PočetnaVijestiNagrada hrvatskoj koprodukciji na 65. DOK Leipzigu

Nagrada hrvatskoj koprodukciji na 65. DOK Leipzigu

|

Na ovogodišnjem DOK Co-Pro Marketu, 65. DOK Leipziga koji se održavao od 17. do 23. listopada, odabrana su ukupno 34 projekta iz 32 države. Ovaj sufinancirajući/networking ogranak lajpciškog doku-majora bio je na rasporedu od 17. do 18. listopada, uključujući i bosanskohercegovačko-hrvatsko-njemačku koprodukciju (Deblokada / Produkcija Živa / Razor Film) “Blum” poznate bh. autorice Jasmile Žbanić. Hrvatski je koproducent Smiljan Tolj iz Produkcije Živa.

Projekt je još uvijek u razvoju, a prati život i karijeru Emerika Bluma, istaknutog sarajevskog biznismena židovskih korijena, te osnivača i prvog direktora Energoinvesta, jedne od najvećih tvrtki Jugoistočne Europe te najvećeg jugoslavenskog izvoznika s oko 42 tisuće zaposlenika. Dokumentarac, između ostalog, podsjeća na dobre uvjete koje su radnici Energoinvesta uživali, a spominje se i Blumov boravak u nacističkim koncentracijskim logorima. Emerik Blum je nedugo prije svoje smrti 1984. godine, kratko obnašao i funkciju sarajevskog gradonačelnika (1981. – 1983.).

A “Blum” Jasmile Žbanić ove godine kao jedan od četvero nagrađenih odlazi s DOK Co-Pro Marketa, osvojivši drugu nagradu po težini (Current Time TV Award). Nju je, pak, dodijelila Televizija Current Time (Current Time TV), u novčanom iznosu od 1500 eura.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.

Dodjela Nagrade Dokumetar u Dokukinu KIC

U organizaciji portala Dokumentarni.net, u zagrebačkom Dokukinu KIC će u utorak, 18. lipnja u 19 sati, po peti put biti dodijeljena Nagrada Dokumetar.

17. Beldocs: Razbijanje utopije o dominantne poretke

Na ovogodišnjem Beldocsu svjedočili smo još jednom presjeku produkcije srpskog dokumentarnog filma.

“Posljednji valcer” – Film koji se pušta glasno

"Posljednji valcer" / "The Last Waltz" (1978) Martina Scorsesea publika i kritika nazivaju jednim od najboljih rock filmova svih vremena.