PočetnaRecenzije20. Liburnia Film Festival: "War Is Over" - Što s mirom?

20. Liburnia Film Festival: “War Is Over” – Što s mirom?

-

Kurdi, neželjeni narod. Većina ih – između 17 i 23 milijuna, po nekim procjenama i mnogo milijuna (!) više – nastanjuje područje Kurdistana koje, ponovimo, obuhvaća dijelove Turske, Irana, Iraka i Sirije, gdje se domaćini prema njima uglavnom odnose s visine, kao prema nižerazrednim bićima, osporavajući im nacionalni identitet i izravno im ili namjernim nehajem uskraćujući brojna ljudska prava. Još oko tri četvrt milijuna Kurda živi drugdje u Aziji i Europi. Na nedavnom 16. Festivalu tolerancije, održanom na zagrebačkom Bundeku (30.6. – 4.7.) tema potiranja Kurda dojmljivo je predočena u švicarsko-iračko-sirijskom cjelovečernjem igranom filmu “Susjedi” / “Neighbours” (2021) Mana Khalila, kurdsko-(čeho)slovačko-švicarskog filmaša srednje generacije koji je u njemu uvjerljivo, dirljivo, pa i potresno ocrtao život sirijskih Kurda na granici s Turskom na početku 1980-ih, temeljeći podosta na vlastitim sjećanjima i obiteljskim pričama, budući da je ondje proveo djetinje godine. Ubojstvo, primjerice, posve nedužne Kurdinje, dječakove majke, koju slučajno ustrijeli turski graničar, nitko od nadležnih – a to su Sirijci i Turci – ne smatra vrijednim istrage i ikakvoga zalaganja. Kao da je, eto, zgažena travka korova. Nenametljiv, no snažan pečat dokumentarizma i iskusnijeg gledatelja katkad zavodi na pomisao da su u prošlost smješteni “Susjedi” dokumentarni ili barem dokufikcijski film.

U programu 16. ZagrebDoxa – koji se redovno trebao održati u ožujku 2020., no zbog pandemijske je ugroze bio odgođen do listopada iste godine, uz izmijenjen repertoar – najavljen je nizozemski cjelovečernji film “Jednom kad se prašina slegne” / “Once the Dust Settles” (2019.) Johna Appela, usmjeren na prikaz mirnodopskih životnih okolnosti u mjestima što bijahu razorena ratom ili katastrofom, među inime i u sirijskom Alepu. Appelov film nije prikazan u tom, naknadnom, posebnom izdanju Doxa, no poslije smo ga imali prilike gledati u nekim hrvatskim kinima. Ta dva filma u sjećanje priziva cjelovečernji dokumentarni “War Is Over” (Stefano Obino Productions / Nukleus film / Jaako dobra produkcija; 2021.) Talijana Stefana Obina koji se u Hrvatskoj sinoć premijerno prikazao u glavnoj konkurenciji 20. Liburnia Film Festivala, a sa “Susjedima” i “Kad se prašina slegne” tvorio bi zanimljivu tematsku filmsku večer ili dvije. Obinov film smješten je u Irački Kurdistan, autonomnu kurdsku regiju u Iraku, u mirnodopskom razdoblju nakon rata protiv ISIS-a, sniman ondje u više navrata, od 2017. do 2019. Područjem vlada mir, no kakav je ondje život nakon desetljeća razaranja, ne samo objekata, nego i sustava i ljudske psihe? “Svaki pedesetogodišnji stanovnik Iračkog Kurdistana 28 je godina proživio u ratu”, upućuje nas uvodni natpis. “Posljednji rat s ISIS-om ostavio je 1,6 milijuna potrebitih, od čega ih je polovica maloljetnika.”

Dok su “Susjedi” zbivanja otprije četrdesetak godina rekonstruirali fikcijski i prigušeno melodramatski, blisko nas upoznajući s protagonistima, a Appel u “Kad se prašina slegne” navodio protagoniste da opširno govore o svojim čuvstvima, mislima i iskustvima, “War Is Over” nudi malo izgovorenih riječi i tumačenja, zadržavajući se pretežno na promatračkoj udaljenosti, ne zalazeći u zbivanja, ne potičući, ne stvarajući situacije kojih ne bi bilo da filmaši nisu onamo došli. Odnosno ostavljajući dojam da bez se bez ikakva uplitanja tek bilježi zatečeno, čak i u onih nekoliko odsječaka u kojima snimani gledanjem u kameru, bijegom od kamere ili sličnime jasno daju do znanja da su zamijetili ulazak filmske ekipe u svoju svakodnevicu.

Malo je u filmu smijeha, veselja, radosti, čeljad je ponajviše i ponajprije tiho napeta i zbunjena. Utučena, dezorijentirana.

Odmjerenim, sporim tempom, Obini skuplja prizore i mahom nedogađajne situacije u razrušenim gradovima, naseljima, izbjegličkim kampovima… živovanja što se doima poprilično besciljnim, nesigurnim, nepouzdanim. Karta se, igra se domino, gleda se nogometna utakmica (Francuska – Hrvatska 2018., finale FIFA Svjetskog prvenstva), grade se mišići, prosijava se zemlja, čuvaju se ovce, ide se ovamo-onamo, čini se ovo i ono, no sve u nemalo otužnom okružju iznurene besperspektivnosti, izgubljenosti, potištenosti, zabrinutosti. Privremenosti do sljedećeg ratnog stanja. S vremena na vrijeme u offu progovori ugodan, smiren ženski glas, sugerirano majke što je vidjesmo na početku, koja iznosi svoje misli ili dnevničke zapise, a moguće je riječ i o kakvoj poemi ili književnom zapisu predstavljenima na taj način. “Ne vjerujem da će nam biti bolje. Ali ipak se nadam”, kaže među inime, što odlično opisuje ugođaj cjeline i slućene namjere autora.

