PočetnaVijestiNagrada hrvatskoj koprodukciji na 65. DOK Leipzigu

Nagrada hrvatskoj koprodukciji na 65. DOK Leipzigu

-

Na ovogodišnjem DOK Co-Pro Marketu, 65. DOK Leipziga koji se održavao od 17. do 23. listopada, odabrana su ukupno 34 projekta iz 32 države. Ovaj sufinancirajući/networking ogranak lajpciškog doku-majora bio je na rasporedu od 17. do 18. listopada, uključujući i bosanskohercegovačko-hrvatsko-njemačku koprodukciju (Deblokada / Produkcija Živa / Razor Film) “Blum” poznate bh. autorice Jasmile Žbanić. Hrvatski je koproducent Smiljan Tolj iz Produkcije Živa.

Projekt je još uvijek u razvoju, a prati život i karijeru Emerika Bluma, istaknutog sarajevskog biznismena židovskih korijena, te osnivača i prvog direktora Energoinvesta, jedne od najvećih tvrtki Jugoistočne Europe te najvećeg jugoslavenskog izvoznika s oko 42 tisuće zaposlenika. Dokumentarac, između ostalog, podsjeća na dobre uvjete koje su radnici Energoinvesta uživali, a spominje se i Blumov boravak u nacističkim koncentracijskim logorima. Emerik Blum je nedugo prije svoje smrti 1984. godine, kratko obnašao i funkciju sarajevskog gradonačelnika (1981. – 1983.).

A “Blum” Jasmile Žbanić ove godine kao jedan od četvero nagrađenih odlazi s DOK Co-Pro Marketa, osvojivši drugu nagradu po težini (Current Time TV Award). Nju je, pak, dodijelila Televizija Current Time (Current Time TV), u novčanom iznosu od 1500 eura.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije