PočetnaRecenzije"Bad Vegan: Fame. Fraud. Fugitives." - Sarme i vegani

“Bad Vegan: Fame. Fraud. Fugitives.” – Sarme i vegani

-

Da je američki dokumentarist Chris Smith u svojoj autorskoj karijeri režirao samo kultno-legendarni “American Movie” (1999), već bi ju mogao smatrati uspješnom. Nakon ovog unikatnog filmskog masterclassa o upornosti i neiskvarenoj želji za stvaranjem filmske čarolije, Smith će u sljedećih dvadesetak godina snimiti niz (TV) dokumentaraca, uključujući “Fyre” (2018) te kao producent raditi na jednoj od najvećih Netflixovih doku-zlatnih koka, serijalu “Tiger King: Murder, Mayhem and Madness” (2020. – 2021.). Da mu rubne životne priče nisu nimalo strane i odbojne, potvrđuje i njegov najnoviji filmski uradak “Bad Vegan: Fame. Fraud. Fugitives.” (2022), koji je sredinom ožujka doživio premijeru na Netflixu i očekivano pobudio nemalu pozornost javnosti.

Ovaj pomalo tabloidno-senzacionalistički naslovljen (“zla/zločesta veganka”) true-crime mini-serijal podastire (a kakvu drugo) još jednu nevjerojatnu životno-filmsku priču, koju bogme da i želite, teško možete i izmaštati u nekom ambicioznijem scenarističkom laboratoriju. Jednako kao i ime glavne junakinje Sarme Melngailis, zle veganke iz naslova čije će ime, barem na ovim balkanskim prostorima, izazvati tihi hihot, naročito u kontekstu njene titule veganske kulinarske ikone u dvijetisućitima. Smith, kako to obično u ovakvim dokumentarcima biva, priči pristupa kronološki, povećavajući uloge iz epizode u epizodu; Melngailis početkom dvijetisućitih uz financijsku injekciju poznatog ugostitelja Jeffreya Chodorowa otvara restoran “Pure Food and Wine”, kasnije i “One Lucky Duck”, koji među prvima nude sirovu vegansku hranu, svojom kvalitetom privlačeći kako medijsku (Forbesova lista najboljih njujorških restorana, primjerice), tako i pozornost cijele sile celebrityja. Činilo se, dakle, da je samo nebo granica za Sarmu i njene vrijedne radnike i suradnike, dok su ovi još u početku imali samo riječi hvale za ženu koja je praktički spavala u svom restorana. E, pa da nije bilo kasnijeg zapleta, ne bi bilo ni serije, pa ni ove recenzije.

Nakon meteorskog uspjeha Sarma upoznaje slatkorječivog, misterioznog, ali prije svega dozlaboga sumnjivog Shanea Foxa, pravim imenom Anthony Strangis. Ovaj će, pak, u narednim godinama od glavne protagonistice, njenih suradnika i obitelji, kao prvoklasni con artist uspjeti izvući nekoliko milijuna dolara. Sve pod krinkom misterioznih sila većih i od njih samih, u koje se ne smije sumnjati i koje upravo kroz Strangisa kao jednog od odabranih poslanika progovaraju i, konačno, kroz niz zadataka (čitaj: novčanih uplata) testiraju Sarmu kako bi ova ušla u odabrani krug i sebi priskrbila potpuno financijsko blaženstvo, a za svog (nedoljivog!) pit-bulla Leona vječni život. Doslovce. Da, priča je toliko luda. Ma, i luđa.

Zvijezda serije? Leon! I nije nimalo blizu.

“Bad Vegan: Fame. Fraud. Fugitives.” kroz svoje četiri epizode dosta dobro raščlanjuje neke od poluga toksičnih muško-ženskih odnosa, poput psihopatološke manipulacije i ucjene emocionalno nezrelijeg partnera, koji su ovdje ipak dovedeni na steroidi upoznaju LSD varijaciju teme. Smith u većinskom trajanju serijala jest podosta oprezan, oslikavajući Strangisa kao vještog varalicu koji svoju ženu uspijeva odvesti na tamnu stranu; Sarmu, pak, uglavnom kao kolateralnu žrtvu koja se nije uspjela izvući iz ralja kompulzivnog kockara premazanog svim mogućim mastima. Kako serija odmiče kraju, tako će gledatelju cjelokupna priča djelovati koji postotak sumnjivija, uz sve otvorenija pitanja o Sarminoj odgovornosti u izvlačenju novaca i njenoj ulozi u skandalu koji će joj zauvijek obilježiti život. “Vegan” dobro pogođenom kombinacijom statično-sjedećih intervjua, rekreiranih igranih scena i, primjerice, animacijom dopisivanja protagonista, uz nesmiljen ali ne prenapadan tempo, besprijekorno drži gledateljevu pozornost u prve dvije epizode. Kasnije se cijela priča poprilično razvodnjava, glavni negativac gubi nedodirljivu auru mračnog šahista s konstantnom figurom viška, dok će prosječnom gledatelju ubrzo dosaditi i sav elitistički podtekst privilegiranih pizdeka, čije igre i igrice najviše štete kolateralnim žrtvama poput kuhinjskih radnika koji žive od plaće do plaće. Zvijezda serije? Leon! I nije nimalo blizu.

"Bad Vegan: Fame. Fraud. Fugitives."

O FILMU:

Režija: Chris Smith
Izvršni producenti: Mark Emms, Ryann Fraser i Chris Smith
Kamera: Britton Foster i Antonio Rossi
Montaža: Amanda C. Griffin i Michael Mahaffie
Glazba: Dan Romer
Zemlja podrijetla: SAD
Godina proizvodnje: 2022.
Broj epizoda i trajanje: 4 / 209 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije