PočetnaVijesti"Grješnicima" Aleša Suka industrijska nagrada na 26. Jihlavi

“Grješnicima” Aleša Suka industrijska nagrada na 26. Jihlavi

|

Nisu se samo “Dezerteri” (Samostalna produkcija, 2022.) Damira Markovine iz Češke vratili punih nagradnih ruku. U sklopu 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Jihlavi, od 26. do 29. listopada održavao se i industrijski program “Ji.hlava New Visions Forum: Europe 2022”, namijenjen europskim doku-projektima u razvoju, ali i onima u (post)produkcijskoj fazi. Isti je, pak, rezerviran za buduće filmove koji dodiruju inovativne trendove u filmskoj industriji. Dodatnih deset, američkih projekata, predstavilo se u “Ji.hlava New Visions Forumu”, također kroz pitching otvorenih za koprodukcijsko-sufinancirajuće prilike.

Među šesnaest europskih projekata našao se i budući dokumentarni film “Grješnici” (Udruga UKUS) češko-hrvatskog autora Aleša Suka, koji u fokus svog ostvarenja stavlja otok Susak kao geografsku anomaliju i kulturnoantropološki fenomen.

Ovogodišnji žiri (Carlo Chatrian, umjetnički direktor Berlinalea, Italija; Michael Rogosin, producent, SAD; i Ewa Szablowska, umjetnička direktorica Međunarodnog filmskog festivala New Horizons, Poljska) jednu od nagrada dodijelio je i spomenutom hrvatskom projektu. Suk se iz Češke, naime, vraća s Nagradom DAFilms.com, koja uključuje dvogodišnje prikazivanje na ovoj online streaming platformi specijaliziranoj za dokumentarne filmove. Direktor i producent “Grješnika” je Aleš Suk, a radi se o dugometražnom, 80-minutnom ostvarenju s predviđenom premijerom u 2024. godini.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Dokunet podcast #2: Damir Markovina i Ivan Ramljak

U našem drugom podcastu ugostili smo redatelje Damira Markovinu i Ivana Ramljaka.

Silvestar Kolbas: “Živimo u kulturi uspjeha i ljudi u pravilu ne vole pokazivati svoje slabosti”

Silvestar Kolbas je na ovogodišnjem ZagrebDoxu predstavio svoj najnoviji dokumentarni film, "Naša djeca" (Factum, 2024.).

“Dont Look Back” – Začetak autorske rock dokumentaristike

U prvom tekstu serije eseje "Rockdocs" pišemo o filmu "Dont Look Back" (1967) američkog autora D.A. Pennebakera.

Preminuo Morgan Spurlock

U četvrtak je od posljedica raka u 53. godini preminuo američki redatelj, scenarist i producent Morgan Spurlock.

17. Subversive Film Festival: “Zemlja za nas” – Bez motike nema kruha

"Zemlja za nas", cjelovečernji prvenac Karle Crnčević, otpočinje razmjerno tajanstveno, sugerirajući ulazak u kakav svijet misterija...

“Crna kutija: Dnevnici” Shiori Ito najbolji dokumentarni film 17. Subversive Film Festivala

Svečanom dodjelom nagrada "Wild Dreamer Dragan Rubeša", u subotu je završeno sedamnaesto izdanje Subversive Film Festivala.

17. Subversive Film Festival: “Soundtrack za državni udar” – (De)džezifikacija Konga

"Soundtrack za državni udar" (2024) je impresivan film koji se može uvrstiti među najviša dostignuća svetske dokumentaristike tekuće dekade.

Zlatna palma za film “Čovjek koji nije mogao šutjeti” Nebojše Slijepčevića!

Igrani film "Čovjek koji nije mogao šutjeti" Nebojše Slijepčevića osvojio je Zlatnu palmu za najbolji kratkometražni film 77. Cannesa!

17. Subversive Film Festival: “Moj ukradeni planet” – Nakon revolucije

"Moj ukradeni planet" sjetan je film, natopljen s mnogo gorčine, jer je autorica u svojoj domovini Iranu provela više od četrdeset godina.

17. Subversive Film Festival: “Stanari” – Tri sprovoda i dva štrajka glađu

"Stanari" / "The Flats" (2024) Alessandre Celesije, usmjereni su na posljedice Nevolja (The Troubles / Na Trioblóidi), kako ih zovu u Irskoj.