PočetnaNajaveSerija "Dobra ekonomija" Đure Gavrana na Prvom programu HTV-a

Serija “Dobra ekonomija” Đure Gavrana na Prvom programu HTV-a

-

Od 6. travnja na Prvom programu HTV-a s prikazivanjem kreće prva sezona šestodijelne dokumentarne serije “Dobra ekonomija” (Pipser / HRT; 2022.) redatelja Đure Gavrana (“Jedna od nas”, “Presuda”, “4. 7.” i “Pisma iz Laayouna”), koja propituju trenutni ekonomski sustav te kako osigurati održiv, uravnotežen život samima sebi, ali i generacijama koje dolaze nakon nas.

“‘Dobra ekonomija’ otvara cijelu tu veliku kutiju okolišnih i društvenih problema koje imamo, ali i daje odgovore kroz neke inovativne poslovne modele”, objasnio je društveni poduzetnik i inovator Teo Petričević, jedan od protagonista serije. Upravo su ti inovativni poslovni modeli, kroz više od četrdeset protagonista, predstavljeni u šest epizoda dokumentarne serije “Dobra ekonomija”: “Uvod u dobru ekonomiju”, “Otpad”, “Turizam”, “Energetika”, “Hrana” i “Graditeljstvo”.

U uvodnoj epizodi “Dobra ekonomija” istražuje postoje li u Hrvatskoj primjeri ekonomskih modela koji paze da postoji ravnoteža između okolišnih, društvenih i ekonomskih ciljeva, te se upoznajemo s pojmovima kao što su društveno poduzetništvo, impact poduzetništvo, solidarna ekonomija, zadrugarstvo i inkluzija. U epizodi “Otpad” serijal propituje kako doskočiti jednom od vodećih problema na području zaštite okoliša – problemu neodrživog gospodarenja otpadom i kakva je trenutno situacija u Hrvatskoj? “Turizam” se bavi pitanjem održivosti turizma koji se okreće ljudima, a ne samo profitu, imajući u vidu okolišne, društvene, kulturne i gospodarske aspekte razvoja ili je on tek novi oblik uglađenog konzumerizma? “Energetika” pokazuje koji su to participativni modeli i održivi sustavi upravljanja obnovljivim izvorima energije i kakvu ulogu u tome igra povezivanje lokalne zajednice, gradova i građana? Epizoda “Hrana” istražuje je li zdrava hrana privilegija imućnih, koliko se hrane dnevno baca i što su to kratki lanci opskrbe hranom? “Graditeljstvo” se bavi prirodnom gradnjom i energetskom učinkovitosti zgrada.

Panel-raspravom “Poduzetništvom do održivog života” serija “Dobra ekonomija” predstavljena je na 19. ZagrebDoxu, a prikazana je epizoda “Turizam”, koja se ovom temom bavi kroz razgovor sa sudionicima koji turizam promatraju iz različitih uglova, od samih radnika u turizmu do arhitekta Nikole Bašića i pisca Jurice Pavičića.

Serija “Dobra ekonomija” prikazivat će se četvrtkom u 21.10 sati na Prvom programu HTV-a, od 6. travnja do 11. svibnja.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Rekordan broj hrvatskih dokumentaraca na 20. ZagrebDoxu

U zagrebačkom WOW baru danas je predstavljen program jubilarnog, 20. ZagrebDoxa.

“The Flats” Alessandre Celesije najbolji film 21. CPH:DOX-a

"The Flats" (2024) talijanske autorice Alessandre Celesije proglašen je najboljim filmom 21. CPH:DOX-a.

Filmovi po izboru članova HDFK-a na jubilarnom ZagrebDoxu

U sklopu 20. ZagrebDoxa prikazat će se filmovi po izboru članova HDFK-a, uz pomoć direktora festivala, Nenada Puhovskog.

Otvorene prijave za 25. Mediteran Film Festival

Otvorene su prijave za 25. Mediteran Film Festival, koji će ove godine biti održan od 8. do 12. listopada u Širokom Brijegu.

“Ljubav na prvu dijagnozu ili ‘Let iznad grličjeg gnijezda'” – U vrućici ekspresije

"Ljubav na prvu dijagnozu ili Let iznad grličjeg gnijezda" (2023.) Bartul Marušić izrađuje umalo opipljivima žarom i predanošću...

Otvorene prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma

Otvorene su prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma udruge Filmaktiv.

Hrvatski projekt na Hot Docs Forumu

Hrvatski projekt "Autumn of the Patriarch" ruske autorice Ane Bogolubove, ušao je u industrijski dio festivala Hot Docs.

Dokukino KIC: Tjedan posvećen mentalnom zdravlju

U zagrebačkom Dokukinu KIC ovaj će tjedan biti posvećen filmovima koji imaju veze s mentalnim zdravljem.

20. ZagrebDox: Pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva…

Na ovogodišnji, 20. ZagrebDox (14.4. - 21.4.) dolaze pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva...

U Art-kinu predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma

U riječkom Art-kinu u utorak će biti organizirano predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma.