PočetnaVijesti"Kako spasiti mrtvog prijatelja" najbolji film 23. Mediteran Film Festivala

“Kako spasiti mrtvog prijatelja” najbolji film 23. Mediteran Film Festivala

-

Film “Kako spasiti mrtvog prijatelja” / “How to Save a Dead Friend” (2022) redateljice Marusje Siroječovskaje iz Rusije odlukom žirija osvojio je Grand Prix 23. Mediteran Film Festivala, koji se od 11. do 15. listopada održavao u Širokom Brijegu. Drugu nagradu “MFF Best Short” dobio je film “Ne možeš me automatizirati” (2021) redateljice Katarine Jazbec iz Slovenije, dok je publika najboljim proglasila film “Babajanja” (Restart, 2022.) hrvatskog redatelja Ante Zlatka Stolice.

U svojem obrazloženju Grand Prixa, žiri u sastavu Mateja Valentinčič, Jevhen Stepanenko i Dragan Nikolić naveli su kako je ovaj film intenzivna ljubavna priča, ali i priča o ovisnosti o heroinu, koja na suptilan način pokazuje ne samo psihološki već i društveni kontekst u kojom je nastajala.

“To je besprijekorno napravljen dokumentarac u kojem su redateljica i njezin tim vrlo precizno i učinkovito iskoristili sva raspoloživa sredstva filma i montaže kako bi ispričali vrlo osobnu i tragičnu priču, koja, unatoč onome što se događa u modernoj Rusiji, precizno dočarava globalnu refleksiju na želju da se živi u svojoj stvarnosti, čak i ako nas ta stvarnost vodi u smrt”, navedeno je u odluci.

Posebna priznanja

Žiri je dodijelio i dva Posebna priznanja, filmovima “Pomirenje” (2021) redateljice Marije Zidar iz Slovenije te “Trenches” / “Tranchées” (“Rovovi”, 2021.) francuskog redatelja Loupa Bureaua.

Žiri je naveo kako film “Pomirenje” na prvi pogled izgleda kao priča o albanskoj krvnoj osveti, ali zapravo je dubinska studija patrijarhalnog društva i njegovih etičkih vrijednosti između tradicije, vjere i modernosti u postsocijalističkoj tranziciji. “Mikrokozmos intimne obiteljske tragedije koju medijatori, predstavnici raznih društvenih institucija sa svojim vlastitim agendama pokušavaju smiriti, odražava politiku suvremenih globalnih sukoba”, ističu.

Svedenim i upečatljivim vizualnim pristupom film “Rovovi”, kako navode iz žirija, vodi nas iznutra u rat i sukob koji danas sve više prerasta u globalnu katastrofu. Mi smo uvučeni direktno u rovove ukrajinskih snaga koje čine obični ljudi, momci i žene, koji bi mogli biti negdje drugdje i živjeti normalnim životom, ali su morali napustiti svoju svakodnevnicu da bi obranili svoju zemlju. “Izuzetan prikaz, izravno iz utrobe, svega onoga što su na početku sukoba u Ukrajini proživljavali njeni obični građani, a što ovih dana prerasta u sve veću i veću tragediju”, stoji u obrazloženju.

Nagrade i priznanja u kratkometražnom programu

Žiri za kratkometražni dokumentarni film, u sastavu Ivan Živković Žika, Hillel Rate i Iva Kraljević, odlučio je da “MFF Best Short”, u kategoriji kratkometražnog dokumentarnog filma, pripadne ostvarenju “Ne možeš me automatizirati” redateljice Katarine Jazbec iz Slovenije. Kako su naveli u odluci, kroz svoj film redateljica je stvorila cijeli jedan svijet korištenjem različitih elemenata zvuka i slike. “Njezin ženski pogled na kompleksne i jedinstvene grupe muškaraca je vidljiv u svakom kadru filma. S nježnošću i poštovanjem redateljica donosi uzbudljive muške figure i proizvodi film s jedinstvenim i dosljednim glasom”, naveo je žiri.

