PočetnaRecenzije16. DORF: "Rebel Dread" - Don Letts, vlastitim riječima

16. DORF: “Rebel Dread” – Don Letts, vlastitim riječima

|

Bilo bi nezamislivo, a vjerojatno bi i graničilo sa svetogrđem da Festival dokumentarnog rock filma DORF u svoj program ne uvrsti film o Donu Lettsu, čovjeku koji je u njezinim počecima ovu manifestaciju podržao svojim gostovanjem u Vinkovcima 2008. godine. Festival mu se osam godina kasnije odužio selidbom u Pulu gdje je Letts nastupao u sklopu Seasplash Festivala, tamo mu uručivši nagradu za životno djelo. Veza se, dakle, nastavlja i ove godine, kada je jedan od udarnih filmova u programu 16. DORF-a upravo “Rebel Dread” (2020), biografski dokumentarac o Lettsu čiju režiju potpisuje William E. Badgley, autor nekoliko glazbenih dokumentaraca, među ostalima i ženskoj punk grupi The Slits, kojoj je upravo Don Letts bio menadžer.

Letts je čovjek kojega je nemoguće opisati u nekoliko riječi. Bio je, i još uvijek jest, sve i svašta: DJ, modna ikona, filmaš, menadžer, simbol punk i reggae/dub kulture, glazbenik i radijski voditelj… Ipak, iznad svega ostalog, Lettsa će se vjerojatno najviše pamtiti kao redatelja videospotova, pogotovo onih iz formativnog razdoblja punka i post punka kada je snimio prve vizualne uratke bendova kao što su Public Image Ltd. čiji je frontmen John Lydon prethodno bio poznat kao Johnny Rotten, pjevač Sex Pistolsa, te naravno The Clash za koji će snimiti cijeli niz spotova počevši s legendarnim “London Calling”.

Film “Rebel Dread” katapultira nas in medias res u London sedamdesetih gdje Don Letts, potomak jamajkanskih roditelja, na temelju svoje neupitne karizme, izgleda i stila postaje jednom od ključnih figura kontrakulture, prvo vodeći Acme Attractions, dućan s odjećom u kojem su se susrele naizgled oprečne sile punka i reggaea/duba, a zatim kroz povezanost sa svim ključnim akterima tadašnje britanske scene, od Malcolma McLarena i Vivienne Westwood, preko sve sile punk izvođača kao što su Sex Pistols, The Clash, Shane MacGowan i The Pogues, mladi Billy Idol i svako drugo ime koje se može zamisliti. Naravno da neće propustiti ni priliku družiti se s legendarnim Bobom Marleyjem kad će ovaj provoditi vrijeme u egzilu (“Exodus”), nakon što je na njega izvršen pokušaj atentata na rodnoj Jamajci. Letts je velikom kantautoru tada objasnio povezanost punk estetike i reggae poruka o slobodi, što je u filmu zgodno prikazano kroz nekoliko stripovskih sličica.

“Rebel Dread”, kao još jedan u nizu sve većeg popisa aktualnih dokumentaraca kojima je jedna od glavnih tema razdoblje punka u Britaniji, nevjerojatno je lak i pitak film i njegovih osamdesetak minuta prolazi u trenu, pa gotovo postavlja pitanje koliko je uopće moguće da se imalo dublje ureže gledatelju u pamćenje.

Letts se zaposlio kao DJ u novootvorenom klubu Roxy 1977., a njegov je stan postao popularnim okupljalištem za aftere. U to je vrijeme nabavio i svoju prvu Super 8 kameru i stao bilježiti koncerte u klubu, kao i tulume koji su im slijedili, a taj je materijal postao temeljem za njegov prvi dokumentarac “The Punk Rock Movie” (1978). Badgley se uvelike koristi Lettsovim vlastitim arhivskim materijalom, a ujedno i svom subjektu predaje i glavnu riječ u pričanju njegove životne priče. Pomoć mu u tome pružaju i njegova obitelj, prijatelji i suradnici među kojima se izdvajaju Lydon, Mick Jones i Paul Simonon iz The Clash te Grant Marshall poznatiji kao Daddy G, DJ i osnivač Massive Attacka. Lettsov životni put nastavlja se izletom u Jamajku na koji ga vodi sam Lydon, a gdje se Letts po prvi put susreće sa zemljom iz koje mu vuku korijeni, kao i sa svojim glazbenim uzorima koji na njegovo iznenađenje žive teške živote bez bogatstva i slave koje zaslužuju. Film gubi na snazi kad Letts s The Clash odlazi u New York te nakon raspada benda i sam započinje glazbenu karijeru kao dio Big Audio Dynamite, benda koji će pokrenuti gitarist Clasha Mick Jones. Uz sve to Letts će nastaviti svoju karijeru snimatelja videospotova, pa će tako surađivati s velikanima kao što su Bob Marley, The Pogues, The Pretenders i Elvis Costello, a bit će i jedan od redatelja proslave neovisnosti Namibije što će rezultirati njegovim prvim odlaskom u Afriku u kojoj će se osjećati, kako sam kaže, poput vanzemaljca.

