PočetnaNajaveDokumentarci o Shaneu MacGowanu i Trumanu Capoteu u Dokukinu KIC

Dokumentarci o Shaneu MacGowanu i Trumanu Capoteu u Dokukinu KIC

-

Ovaj tjedan u zagrebačkom Dokukinu KIC možete provesti u društvu dvojice genija, snažnih umjetničkih osobnosti, koji su živote provodili u neapologetskom uživanju poroka. U petak 14. siječnja i subotu 15. siječnja imat ćete se prilike upoznati s likom i djelom irskog glazbenika Shanea MacGowana i američkog pisca Trumana Capotea.

Glazbeni dokumentarac čuvenog redatelja poznatih rock spotova Juliena Templea, “Shane MacGowan: Priča o pjevaču Poguesa” / “Crock of Gold: A Few Rounds with Shane MacGowan” (2020) vjerno dočarava glazbenikovu osobnost – razuzdan i pun strasti. S umjetničke strane svijet ga najbolje poznaje kao frontmena i tekstopisca grupe The Pogues koja je tradicionalnu irsku folk glazbu uspjela revolucionirati duhom punka. Međutim, u privatnom životu pratili su ga skandali povezani s prekomjernom konzumacijom alkohola i droga, a i vremenom je postao notoran po lošim zubima. Templeov film ne okoliša i uz dosad neviđene arhivske snimke, ali i animirane dijelove na svojstven način odaje počast legendi u povodu proslave šezdesetog rođendana. Film je na programu u petak i subotu u 19 sati.

Ebs Burnough, filmski redatelj dokumentarca “Truman Capote: Razotkrivanje” / “The Capote Tapes” (2019), ima iznimno istančan osjećaj za branding, ali i osebujne i snažne osobnosti. Negdašnji viši savjetnik Michelle Obame i stručnjak za komunikacije tako se prihvaća jedne od najvećih i najosebujnijih američkih gay zvijezda, spisatelja Trumana Capotea i komponira intiman dokumentarac s pomoću arhivskih snimki i razgovora s ljudima iz njegovih užih krugova poput Lauren Bacall, Normana Mailera i Gorea Vidala. Dokumentarac je na programu u petak i subotu u 21.15 sati.

Nedjelja (16.1. u 19 sati) je posvećena odjecima božićnih i novogodišnjih kupovina, ostvarenje srpskog redatelja Mladena Kovačevića, “Sretan Božić, Yiwu” / “Merry Christmas, Yiwu” (2020). Njegov višestruko nagrađivani film vodi nas u Yiwu, maleni grad od nešto više od milijun stanovnika koji slovi za prijestolnicu industrije božićnih ukrasa. Opserviramo život i rad mladih radnika koji rukuju opasnim kemikalijama i šljokicama ne bi li izradili proizvode koji će obići svijet.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

AI i virtualni svjetovi u Dokukinu KIC

U zagrebačko Dokukino KIC dolazi novi ciklus dokumentaraca "AI i virtualni svjetovi", koji istražuje snage, slabosti i ograničenja umjetne inteligencije.

Večeras u Sinju dokumentarac o ratnoj fotografkinji Lee Miller

Večeras na platno sinjske Palacine dolazi dokumentarac "Uhvatiti Lee Miller" / "Capturing Lee Miller" (2020) redateljice Terese Griffiths.

Tri nagrade za hrvatske dokumentarce na 20. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma o ljudskim pravima Verzió

Tri nagrade osvojili su hrvatski dokumentarci na 20. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma o ljudskim pravima Verzió.

55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva: Prva nagrada dokumentarcu “Korijen” Dore Fodor

U Zagrebu se od 24. do 26. studenog održavala 55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva.

“Nakon svadbe” Mateja Kľúčika najbolji dokumentarni film 10. STIFF-a

"Nakon svadbe" (2022) slovačkog redatelja Mateja Kľúčika proglašen je najboljim dokumentarnim filmom 10. STIFF-a.

Klasici svjetske dokumentaristike, 3. sezona

“Darwinova noćna mora” – Predatorske ribe i oružje u kolijevci čovječanstva

Posljednji esej treće sezone "Klasika" rezerviran je za dokumentarni film "Darwinova noćna mora" (2004) Huberta Saupera.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

“Crumb” – Umjetnost kao jedini izbor

Dokumentarac "Crumb" (1994) Terryja Zwigoffa o strip-umjetniku Robertu Crumbu, spada među najistaknutije primjerke doku-biografskog žanra.

“Shermanov marš” – Generali i ljubavnici

Treću sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo s dokumentarcem "Shermanov marš" / "Sherman's March" (1985) Rossa McElweeja.

Dokultura, 3. sezona

Snaga je u detalju

Posljednji esej treće sezone "Dokulture" donosi tekst o hrvatskim filmskim vaninstitucionalnim programima.

Fiksiranje na margini

Shvatimo li film kao neizostavni dio kulture i umjetničkog stvaralaštva, obrazovni je sustav prva točka stjecanja šireg filmskog znanja.

Steći filmsku kulturu – od apstrakcije prema konzumerizmu

Prvi esej treće sezone "Dokulture" bavi se (ne)dostupnošću filmova široj publici, naročito iz kuta dokumentarnog roda.