Posebno priznanje pripalo je i filmu “Carols” / “Kalanta” (“Pjesme”, 2021.) grčke redateljice Jenny Tsiropoulou, koja kako navode članovi žirija, koristeći jedinstven pogled i znatiželju, kombinira fizičke i duhovne elemente na dirljiv način i uspijeva prikazati kompleksan portret lika koji pobuđuje suosjećanje i poštovanje u isto vrijeme.

Na ceremoniji zatvaranja prikazani su kratki dokumentarni film “S vremena na vrijeme” te kratki igrani film “Ono naše” koji su nastali na filmskoj radionici “MFF School”.

Tomislav Topić, direktor festivala odjavljujući 23. izdanje festivala, zahvalio je svima koji su podržali ovaj festival i ove i ranijih godina, filmskim radnicima koji su podržali i ovo izdanje MFF-a, pokroviteljima i publici. “Cijelu godinu smo slagali ovaj filmski mozaik i mislim da smo napravili dobar posao. Moje je samo da ovo 23. izdanje Mediteran Film Festivala proglasim zatvorenim i nadam se da će se ova priča nastaviti”, rekao je Topić.

Na 23. Mediteran Film Festivalu, koji se od 11. do 15. listopada održavao u Širokom Brijegu, prikazano je dvadeset filmova u natjecateljskoj konkurenciji. Na festivalu su prikazana 45 filma, nekoliko svjetskih i festivalskih premijera. Nakon svečane dodjele nagrada, 23. MFF zatvoren je projekcijom dokumentarnog film “Moonage Daydream” (Brett Morgen, 2022.) o velikom umjetniku Davidu Bowieju.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Otvorene prijave za 6. CIRCLE Women Doc Accelerator

Otvorene su prijave za 6. CIRCLE Women Doc Accelerator.

Hrvatska koprodukcija u programu 73. Berlinalea

U sklopu ovogodišnjeg Berlinalea, hrvatska će dokumentaristika biti zastupljena s jednim filmom, "Između revolucija" (2023) Vlada Petrija.

“38 at the Garden” – Osjetilo se i u Zagrebu

"38 at the Garden" (2022) debitantskog redatelja Franka Chija bavi se poznatim fenomenom košarkaškog "Linsanityja".

“All That Breathes” – Do neba i nazad

Za Oscara nominirani "All That Breathes" (2022) indijskog filmaša Shaunaka Sena, jedan je od najboljih dokumentaraca 2022. godine.

39. Sundance Film Festival: Velike nagrade doku-žirija filmovima “Going to Mars” i “The Eternal Memory”

Na 39. Sundance Film Festivalu Velike nagrade doku-žirija pripale su filmovima "Going to Mars" i "The Eternal Memory".

Nagrade za hrvatske projekte na industrijskom ogranku 34. Filmskog festivala u Trstu

Na trinaestom izdanju industrijskog programa "When East Meets West" 34. Filmskog festivala u Trstu nagrađena su i dva hrvatska projekta.

Tko će osvojiti ovogodišnjeg kratkometražnog doku-Oscara?

Pogledali smo svih pet ovogodišnjih kandidata za nagradu Oscar u kratkometražnoj konkurenciji dokumentarnog filma.

Poznate (dokumentarne) nominacije 95. Oscara

Poznate su nominacije za 95. nagrade Oscar, čija će se svečanost održati 12. ožujka u losanđeleškom Dolby Theatreu.

“Fire of Love” – U vulkanskom grotlu

"Fire of Love" (2022) američke redateljice Sare Dose prati putešesvije francuskih vulkanologa i bračnog para Krafft.

“Only the Devil Lives Without Hope” Magnusa Gerttena na programu Al Jazeere Balkans

Al Jazeera Balkans ovog tjedna prikazuje i dokumentarac "Only the Devil Lives Without Hope" (2020) švedskog autora Magnusa Gerttena.