S jedne strane, moglo bi se pomisliti da nizanjem snimaka što se – iako bilježe autentične, konkretne ljude i mjesta – u neku ruku čine preopćenitima, ne upoznajući nas podrobnije s okolnostima, sudbinama, ljudima, Obini propušta sugestivnije i jasnije predstaviti i pojasniti to čime se bavi. No s druge strane, upravo manjkom, uskratom informacija te svojevrsnom jednoličnošću, suzbijanjem dramskoga razvoja, dočarava stagnaciju, frustraciju bivovanja u miru na koji tamošnji žitelji nisu svikli, koji im je stran, s kojim kao da ne znaju što bi. Malo je u filmu smijeha, veselja, radosti, čeljad je ponajviše i ponajprije tiho napeta i zbunjena. Utučena, dezorijentirana. Dašak optimizma i ozarenosti izbija tek potkraj filma, u sekvenci smještenoj u negdašnju tvornicu duhana u Sulejmaniji u kojoj se okupljaju umjetnici raznih profila. Neki od njih mladenački nasmijani, zabavljeni. Kreativci, osobe s idejama što nadmašuju praktičnost opstanka imaju više osnova, otvorenosti za smijeh? U konačnici, njihov performans. Tema – rat. Uz mnogo pucanja, bljeskova i eksplozija. Neizbježno? Put oslobođenja prema boljoj budućnosti ili kobna petlja iz koje nema izlaza?

"War Is Over"
Scenarij i režija: Stefano Obino
Producenti: Tania Masi i Stefano Obino
Direktor fotografije: William Chicarelli Filho
Montaža: Stefano Obino i Vladimir Gojun
Produkcija: Stefano Obino Productions / Nukleus film / Jaako dobra produkcija
Zemlje podrijetla: Njemačka / Hrvatska
Godina proizvodnje: 2021.
Trajanje: 74 minute

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Vlad Petri: “Ovo nije samo film o politici, već i o ljudima, prijateljstvu, ljubavi i povezanosti”

Rumunjski redatelj Vlad Petri na skorašnjem će ZagrebDoxu predstaviti svoj novi film, "Između revolucija" (2023).

Hrvatski projekti i filmovi na East Doc Platformu i Oberhausenu

Hrvatska dokumentaristika bit će zastupljena na dva važna filmska programa/manifestacije: East Doc Platformu te 69. Oberhausenu.

“Dokukino Eter”: Novi studentski program u Dokukinu KIC

U suradnji s Klubom studenata FPZG-a i Radio Studentom, zagrebačko Dokukino KIC pokreće novi filmsko-diskurzivni program "Dokukino Eter".

Nenad Puhovski: “Uvijek smo se trudili na festivalu imati značajan broj hrvatskih filmova”

Direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski za naš portal najavljuje devetnaesto izdanje najvećeg domaćeg festivala dokumentarnog filma.

“Djeca magle” na Al Jazeeri Balkans

Na programu Al Jazeere Balkans danas i tijekom cijelog tjedna bit će prikazivan dokumentarni film "Djeca magle" (2021) autorice Diễm Hà Lệ.

Sveučilišni Festival rodne ravnopravnosti ROAЯ u riječkom Art-kinu

Od 21. do 23. ožujka Sveučilište u Rijeci u Art-kino donosi Festival rodne ravnopravnosti ROAЯ.

Damir Markovina: “Mostar je iznimno vitalna beštija”

U svom drugom autorskom filmu - "Dezerteri" - Damir Markovina se prisjeća odrastanja u Mostaru i okolnosti odlaska iz grada.

Melita Vrsaljko: “Pruga Knin-Zadar je krik propuštene prilike i izraz besmislenih politika”

Melita Vrsaljko za naš portal govori o svom filmskom prvijencu "Knin-Zadar" (Dinaridi Film, 2023.).

Bogat popratni program 19. ZagrebDoxa

ZagrebDox i ove godine nudi bogat popratni programski sadržaj, koji se sastoji od "masterclassova", panela, posebnih programa itd.

“AHA!”: Nova znanstveno-putopisna dokumentarna serija na HTV-u

Na Prvom programu HTV-a, 27. ožujka u 20.15 sati, s emitiranjem kreće nova znanstveno-putopisna dokumentarna serija "AHA!" Tamare Babun i Une Radić.
Scenarij i režija: Stefano Obino<br> Producenti: Tania Masi i Stefano Obino<br> Direktor fotografije: William Chicarelli Filho<br> Montaža: Stefano Obino i Vladimir Gojun<br> Produkcija: Stefano Obino Productions / Nukleus film / Jaako dobra produkcija<br> Zemlje podrijetla: Njemačka / Hrvatska<br> Godina proizvodnje: 2021.<br> Trajanje: 74 minute20. Liburnia Film Festival: "War Is Over" - Što s mirom?