“Rebel Dread”, kao još jedan u nizu sve većeg popisa aktualnih dokumentaraca kojima je jedna od glavnih tema razdoblje punka u Britaniji, nevjerojatno je lak i pitak film i njegovih osamdesetak minuta prolazi u trenu, pa gotovo postavlja pitanje koliko je uopće moguće da se imalo dublje ureže gledatelju u pamćenje. Najveća mu je snaga upravo opipljiva karizma koja izbija iz Lettsa te njegova izravnost, iskrenost i otvorenost kojom priča dogodovštine iz svog života prepunog druženja s slavnim genijalcima iz svijeta glazbe. Lettsova razmišljanja o punk kulturi i životu samome puna su britkih zapažanja i izjava koje bi se moglo citirati po raznim memeovima do kraja interneta. Sudeći prema ovom filmu, cijeli njegov život stane u jednu od takvih: “Dobro se provedi, izgledaj dobro i daj sve od sebe da ne budeš pizda.”

"Rebel Dread"
Scenarij i režija: William E. Badgley
Producenti: William E. Badgley i Mark Vennis
Kamera: William E. Badgley i Alasdair Ogilvie
Montaža: Eric Pritchard
Glazba: Ben von Wildenhaus
Zemlja podrijetla: Ujedinjeno Kraljevstvo
Godina proizvodnje: 2020.
Trajanje: 86 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Dokunet podcast #2: Damir Markovina i Ivan Ramljak

U našem drugom podcastu ugostili smo redatelje Damira Markovinu i Ivana Ramljaka.

Silvestar Kolbas: “Živimo u kulturi uspjeha i ljudi u pravilu ne vole pokazivati svoje slabosti”

Silvestar Kolbas je na ovogodišnjem ZagrebDoxu predstavio svoj najnoviji dokumentarni film, "Naša djeca" (Factum, 2024.).

“Dont Look Back” – Začetak autorske rock dokumentaristike

U prvom tekstu serije eseje "Rockdocs" pišemo o filmu "Dont Look Back" (1967) američkog autora D.A. Pennebakera.

Preminuo Morgan Spurlock

U četvrtak je od posljedica raka u 53. godini preminuo američki redatelj, scenarist i producent Morgan Spurlock.

17. Subversive Film Festival: “Zemlja za nas” – Bez motike nema kruha

"Zemlja za nas", cjelovečernji prvenac Karle Crnčević, otpočinje razmjerno tajanstveno, sugerirajući ulazak u kakav svijet misterija...

“Crna kutija: Dnevnici” Shiori Ito najbolji dokumentarni film 17. Subversive Film Festivala

Svečanom dodjelom nagrada "Wild Dreamer Dragan Rubeša", u subotu je završeno sedamnaesto izdanje Subversive Film Festivala.

17. Subversive Film Festival: “Soundtrack za državni udar” – (De)džezifikacija Konga

"Soundtrack za državni udar" (2024) je impresivan film koji se može uvrstiti među najviša dostignuća svetske dokumentaristike tekuće dekade.

Zlatna palma za film “Čovjek koji nije mogao šutjeti” Nebojše Slijepčevića!

Igrani film "Čovjek koji nije mogao šutjeti" Nebojše Slijepčevića osvojio je Zlatnu palmu za najbolji kratkometražni film 77. Cannesa!

17. Subversive Film Festival: “Moj ukradeni planet” – Nakon revolucije

"Moj ukradeni planet" sjetan je film, natopljen s mnogo gorčine, jer je autorica u svojoj domovini Iranu provela više od četrdeset godina.

17. Subversive Film Festival: “Stanari” – Tri sprovoda i dva štrajka glađu

"Stanari" / "The Flats" (2024) Alessandre Celesije, usmjereni su na posljedice Nevolja (The Troubles / Na Trioblóidi), kako ih zovu u Irskoj.
Scenarij i režija: William E. Badgley<br> Producenti: William E. Badgley i Mark Vennis<br> Kamera: William E. Badgley i Alasdair Ogilvie<br> Montaža: Eric Pritchard<br> Glazba: Ben von Wildenhaus<br> Zemlja podrijetla: Ujedinjeno Kraljevstvo<br> Godina proizvodnje: 2020.<br> Trajanje: 86 minuta16. DORF: "Rebel Dread" - Don Letts, vlastitim riječima