PočetnaRecenzije30. Dani hrvatskog filma: "Natječaj" - Izborne mogućnosti

30. Dani hrvatskog filma: “Natječaj” – Izborne mogućnosti

-

Godine 2018. Zorko Sirotić diplomirao je režiju dokumentarnog filma na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu filmom “Uniforma mi je sada najdraža” (ADU, 2017.), koji je iste godine prikazan i u programu “ADU Dox” 14. ZagrebDoxa. Ponešto izmijenjen, skraćen i preoblikovan, prenaslovljen u “Natječaj” (ADU, 2021.), rečeni slikopis na 30. je Danima hrvatskog filma doživio novu premijeru.

U autorskom radu naglašeno sklon propitivačkim pomacima i izmicanjima od ustaljenosti, Sirotić je “Natječajem” polučio djelo koje se doima pitkim i tečnim prikazom upisa u Policijsku školu/akademiju “Josip Jović” u Zagrebu, lako prihvatljivim tzv. širokoj publici, posve pogodnim, recimo, za prikazivanje u obiteljskom večernjem terminu javne televizije. No istovremeno i djelom koje svako toliko iznenadi kakvom neočekivanom odlukom, zaokretom, izmještanjem iz vodilice kojom je, učinilo se načas, sigurno i ravnomjerno smjeralo. “Natječaj” sretno i spretno spaja uredno i razbarušeno, uzvišeno i prizemljeno, čvrsto i labavo. Kako dramaturško-oblikovnim postupcima, tako i stilski raznorodnim zaskakanjima nelogičnim i neskladnim, kao i raskoracima u predstavljanju izdvojenijih protagonista, a i stožerne institucije. Jednim dijelom sugerirat će se, odgovarajuća i primjerena, nepopustljiva strogost policajaca koji itekako pažljivo moraju birati koga će primiti među pitomce, buduće odgovorne provoditelje reda i zakona. Djelatnik škole na početku naglašava kako ispitne listiće ocjenjuje računalo, da bi se pretkraj, u prizorima intervjua kandidata, pokazalo kako profesori na prijamnom ispitu s mlacima i međusobno komuniciraju s podosta prijateljske srdačnosti, uz mnogo razumijevanja, mudro se vodeći više iskustvom i intuicijom negoli krutim pravilnicima i golim brojkama.

Dragana iz Petlovaca, Nino iz Ivanić Grada i Predrag iz Vukovara, troje kandidata kojima je u filmu posvećeno više vremena i pozornosti, odlučni su i samopouzdani mladi ljudi, no ispod tog lica naslućuje se i nesigurnost mladenačke borbe za vlastita uvjerenja. Slično i u njihovih roditelja koji ih izrijekom podržavaju u nakanama, iako im se, a i to kažu, ne mili opredijeljenost potomaka za taj opasan put i poziv. Naziru se ktomu i unutarnja previranja vezana uz pitanje samorazumljivog roditeljskog autoriteta koji je stasanjem djece prirodno doveden na kušnju. Među obratima snažnoga djelovanja je i predstavljanje isprva neviđenog oca jednog kandidata kao osobe koja se tvrdo opire sinovljevu izboru, no koji se, kad napokon osobno uđe u film, i sam policajac, učini najiskrenijim i najrazumnijim potpornjem mladićevim stremljenjima.

U autorskom radu naglašeno sklon propitivačkim pomacima i izmicanjima od ustaljenosti, Sirotić je “Natječajem” polučio djelo koje se doima pitkim i tečnim prikazom upisa u Policijsku školu/akademiju “Josip Jović” u Zagrebu, lako prihvatljivim tzv. širokoj publici, posve pogodnim, recimo, za prikazivanje u obiteljskom večernjem terminu javne televizije.

U općem dojmu sivomodar, simetričan, statičan, promatrački odmaknut, neutralno hladan, pa čak i tiho ironičan, “Natječaj” osim prigušenom izglobljenošću koraka možda ponajviše osvaja dvama prizorima koji u tom kontekstu neemocionalnosti odzvanjaju naročito dirljivo. Jedan od njih je glumljeno prirodan-usiljeno opušten – u duhu ranih filmova Želimira Žilnika – dijalog majke i kćeri o kćerinoj policijskoj budućnosti iz kojega, valjda baš zbog takve namještenosti situacije, izbija osobita toplina; drugi je razmjerno slično postavljen, moguće čak i dijelom nepriređen prizor u kojem se sin i otac, na ribičiji, iskreno razvesele obavijesti o tomu da je mladić primljen u školu.

Oslanjajući se na Sirotićeve riječi o smislu i poenti filmskog djela, gore izdvojeno i uočeno ponuda je jedne gledateljske mogućnosti izabrane u autorovoj materijaliziranoj viziji, a koja se boljim razumijevanjem filma nakon više gledanja može bilo potvrditi, bilo promijeniti, bilo preobličiti.

"Natječaj"
Scenarij i režija: Zorko Sirotić
Producent: Tibor Keser
Kamera: Toni Renaud i Ante Delač
Montaža: Sandra Jelovac i Martin Šatović
Produkcija: Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu
Zamlje podrijetla: Hrvatska
Godina proizvodnje: 2021.
Trajanje: 54 minute

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Rekordan broj hrvatskih dokumentaraca na 20. ZagrebDoxu

U zagrebačkom WOW baru danas je predstavljen program jubilarnog, 20. ZagrebDoxa.

“The Flats” Alessandre Celesije najbolji film 21. CPH:DOX-a

"The Flats" (2024) talijanske autorice Alessandre Celesije proglašen je najboljim filmom 21. CPH:DOX-a.

Filmovi po izboru članova HDFK-a na jubilarnom ZagrebDoxu

U sklopu 20. ZagrebDoxa prikazat će se filmovi po izboru članova HDFK-a, uz pomoć direktora festivala, Nenada Puhovskog.

Otvorene prijave za 25. Mediteran Film Festival

Otvorene su prijave za 25. Mediteran Film Festival, koji će ove godine biti održan od 8. do 12. listopada u Širokom Brijegu.

“Ljubav na prvu dijagnozu ili ‘Let iznad grličjeg gnijezda'” – U vrućici ekspresije

"Ljubav na prvu dijagnozu ili Let iznad grličjeg gnijezda" (2023.) Bartul Marušić izrađuje umalo opipljivima žarom i predanošću...

Otvorene prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma

Otvorene su prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma udruge Filmaktiv.

Hrvatski projekt na Hot Docs Forumu

Hrvatski projekt "Autumn of the Patriarch" ruske autorice Ane Bogolubove, ušao je u industrijski dio festivala Hot Docs.

Dokukino KIC: Tjedan posvećen mentalnom zdravlju

U zagrebačkom Dokukinu KIC ovaj će tjedan biti posvećen filmovima koji imaju veze s mentalnim zdravljem.

20. ZagrebDox: Pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva…

Na ovogodišnji, 20. ZagrebDox (14.4. - 21.4.) dolaze pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva...

U Art-kinu predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma

U riječkom Art-kinu u utorak će biti organizirano predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma.
Scenarij i režija: Zorko Sirotić<br> Producent: Tibor Keser<br> Kamera: Toni Renaud i Ante Delač<br> Montaža: Sandra Jelovac i Martin Šatović<br> Produkcija: Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu<br> Zamlje podrijetla: Hrvatska<br> Godina proizvodnje: 2021.<br> Trajanje: 54 minute30. Dani hrvatskog filma: "Natječaj" - Izborne mogućnosti