dokumentaraca prikazat će se u programu ovogodišnjeg, punoljetnog DOKUarta (Bjelovar, 6. - 13.10.).

Objavljen program 24. Mediteran Film Festivala

Poznat je program 24. Mediteran Film Festivala, koji će se od 10. do 14. listopada održavati u Širokom Brijegu.

Otvorene prijave za radionicu u okviru programa “Mali DOKUart”

Otvorene su prijave za radionicu u okviru ovogodišnjeg programa "Mali DOKUart", bjelovarskog festivala DOKUart.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

6. AJB DOC: “Dolazak proljeća u Buču” – Nakon okupacije

"Dolazak proljeća u Buču" / "When Spring Came to Bucha" (2022) Mile Tešajeve i Marcusa Lenza osvojio je glavnu nagradu na 6. AJB DOC-u.

6. AJB DOC: “Flotacija” – Flotiranje silnica svekolikosti

"Flotacija" (2023) Eluned Zoë Aiano i Alesandre Tatić osvojila je Posebno priznanje žirija na 6. AJB DOC-u.

Nagrada publike 6. AJB DOC-a dokumentarcu “Braća Musemić”

Ovogodiošnja Nagrada publike AJB DOC-a pripala je dokumentarnom filmu "Braća Musemić" autora Edina Isanovića i redatelja Nihada Ušanovića.