PočetnaVijesti34. Europske filmske nagrade: Trostruko slavlje za dokumentarac "Flee" Jonasa Pohera Rasmussena

34. Europske filmske nagrade: Trostruko slavlje za dokumentarac “Flee” Jonasa Pohera Rasmussena

|

Na svečanoj ceremoniji održanoj u Berlinu, u subotu 11. prosinca, koju je vodila njemačka glumica i spisateljica Annabelle Mandeng, po 34. put dodijeljene su Europske filmske nagrade. Više od četiri tisuće članova Europske filmske akademije glasali su za najbolja europska filmska ostvarenja/strukovne nagrade, u zaista brojnim kategorijama nagrade kojima često tepaju sintagmom europskih Oscara.

U kategoriji najboljeg dokumentarnog filma ovogodišnju Europsku filmsku nagradu osvojio je animirani dokumentarac “Flee” / “Flugt” (2021) dansko-francuskog redatelja Jonasa Pohera Rasmussena. Film prati muškarca pod pseudonimom Amin Nawabi, koji se sprema vjenčati s dugogodišnjim dečkom. Nawabi je blizak redateljev prijatelj i uspješan akademik, koji pripovijeda nevjerojatnu priču o svom izbjegličkom putu iz Afganistana u mladoj dobi, te se sprema suočiti s prošlošću i razotkriti dvadesetogodišnju tajnu. Film je također osvojio Europsku filmsku nagradu za najbolji dugometražni animirani film te najbolji sveučilišni film.

Od ostalih dokumentarnih laureata, EFA-u za najbolji europski kratkometražni film osvojio je izvrsni “Moj ujak Tudor” / “My Uncle Tudor” / “Nanu Tudor” (2021) moldavske redateljice Olge Lucovnicove, koji je svoju hrvatsku premijeru ostvario na ovogodišnjem ZagrebDoxu (Veliki pečat za najbolji film u regionalnoj konkurenciji). Redateljica se nakon dvadeset godina šutnje vraća u kuću svoje prabake i pradjeda, gdje je kao djevojčica doživjela seksualno zlostavljanje.

Sve ostale pobjednike provjerite na službenoj stranici Europskih filmskih nagrada.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Što je nama kino danas? Nacrt za istraživanje djelovanja Art-kina Croatia u Rijeci

Čak i površno poznavanje riječke kulturno-filmske scene prepoznaje Art-kino Croatia kao središnje mjesto kojem ostale inicijative graviraju.

Mia Maros Živković: “‘Oda’ je pjesma, hvalospjev ženama”

Naša najnovija sugovornica je Mia Maros Živković, redateljica dokumentarca "Oda" (2024), koji je na Gledalištu osvojio Posebno priznanje.

Julien Temple u riječkom Art-kinu

U sklopu programa "Cinehill hoće ići na more", u Art-kino stiže višestruko nagrađivani britanski autor Julien Temple.

Rani padovi Stanleya Kubricka

Četvrti tekst esejističkog serijala "Mineur/majeur" donosi pogled na manje poznate dokumentarce Stanleya Kubricka.

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.