PočetnaIntervjuiSead Kreševljaković: "Šuti se o problemima koje afirmiraju dokumentaristi"

Sead Kreševljaković: “Šuti se o problemima koje afirmiraju dokumentaristi”

-

Nekoliko je dana preostalo do početka 5. Festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans, koji će se tradicionalno održati u Sarajevu od 9. do 13. rujna. Ovogodišnji AJB DOC kao temu vodilju gura bijelu golubicu, kao simbol mira u ovo kaotično vrijeme čijim naslovnicama još uvijek dominira rat u Ukrajini. U nekoliko dana sarajevskog festivala dokumentarnog filma, bit će prikazano dvadesetak nefikcijskih naslova, među njima i dva koja su ušla u prednominacije Europskih filmskih nagrada: “Kuća od krhotina” / “A House Made of Splinters” (2022) danskog redatelja Simona Lereng Wilmonta, odnosno “Girl Gang” (2022) Susanne Regine Meures iz Švicarske. Hrvatsku dokumentaristiku će, pak, u nenatjecateljskom programu “Last Minute Cinema” predstavljati “Muzej revolucije” (Restart / Uzrok / Nutprodukce / HRT / Al Jazeera Documentary Channel / GEO Television; 2021) Srđana Keče, te “Nepoznato o poznatima: Miroslav Ćiro Blažević” (UO Noć hrvatskog filma i novih medija / Sportska TV / Al Jazeera Balkans; 2022.) Irene Škorić. Mnogo detaljnije o programu 5. AJB DOC-a reći će nam Sead Kreševljaković, jedan od troje programskih selektora i čovjek koji kao producent (commissioning producer) od 2012. radi u programskom odjelu Al Jazeere Balkans.

“Što se programa tiče, u suštini se nije ništa promijenilo u odnosu na ozbiljnost s kojom smo pristupili prvom i svakom sljedećem izdanju AJB DOC-a. Možda jedino mogu reći da je svake godine od 2018. do danas, sve to izgledalo jednostavnije i jednostavnije. Držali smo se zadatih rules and regulations. Istina, vremenom smo definitivno prihvatili princip inzistiranja na TV-cutu filmova u Natjecateljskoj selekciji, te manjem broju filmova kako bi ih naša publika mogla pogledati što više u tih nekoliko festivalskih dana”, započinje naš razgovor Kreševljaković i nastavlja odgovorom na pitanje o principima kod biranju filmova za AJB DOC:

“Mogao bih reći da jednostavno biramo najbolje filmove, one koje bi rado emitirali u programu Al Jazeere Balkans. S obzirom na to da nam je, između ostalog, kao producentima programskog odjela AJB-a, svakodnevno gledanje dokumentarnih filmova redovni posao, mislim da smo vremenom izoštrili i neki možda specifičan ukus. Uglavnom preferiramo priče u kojima je u fokusu pojedinac, njegova odvažnost i općenito borba tzv. običnog čovjeka protiv različitih sistema i opasnosti koje proizvodi suvremeno društvo. Tragamo za filmovima koji najjasnije oslikavaju život globalnog društva i pokušavamo svaku programsku cjelinu učiniti našoj publici svojevrsnim putovanjem oko svijeta, te ih upoznati ih s njihovim susjedima – na planetu Zemlji. Kako vrijeme odmiče, a festival AJB DOC postaje sve prepoznatljiviji među autorima, distributerima i produkcijama, više se oslanjamo na službene prijave. Ranije smo znali mnogo češće sami tragati za dobrim filmovima koje smo željeli uvrstiti u program. Danas se većina takvih već nalaze među prijavljenima.”

Foto: Kadar iz dokumentarnog filma "Kuća od krhotina"
Foto: Kadar iz dokumentarnog filma “Kuća od krhotina”

Peto izdanje AJB DOC-a u svom će natjecateljskom dijelu programa imati i dva filma koja su ušla u prednominacije Europskih filmskih nagrada: “Kuća od krhotina” / “A House Made of Splinters” i “Girl Gang”. Čime su ovi dokumentarci osvojili selektore?

“Iskreno, osvojilo nas je svih dvanaest filmova u Natjecateljskoj selekciji. Zaista bi mogli dugo pričati o dojmovima koji su ostavili na nas, jer imaju ono nešto što vas tjera na razmišljanje – dugo nakon što ih odgledate. Tako i dva filma koje ste spomenuli. Mogao bih možda dodati da ‘A House Made of Splinters’ ima još jedan važan detalj, a to je da se radi o o djeci iz Ukrajine, zemlji koja je trenutno simbol ludila i beskrupuloznosti svijeta u kojem živimo. Nekad smo to bili mi na ovim prostorima… ‘Girl Gang’ je naravno zanimljiv jer govori o onome što se suštinski tiče i budućnosti dokumentarnog filma. Današnja medijska kultura opasno prijeti da ovo čime se mi bavimo baci na koljena. Na nedavno održanom Svjetskom prvenstvu u nogometu, čini mi se da su dominirale dvije reklame na stadionima – Mercedes i Tik Tok. Nove generacije i naši budući gledatelji, imaju sve manje mogućnosti procesuirati sadržaje duže od par minuta, a površnost im možda otupljuje i empatiju. Zbog svega toga, ‘Girl Gang’ smo odabrali kao film koji će otvoriti ovogodišnji festival, s nadom da će do našeg desetog ili petnaestog izdanja Instagram influenserica Leonie postati djevojka koja će utjecati na nove generacije, kako bi shvatili da svijet ispraznog konzumerizma ne može biti ništa drugo nego zatvor”, govori nam Kreševljaković.

Dosta je ovogodišnjih filmova vezano za djecu i izazovne okolnosti njihovog odrastanja…

“Kao što već rekoh, biramo filmove koji na nas ostave najjači dojam. Nisam spomenuo, ali naš selektorski tim čine troje ljudi iz AJB programskog odjela – tu su još Đani Hasečić i Lejla Dedić. Iako smo dugo zajedno, mislim da se naši senzibiliteti prilično razlikuju po mnogim osnovama. Pripadamo različitim generacijama i imamo različita profesionalna iskustva. Svi pojedinačno, neovisno jedni od drugih, gledamo sve pristigle filmove i pravimo pojedinačne liste onih za koje mislimo da bi trebali biti u Natjecateljskoj selekciji. Zanimljivo je da već u prvom preklapanju tih pojedinačnih listi imamo 80 posto programa, a i oko ostatka se vrlo brzo usuglasimo. Mislim da je to neka tajna uspjeha kojeg prepoznaje naša publika i filmski profesionalci”, rekao nam je selektor AJB DOC-a.

Postoje li neki dokumentarci na koje bi publika trebala obratiti dodatnu pozornost?

“Svaki film koji možete vidjeti u našem programu, priča je za sebe i svaki nosi neku svoju poruku. Nadam se da će svi zajedno biti idealan pregled života na našem planetu u 2022. godini. Istina, koliko god živjeli u burnim vremenima, teme dokumentarnih filmova se ne mijenjaju tako brzo, jer život običnog čovjeka je već dugo prilično isti. Razlika je samo gdje živi. Afrika ima svoje specifične životne drame, Azija svoje, Europa svoje, Južna Amerika svoje… I to traje jako dugo. Filmovi pomažu da se ta pojedinačna iskustva podijele, da jedni druge inspiriramo i da se upoznajemo onakvi kakvi jesmo – a sve je to isti mali čovjek koji se bori za svoje pravo na normalan život. Tek nakon objave programa, uvidjeli smo da ove godine imamo nekoliko priča koje podsjećaju na neke veoma uspješne filmove iz prethodnih izdanja festivala. Naravno, redateljski drugačije. Mogli smo pokušati to izbjeći, ali s druge strane neke stvari treba ponavljati, jer moć dokumentarnog filma je svakako ograničena”, jasan je Kreševljaković koji je u našem razgovoru spomenuo i nenatjecateljsku selekciju “Last Minute Cinema”:

“Tu su ‘Muzej revolucije’ Srđana Keče koji je pobijedio na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu; zatim horor priča iz Slovačke – ‘The Killing of Journalist’ Matta Sarneckiog, strašan primjer represije unutar nove europske države čije gledanje sigurno može pomoći gledateljima da se ne uljuljkaju u bajke o padu represivnih sistema u Istočnoj Europi i sl. S druge strane, film ‘Love, Deutchmarks and Death’ Cema Kaye govori o integraciji manjinskih zajednica u EU sa svim svojim dramama, opasnostima i optimizmom. Na kraju, i film ‘Dida’ Nikole i Corine Ilić nas vraća na ono što dokumentarni film jest – bilježenje života kojeg živimo. Radi se o intimnoj obiteljskoj priči, o nama i našim roditeljima; o obitelji i problemima koje mnogi žive, ali im nekada baš ovakvi filmovi mogu pomoći da, gledajući svoju dramu na kino platnu, shvate da nisu sami…”

Foto: Kadar iz dokumentarnog filma "Sarajevo Safari"
Foto: Kadar iz dokumentarnog filma “Sarajevo Safari”

U javnosti već sad najviše pažnje privlači film “Sarajevo Safari” o bogatim strancima koji su plaćali za ubijanje stanovnika opkoljenog Sarajeva?

“To je jedna od dvije slovenske koprodukcije AJB-a koje će biti prikazane u selekciji ‘AJB Prikazuje’ – Studio Virc predstavlja film ‘Melting Dreams’ Haidy Kancler, a ArsMedia  ‘Sarajevo Safari’ Mirana Zupaniča. Da je sreće, sve teme ovogodišnjeg festivala izazivale bi nečiju zabrinutu reakciju. Nažalost, u našem svijetu to nije slučaj, već baš suprotno. O problemima koje afirmiraju dokumentaristi se šuti, čak mogu reći da ih mnogi koji bi se trebali zabrinuti, doživljavaju kao fikciju. Javnost je s pravom, naravno, zainteresirana. ‘Sarajevo Safari’ je dno ledenog brijega bolesti suvremenog svijeta. Produkcijski to nije ‘Squid Game’, ali jest prvi korak da razmislimo gdje su ti monstrumi koje spominju akteri Zupaničevog filma. Najveći uspjeh njegovog filma bio bi da se otvore nove arhive, pokrenu novinari istraživači i pokuša produbiti istraživanje ovog mračnog fenomena. Bilo je već i reakcija koje negiraju autentičnost, ali se bar mi iz Sarajeva sjećamo da su ruski fašistoidni nazovi pjesnici besplatno pucali po građanima pred kamerama BBC-ja. Sumnjam da nije bilo i onih koji su plaćali da zadovolje i te svoje psihopatije”, priča nam Kreševljaković.

A gdje naš sugovornik vidi AJB DOC u budućnosti – što bi se s programske i bilo koje druge organizacijske strane trebalo dogoditi da se festival uzdigne za pokoju stepenicu više?

“Za sada, programski ne planiramo puno mijenjati. Želimo imati višečlani selektorski tim, inzistiramo na TV-cutu u Natjecateljskoj selekciji i ono najvažnije – želimo da autori dokumentarnih filmova budu zvijezde, da ustrajemo na Q&A-u za svaki film i da imamo pune dvorane publike koja želi gledati i razgovarati o filmovima. Na AJB DOC-u, ti razgovori s autorima nerijetko traju duže nego sam film. Naravno, već i prije AJB DOC-a surađujemo s mnogim sličnim i značajnim europskim i regionalnim festivalima. Mi smo u ideju o festivalu i ušli kao prijatelj filma, sudjelujući i podržavajući regionalne festivale dokumentarnog filma. Želimo to i ostati. Ono što vidimo kao budućnost, uvođenje je platforme ‘AJD Industry Days’, radionice za mlade autore i selekcija ‘SMART DOC’. ‘Industry Days’ je veliki iskorak festivala koji će obilježiti jubilarno peto izdanje AJB DOC-a. Riječ je o stvaranju međunarodne platforme u suradnji s Al Jazeera Media Networkom, usmjerenoj na podršku razvoja produkcije dokumentarnih filmova, uključujući međunarodne i regionalne koprodukcije. ‘AJD Industry Days’ bi trebao pružiti pomoć autorima dokumentarnih filmova iz Jugoistočne Evrope, Južnog Kavkaza, Bliskog istoka i Sjeverne Afrike, kako bi osigurali financiranje proizvodnje dokumentarnih filmova te podršku u emitiranju, distribuciji, prikazivanju i prodaji u cijelom svijetu. On će imati tri programa – ‘Main Pitch’, ‘Work in Progress’ i ‘Balkan Stars’. Svaki od tridesetak već odabranih projekata ima priliku osvojiti jednu od četiri nagrade koje se, u suradnji s partnerima ‘AJD Industry Daysa’ i AJB DOC-a, dodjeljuju za svaki program. U suštini, bit će to idealna prilika da oni koji snimaju filmove sretnu one koji ih financiraju”, završio je naš najavni razgovor nekoliko dana prije početka 5. AJB DOC-a, selektor Sead Kreševljaković.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

U Art-kinu predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma

U riječkom Art-kinu u utorak će biti organizirano predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma.

Dokukino KIC: Novi ciklus “Hall of Famea” i “20 dana u Mariupolju”

U zagrebačko Dokukino KIC između ostalog dolazi novi ciklus programa "Hall of Fame - vodič kroz povijest dokumentarnog filma".

Fantomske niti

U zagrebačkom Dokukinu KIC nedavno je održan program "Čile: Filmom protiv zaborava".

Hrvatski dokumentarci u Sloveniji i Rumunjskoj

Predstojećih dana i tjedana šest hrvatskih dokumentarnih filmova bit će prikazano na festivalima u Sloveniji i Rumunjskoj.

“Na Adamantu: Nitko nije savršen” Nicolasa Philiberta od 21. ožujka u hrvatskim kinima

U hrvatska kina od 21. ožujka dolazi dokumentarac "Na Adamantu: Nitko nije savršen" (2023) Nicolasa Philiberta.

“The Barber of Little Rock” – Banking while black

"The Barber of Little Rock" američkog redateljskog dvojca John Hoffman - Christine Turner, osvojio je ovogodišnjeg kratkometražnog doku-Oscara.

96. Oscari: Očekivani Zlatni kipić za “20 dana u Mariupolju” Mstislava Černova

U losanđeleskom Dolby Theatreu sinoć je održana 96. po redu svečana dodjela nagrade Oscar.

Otvorene prijave za treći “AJD Industry Days @ AJB DOC”

Otvorene su prijave za treći "AJD Industry Days @ AJB DOC", koji se održava u sklopu Festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans.

Ususret Oscarima u Dokukinu KIC

Vikend u zagrebačkom Dokukinu KIC posvećen je programu "Ususret Oscarima".

[VIDEO] Tamara Babun: “Crowdfunding ne može biti redoviti način financiranja filmova”

Producentica Tamara Babun za naš portal govori o svojoj producentskoj kući Wolfgang&Dolly te između ostalog i novom projektu 'Sakupljač snova'.