PočetnaNajaveDokumentarci o Shaneu MacGowanu i Trumanu Capoteu u Dokukinu KIC

Dokumentarci o Shaneu MacGowanu i Trumanu Capoteu u Dokukinu KIC

|

Ovaj tjedan u zagrebačkom Dokukinu KIC možete provesti u društvu dvojice genija, snažnih umjetničkih osobnosti, koji su živote provodili u neapologetskom uživanju poroka. U petak 14. siječnja i subotu 15. siječnja imat ćete se prilike upoznati s likom i djelom irskog glazbenika Shanea MacGowana i američkog pisca Trumana Capotea.

Glazbeni dokumentarac čuvenog redatelja poznatih rock spotova Juliena Templea, “Shane MacGowan: Priča o pjevaču Poguesa” / “Crock of Gold: A Few Rounds with Shane MacGowan” (2020) vjerno dočarava glazbenikovu osobnost – razuzdan i pun strasti. S umjetničke strane svijet ga najbolje poznaje kao frontmena i tekstopisca grupe The Pogues koja je tradicionalnu irsku folk glazbu uspjela revolucionirati duhom punka. Međutim, u privatnom životu pratili su ga skandali povezani s prekomjernom konzumacijom alkohola i droga, a i vremenom je postao notoran po lošim zubima. Templeov film ne okoliša i uz dosad neviđene arhivske snimke, ali i animirane dijelove na svojstven način odaje počast legendi u povodu proslave šezdesetog rođendana. Film je na programu u petak i subotu u 19 sati.

Ebs Burnough, filmski redatelj dokumentarca “Truman Capote: Razotkrivanje” / “The Capote Tapes” (2019), ima iznimno istančan osjećaj za branding, ali i osebujne i snažne osobnosti. Negdašnji viši savjetnik Michelle Obame i stručnjak za komunikacije tako se prihvaća jedne od najvećih i najosebujnijih američkih gay zvijezda, spisatelja Trumana Capotea i komponira intiman dokumentarac s pomoću arhivskih snimki i razgovora s ljudima iz njegovih užih krugova poput Lauren Bacall, Normana Mailera i Gorea Vidala. Dokumentarac je na programu u petak i subotu u 21.15 sati.

Nedjelja (16.1. u 19 sati) je posvećena odjecima božićnih i novogodišnjih kupovina, ostvarenje srpskog redatelja Mladena Kovačevića, “Sretan Božić, Yiwu” / “Merry Christmas, Yiwu” (2020). Njegov višestruko nagrađivani film vodi nas u Yiwu, maleni grad od nešto više od milijun stanovnika koji slovi za prijestolnicu industrije božićnih ukrasa. Opserviramo život i rad mladih radnika koji rukuju opasnim kemikalijama i šljokicama ne bi li izradili proizvode koji će obići svijet.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.