PočetnaNajavePet hrvatskih i jedna svjetska premijera na 16. DORF-u

Pet hrvatskih i jedna svjetska premijera na 16. DORF-u

|

Šesnaesto izdanje vinkovačkog Festivala dokumentarnog rock filma DORF održat će se od 18. do 20. kolovoza, na kojem će biti predstavljeno pet hrvatskih i jedna svjetska premijera. U regionalnoj konkurenciji prikazat će se pet filmova iz Hrvatske, Srbije i Slovenije, a svjetsku premijeru doživjet će kratki film o ulozi rock and roll glazbe u životu mladih “Još uvijek slušam rock” (2022) autorice Mateje Jagar iz Zagreba.

Još jedan hrvatski film, “Bite of Paradise” (2022) Magde Mas dokumentira snimanje albuma Brain Holidays u legendarnom studiju Tuff Gong na Jamajci, a treći domaći dokumentarac “Vlajternativa itd.” (2022) Ante Storića donosi priču o kultnom benkovačkom festivalu alternativne glazbe. “Zgodba Cantine Thrash” (2022) slovenskog autora Tomaža Pavkoviča govori o ostvarenju sna muzičara u malom gradu u Sloveniji, a srpski film “Uskrs, grad i rokenrol” (2022) Ivana Velisavljevića o festivalu i šabačkoj rock sceni.

U programu “Tajna povijest rocka” bit će prikazana tri filma iz Velike Britanije, Hrvatske i Poljske. Na otvaranju ovogodišnjeg DORF-a publika će moći pogledati domaću premijeru filma “Rebel Dread” (2020) Williama E. Badgleyja o filmašu, menadžeru, glazbeniku i DJ-u Donu Lettsu, kojem je DORF 2016. godine uručio Nagradu za životno djelo. U istom programskom dijelu prikazat će se i hrvatski dokumentarac “Jimmy” (HRT, 2017.) Mladena Ćapina o životu velikog Stjepana Jimmyja Stanića, dobitniku ovogodišnje DORF-ove Nagrade za životno djelo. Hrvatsku premijeru u Vinkovcima će doživjeti i poljski dokumentarni film “Easy Rider” (2016) Grzegorza Brzozowicza o Tomaszu Tluczkiewiczu, ključnoj osobi na poljskoj jazz sceni.

Sve ostale informacije doznajte na službenim stranicama Festivala DORF.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.

Dodjela Nagrade Dokumetar u Dokukinu KIC

U organizaciji portala Dokumentarni.net, u zagrebačkom Dokukinu KIC će u utorak, 18. lipnja u 19 sati, po peti put biti dodijeljena Nagrada Dokumetar.

17. Beldocs: Razbijanje utopije o dominantne poretke

Na ovogodišnjem Beldocsu svjedočili smo još jednom presjeku produkcije srpskog dokumentarnog filma.

“Posljednji valcer” – Film koji se pušta glasno

"Posljednji valcer" / "The Last Waltz" (1978) Martina Scorsesea publika i kritika nazivaju jednim od najboljih rock filmova svih vremena.