PočetnaNajaveSerija "Dobra ekonomija" Đure Gavrana na Prvom programu HTV-a

Serija “Dobra ekonomija” Đure Gavrana na Prvom programu HTV-a

-

Od 6. travnja na Prvom programu HTV-a s prikazivanjem kreće prva sezona šestodijelne dokumentarne serije “Dobra ekonomija” (Pipser / HRT; 2022.) redatelja Đure Gavrana (“Jedna od nas”, “Presuda”, “4. 7.” i “Pisma iz Laayouna”), koja propituju trenutni ekonomski sustav te kako osigurati održiv, uravnotežen život samima sebi, ali i generacijama koje dolaze nakon nas.

“‘Dobra ekonomija’ otvara cijelu tu veliku kutiju okolišnih i društvenih problema koje imamo, ali i daje odgovore kroz neke inovativne poslovne modele”, objasnio je društveni poduzetnik i inovator Teo Petričević, jedan od protagonista serije. Upravo su ti inovativni poslovni modeli, kroz više od četrdeset protagonista, predstavljeni u šest epizoda dokumentarne serije “Dobra ekonomija”: “Uvod u dobru ekonomiju”, “Otpad”, “Turizam”, “Energetika”, “Hrana” i “Graditeljstvo”.

U uvodnoj epizodi “Dobra ekonomija” istražuje postoje li u Hrvatskoj primjeri ekonomskih modela koji paze da postoji ravnoteža između okolišnih, društvenih i ekonomskih ciljeva, te se upoznajemo s pojmovima kao što su društveno poduzetništvo, impact poduzetništvo, solidarna ekonomija, zadrugarstvo i inkluzija. U epizodi “Otpad” serijal propituje kako doskočiti jednom od vodećih problema na području zaštite okoliša – problemu neodrživog gospodarenja otpadom i kakva je trenutno situacija u Hrvatskoj? “Turizam” se bavi pitanjem održivosti turizma koji se okreće ljudima, a ne samo profitu, imajući u vidu okolišne, društvene, kulturne i gospodarske aspekte razvoja ili je on tek novi oblik uglađenog konzumerizma? “Energetika” pokazuje koji su to participativni modeli i održivi sustavi upravljanja obnovljivim izvorima energije i kakvu ulogu u tome igra povezivanje lokalne zajednice, gradova i građana? Epizoda “Hrana” istražuje je li zdrava hrana privilegija imućnih, koliko se hrane dnevno baca i što su to kratki lanci opskrbe hranom? “Graditeljstvo” se bavi prirodnom gradnjom i energetskom učinkovitosti zgrada.

Panel-raspravom “Poduzetništvom do održivog života” serija “Dobra ekonomija” predstavljena je na 19. ZagrebDoxu, a prikazana je epizoda “Turizam”, koja se ovom temom bavi kroz razgovor sa sudionicima koji turizam promatraju iz različitih uglova, od samih radnika u turizmu do arhitekta Nikole Bašića i pisca Jurice Pavičića.

Serija “Dobra ekonomija” prikazivat će se četvrtkom u 21.10 sati na Prvom programu HTV-a, od 6. travnja do 11. svibnja.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

19. Festival 25 FPS: Jedan od Grand Prixa i “Valeriji” Sare Jurinčić

Film "Valerija" (Nomad Studio / Restart; 2023.) Sare Jurinčić osvojio je jedan od Grand Prixa na sinoć završenom, 19. Festivalu 25 FPS.

Devet kratkih dokumentaraca “U fokusu” 24. Mediteran Film Festivala

Devet kratkih dokumentaraca smješteno je u "off" program "U fokusu" 24. Mediteran Film Festivala.

“Dum spiro spero” Pere Kvesića u Rijeci

U sklopu programa "Filo playlista dokumentarista" danas će se u Rijeci prikazati film "Dum spiro spero" (2016) Pere Kvesića.

Sinoć otvoren 19. Festival 25 FPS

Devetnaesto izdanje Međunarodnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS sinoć je otvoreno u zagrebačkom kinu Kinoteka.

U Bjelovaru predstavljen program 18. DOKUarta

U Bjelovaru je jučer predstavljen program 18. DOKUarta, koji će se održavati od petka 6. listopada pa do petka 13. listopada.

Marina Kožul: “I dalje su rijetke prilike za susrete s nenarativnim filmom”

Selektorica Marina Kožul za naš portal najavljuje 19. Festival eksperimentalnog filma i videa 25 FPS (27. - 30.9.).

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka u natjecateljskoj konkurenciji 66. DOK Leipziga

Hrvatski dokumentarac "EL Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka ušao je u natjecateljsku konkurenciju 66. DOK Leipziga.

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.