PočetnaVijesti"Grješnicima" Aleša Suka industrijska nagrada na 26. Jihlavi

“Grješnicima” Aleša Suka industrijska nagrada na 26. Jihlavi

-

Nisu se samo “Dezerteri” (Samostalna produkcija, 2022.) Damira Markovine iz Češke vratili punih nagradnih ruku. U sklopu 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Jihlavi, od 26. do 29. listopada održavao se i industrijski program “Ji.hlava New Visions Forum: Europe 2022”, namijenjen europskim doku-projektima u razvoju, ali i onima u (post)produkcijskoj fazi. Isti je, pak, rezerviran za buduće filmove koji dodiruju inovativne trendove u filmskoj industriji. Dodatnih deset, američkih projekata, predstavilo se u “Ji.hlava New Visions Forumu”, također kroz pitching otvorenih za koprodukcijsko-sufinancirajuće prilike.

Među šesnaest europskih projekata našao se i budući dokumentarni film “Grješnici” (Udruga UKUS) češko-hrvatskog autora Aleša Suka, koji u fokus svog ostvarenja stavlja otok Susak kao geografsku anomaliju i kulturnoantropološki fenomen.

Ovogodišnji žiri (Carlo Chatrian, umjetnički direktor Berlinalea, Italija; Michael Rogosin, producent, SAD; i Ewa Szablowska, umjetnička direktorica Međunarodnog filmskog festivala New Horizons, Poljska) jednu od nagrada dodijelio je i spomenutom hrvatskom projektu. Suk se iz Češke, naime, vraća s Nagradom DAFilms.com, koja uključuje dvogodišnje prikazivanje na ovoj online streaming platformi specijaliziranoj za dokumentarne filmove. Direktor i producent “Grješnika” je Aleš Suk, a radi se o dugometražnom, 80-minutnom ostvarenju s predviđenom premijerom u 2024. godini.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije