PočetnaVijestiPredstavljen program 5. AJB DOC-a

Predstavljen program 5. AJB DOC-a

-

Dok na desecima mjesta širom svijeta bjesne oružani sukobi, najveću pažnju javnosti privukla je ruska invazija na Ukrajinu, mnogima probudivši strahove od globalnog sukoba. Svjesni činjenice da čovječanstvu ponovno izmiče mir kao najviši ideal, inspiraciju i vjeru u bolje sutra organizatori Festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) pronašli su u autentičnim i dirljivim ljudskim pričama koje fokus vraćaju na običnog čovjeka, dajući nam uvid u njegov strah, nadu, kajanje i – vapaj za mirom.

Upravo su mir i vjera u bolje sutra poveznica svim akterima dokumentarnih filmova koji će biti prikazani u okviru 5. AJB DOC-a (Sarajevo, 9. – 13.9.) što je nametnulo temu vodilju ovogodišnjeg izdanja – bijelu golubicu, univerzalni simbol mira, čiji je uzlet i kretanje prema gore u likovnoj formi postavljeno tako da svojim tijelom i kretanjem simbolično formira grafički broj pet.

“Svjesni da dizajn i festival dokumentarnog filma ne mogu promijeniti niti popraviti svijet u kojem živimo, ipak možemo nastojati poslati poruku mira, zaželjeti mir svima”, poručuju organizatori AJB DOC Film Festivala.

“AJB DOC već postaje tradicija u ovim rujanskim danima”, kaže direktor Al Jazeere Balkans Tarik Đođić te dodaje: “U pet dana petog izdanja Festivala prikazat ćemo više od 20 dokumentarnih filmova i ostati vjerni onome što smo od početka pokušavali, a to je da na prvom mjestu budu film i autori.”

5. AJB DOC

U natjecateljskom dijelu programa prikazat će se ukupno dvanaest filmova, između ostalog i dokumentarac “Kuća od krhotina” / “A House Made of Splinters” (2022) danskog redatelja Simona Lereng Wilmonta. Film prati troje ukrajinske djece i tamošnje socijalne radnike koji se brinu za njih, dok čekaju sudske odluke o skrbništvu. Wilmontov dokumentarni film osvojio je Nagradu “Movies That Matter” ovogodišnjeg ZagrebDoxa, a ušao je i na prednominacijsku listu Europskih filmskih nagrada.

U programu 5. AJB DOC-a od potencijalnih osvajača Europske filmske nagrade u dokumentarnoj konkurenciji, naći će se i dokumentarac “Girl Gang” (2022) Susanne Regine Meures iz Švicarske, o 14-godišnjoj njemačkoj influenserici Leoni i svim rizicima i posljedicama koje ovakav posao nosi sa sobom.

Od hrvatskih dokumentaraca, u programskoj sekciji “Last Minute Cinema” prikazat će se “Muzej revolucije” (Restart / Uzrok / Nutprodukce / HRT / Al Jazeera Documentary Channel / GEO Television; 2021) Srđana Keče, odnosno “Nepoznato o poznatima: Miroslav Ćiro Blažević” (UO Noć hrvatskog filma i novih medija / Sportska TV / Al Jazeera Balkans; 2022.) Irene Škorić o legendarnom hrvatskom treneru Ćiri Blaževiću.

Od blizu 300 prijavljenih filmova, selektori AJB DOC-a – Lejla Dedić, Đani Hasečić i Sead Kreševljaković – odabrali su njih 25 koji će biti prikazani u četiri programske selekcije – Natjecateljski program, “AJB Prikazuje”, “Last Minute Cinema” i “Smart DOC”, uz dvije posebne projekcije. Kompletan program i raspored možete pronaći na sljedećoj poveznici.

Novina ovogodišnjeg izdanja AJB DOC-a je platforma “Industry days” koja je nastala u suradnji s Al Jazeera Documentary kanalom, a usmjerena je na podršku za razvoj produkcije dokumentarnih filmova širom svijeta, uključujući međunarodne i regionalne koprodukcije.

“Redatelji i producenti iz regije, Jugoistočne Evrope, Kavkaza i MENA regije će imati priliku predstaviti svoje dokumentarne projekte i dobiti priliku za financije, distributere, filmske festivale i broadcastere, kao i da dobiju kontakte s ostalim filmskim festivalima i filmskim zakladama koje će biti prisutne”, kaže selektorica Lejla Dedić.

“Ove godine smo selektirali 27 projekata koji će imati prezentacije u tri različite pitching kategorije i koji će predstaviti svoje projekte u različitim fazama produkcije. Jako smo ponosni na novu platformu i nadamo se da će biti uspješna”, dodaje Dedić.

“Industry [email protected] DOC” i masterclass predavanje Galeba Nikačevića

Direktor AJB DOC Film Festivala Edhem Fočo ističe da platforma “Industry [email protected] DOC” predstavlja značajan korak dalje u razvoju Festivala, no ističe da fokus i dalje ostaje na filmovima i autorima.

“Drago nam je što su nam filmovi uvijek bili dobro posjećeni, jer autori to prepoznaju. Na našem festivalu je zaista prisutna većina autora čiji se film prikazuje, a interesantan Q&A (razgovor publike s autorima) često traje duže nego sam film. Mislim da ove godine imamo sjajnu selekciju i nadam se da će se publika i ovog puta odazvati”, rekao je Fočo.

Uz projekcije AJB DOC filmova, pod pokroviteljstvom Info centra Evropske unije u Bosni i Hercegovini bit će održano i masterclass predavanje Galeba Nikačevića, novinara i kreatora popularnog Agelast podcasta. Također, u suradnji s Al Jazeera Media Instituteom i Samsungom, bit će održana trodnevna radionica “Produkcija dokumentarnih filmova pametnim telefonom”.

“Pozvali smo dvadesetak sudionika iz cijele regije s teritorija koje pokriva Al Jazeera Balkans, kako bismo ih podučili produkciji i snimanju dokumentaraca pametnim telefonom, kao i pronalaženju pravih priča”, kaže producentica Nejra Kozarić.

Odluku o najboljem filmu Natjecateljske selekcije AJB DOC-a donijet će nagrađivani međunarodni žiri kojeg čine filmska redateljica Aida Begić, redateljica i producentica Dana Budisavljević, dokumentaristica i producentica Fatma Riahi, te dokumentaristi Phil Grabsky i Ensar Altay.

Svi natjecateljski filmovi ulaze i u konkurenciju za nagradu programskog žirija Al Jazeere Balkans, koji dodjeljuje nagradu “AJB Program Award”. Također, svi filmovi prikazani na AJB DOC Film Festivalu ulaze u konkurenciju za Nagradu publike.

Više informacija o programu 5. AJB DOC-a možete pronaći na službenoj web-stranici Festivala.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Tko će osvojiti ovogodišnjeg kratkometražnog doku-Oscara?

Pogledali smo svih pet ovogodišnjih kandidata za nagradu Oscar u kratkometražnoj konkurenciji dokumentarnog filma.

Poznate (dokumentarne) nominacije 95. Oscara

Poznate su nominacije za 95. nagrade Oscar, čija će se svečanost održati 12. ožujka u losanđeleškom Dolby Theatreu.

“Fire of Love” – U vulkanskom grotlu

"Fire of Love" (2022) američke redateljice Sare Dose prati putešesvije francuskih vulkanologa i bračnog para Krafft.

“Only the Devil Lives Without Hope” Magnusa Gerttena na programu Al Jazeere Balkans

Al Jazeera Balkans ovog tjedna prikazuje i dokumentarac "Only the Devil Lives Without Hope" (2020) švedskog autora Magnusa Gerttena.

Novi kulturni projekt o kulturnoj kartografiji grada Subversive Festivala i KIC-a

Siječanj se u zagrebačkom Dokukinu KIC nastavlja u znaku...

Svjetske premijere novih filmova Borisa Poljaka i Damira Čučića u Rotterdamu

Na 52. Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu svjetsku će premijeru doživjeti dva nova filma Borisa Poljaka i Damira Čučića.

“Factumov Mediteran” u Dokukinu KIC

U Dokukinu KIC sutra (20.1. u 19 sati) će se održati "Factumov Mediteran", projekcija od tri dokumentarna naslova koje potpisuju čak četiri redatelja.

Top 10: Najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2022. godine

Što nam je donijela dokumentarna 2022.? Godinu je otvorila...

“Čekaj me” Damira Markovine ponovno na programu Al Jazeere Balkans

Na programu Al Jazeere Balkans danas i tijekom cijelog tjedna ponovno će se prikazivati dokumentarac "Čekaj me" Damira Markovine.

“Futura” na programu Dokukina KIC

"Futura" će prije početka kinodistribucije po hrvatskim nezavisnim kinima, najprije biti premijerno prikazana u četvrtak, 19. siječnja, u zagrebačkom Dokukinu KIC.