PočetnaVijesti34. Europske filmske nagrade: Trostruko slavlje za dokumentarac "Flee" Jonasa Pohera Rasmussena

34. Europske filmske nagrade: Trostruko slavlje za dokumentarac “Flee” Jonasa Pohera Rasmussena

-

Na svečanoj ceremoniji održanoj u Berlinu, u subotu 11. prosinca, koju je vodila njemačka glumica i spisateljica Annabelle Mandeng, po 34. put dodijeljene su Europske filmske nagrade. Više od četiri tisuće članova Europske filmske akademije glasali su za najbolja europska filmska ostvarenja/strukovne nagrade, u zaista brojnim kategorijama nagrade kojima često tepaju sintagmom europskih Oscara.

U kategoriji najboljeg dokumentarnog filma ovogodišnju Europsku filmsku nagradu osvojio je animirani dokumentarac “Flee” / “Flugt” (2021) dansko-francuskog redatelja Jonasa Pohera Rasmussena. Film prati muškarca pod pseudonimom Amin Nawabi, koji se sprema vjenčati s dugogodišnjim dečkom. Nawabi je blizak redateljev prijatelj i uspješan akademik, koji pripovijeda nevjerojatnu priču o svom izbjegličkom putu iz Afganistana u mladoj dobi, te se sprema suočiti s prošlošću i razotkriti dvadesetogodišnju tajnu. Film je također osvojio Europsku filmsku nagradu za najbolji dugometražni animirani film te najbolji sveučilišni film.

Od ostalih dokumentarnih laureata, EFA-u za najbolji europski kratkometražni film osvojio je izvrsni “Moj ujak Tudor” / “My Uncle Tudor” / “Nanu Tudor” (2021) moldavske redateljice Olge Lucovnicove, koji je svoju hrvatsku premijeru ostvario na ovogodišnjem ZagrebDoxu (Veliki pečat za najbolji film u regionalnoj konkurenciji). Redateljica se nakon dvadeset godina šutnje vraća u kuću svoje prabake i pradjeda, gdje je kao djevojčica doživjela seksualno zlostavljanje.

Sve ostale pobjednike provjerite na službenoj stranici Europskih filmskih nagrada.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije