PočetnaNajaveSerija "Dobra ekonomija" Đure Gavrana na Prvom programu HTV-a

Serija “Dobra ekonomija” Đure Gavrana na Prvom programu HTV-a

|

Od 6. travnja na Prvom programu HTV-a s prikazivanjem kreće prva sezona šestodijelne dokumentarne serije “Dobra ekonomija” (Pipser / HRT; 2022.) redatelja Đure Gavrana (“Jedna od nas”, “Presuda”, “4. 7.” i “Pisma iz Laayouna”), koja propituju trenutni ekonomski sustav te kako osigurati održiv, uravnotežen život samima sebi, ali i generacijama koje dolaze nakon nas.

“‘Dobra ekonomija’ otvara cijelu tu veliku kutiju okolišnih i društvenih problema koje imamo, ali i daje odgovore kroz neke inovativne poslovne modele”, objasnio je društveni poduzetnik i inovator Teo Petričević, jedan od protagonista serije. Upravo su ti inovativni poslovni modeli, kroz više od četrdeset protagonista, predstavljeni u šest epizoda dokumentarne serije “Dobra ekonomija”: “Uvod u dobru ekonomiju”, “Otpad”, “Turizam”, “Energetika”, “Hrana” i “Graditeljstvo”.

U uvodnoj epizodi “Dobra ekonomija” istražuje postoje li u Hrvatskoj primjeri ekonomskih modela koji paze da postoji ravnoteža između okolišnih, društvenih i ekonomskih ciljeva, te se upoznajemo s pojmovima kao što su društveno poduzetništvo, impact poduzetništvo, solidarna ekonomija, zadrugarstvo i inkluzija. U epizodi “Otpad” serijal propituje kako doskočiti jednom od vodećih problema na području zaštite okoliša – problemu neodrživog gospodarenja otpadom i kakva je trenutno situacija u Hrvatskoj? “Turizam” se bavi pitanjem održivosti turizma koji se okreće ljudima, a ne samo profitu, imajući u vidu okolišne, društvene, kulturne i gospodarske aspekte razvoja ili je on tek novi oblik uglađenog konzumerizma? “Energetika” pokazuje koji su to participativni modeli i održivi sustavi upravljanja obnovljivim izvorima energije i kakvu ulogu u tome igra povezivanje lokalne zajednice, gradova i građana? Epizoda “Hrana” istražuje je li zdrava hrana privilegija imućnih, koliko se hrane dnevno baca i što su to kratki lanci opskrbe hranom? “Graditeljstvo” se bavi prirodnom gradnjom i energetskom učinkovitosti zgrada.

Panel-raspravom “Poduzetništvom do održivog života” serija “Dobra ekonomija” predstavljena je na 19. ZagrebDoxu, a prikazana je epizoda “Turizam”, koja se ovom temom bavi kroz razgovor sa sudionicima koji turizam promatraju iz različitih uglova, od samih radnika u turizmu do arhitekta Nikole Bašića i pisca Jurice Pavičića.

Serija “Dobra ekonomija” prikazivat će se četvrtkom u 21.10 sati na Prvom programu HTV-a, od 6. travnja do 11. svibnja.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.