PočetnaRecenzije30. Dani hrvatskog filma: "Kada odlučim kako započeti, znati ću sve ostalo"...

30. Dani hrvatskog filma: “Kada odlučim kako započeti, znati ću sve ostalo” – Stvaralaštvo procesa

-

Film o stanu, film o stanovanju, film o autoru, film o filmu, film o stvaralačkim nedoumicama…? Dokumentarni film? Tomislav Šoban, filmaš srednje generacije, svojim kratkim filmovima – a okušao se u svim rodovima – redovito otklanja od konvencija i standarda, igra se i propituje. Počesto razmjerno zakučasto, u smislu jasnog razumijevanja cjeline, no uz dojam autorske skromnosti, nepretencioznosti, prisne osobne povjerljivosti kojom nas nježno, nezamjetno uključuje u svoja nastojanja. Njegova istraživanja kao da postaju zajedničkim pothvatom autora i publike. Iako na već dovršen film koji upravo gleda nema i ne može imati ama baš nikakva utjecaja, gledatelju se može učiniti da neposredno sudjeluje u pothvatu, podržavajući autora u nesigurnim htijenjima da odgovarajuće oblikuje ono što je s njim naumio podijeliti.

Zapravo, možda i nije tako. Možda nas na pomisao takvog poopćavanja autorskog opusa navodi ovaj film, “Kada odlučim kako započeti, znati ću sve ostalo” (Kinoklub Zagreb, 2021.), vođen off naracijom samoga autora, koji ponajprije iznosi svoje dvojbe i promišljanja mogućnosti konačnog, određenog uobličenja teme kojom se bavi. Mada baš nije siguran ni koja je to tema, iako je očito usmjerena na naslijeđeni stan u kojem živi i vezane, podrazumljive podteme stanovanja i obitelji koje iz toga proizlaze.

“Kada odlučim kako započeti, znati ću sve ostalo” u sjećanje priziva ponajprije Šobanov rani film, “Najmanji” (Kinoklub Zagreb / Zagreb film; 2013.), animirano-eksperimentalni rad nagrađen dvama priznanjima za inovativan pristup – na Danima hrvatskog filma i Nagradom “Vedran Šamanović”. U njemu je vidljivi protagonist također životni prostor, stan, a glavni off pripovjedač u prvom licu Šoban. Doduše, vjerojatno ne kao on sam, nego kao neviđeni fikcijski lik najboljeg prijatelja neviđenog središnjeg lika iz naslova, dječaka zvanoga Najmanji koji je jedne noći tajanstveno netragom nestao. Osim naracijskim vodstvom istoga glasa, pripovijedanjem koje pričajući priču traži i način kako je ispričati, te usmjerenošću na stan-kuću-zgradu bez prikazanih ljudi, “Kada odlučim…” “Najmanjega” gotovo izravno priziva i snimkama makete stana “za neki budući film”, kako veli Šoban, iako nije teško pomisliti da je posrijedi baš maketa sačuvana iz “Najmanjega”. Pogledamo li, provjere radi, “Najmanjega” (dostupan za slobodno gledanje na platformi www.croatian.film), učinit će se da to ipak nije isti model, no motiv makete stambenog prostora, eto, ipak povezuje taj, ovaj i, eventualno, najavljeni budući film.

“Kada odlučim kako započeti, znati ću sve ostalo” duhovito je promišljeno, a nepreuzetno ostvarenje kojim je filmaš izložio svoje bojazni vezane uz pitanja o smislu i obliku djela umjetnosti.

Reflektirajući samopropitkivačko vrludanje “Kada odlučim…” možda bi bilo prikladno, poput Šobana – koji gledatelja moli da zanemari jednu upravo prikazanu sekvencu – zamoliti čitatelja da zanemari gornji pasus, ukoliko procjenjuje da je posrijedi zastranica u slijepu ulicu. I umjesto toga zaključiti da je “Kada odlučim kako započeti, znati ću sve ostalo” duhovito i promišljeno, a nepreuzetno ostvarenje kojim je filmaš izložio svoje bojazni vezane uz pitanja o smislu i obliku djela umjetnosti. Prijetnju stvaralačke blokade pretvorio je u stvaralačku pobudu, moguće prepreke izvrnuo u poticaje, moguće mane posuvratio u vrline. Nije zgorega primijetiti da je film nastao na radionici Kinokluba Zagreb imenovanoj “Skica, proba, igra”, pod vodstvom samog Šobana. Naziv radionice, usredotočen na osvještavanje principa procesa, a ne definiranja, izvrsno predočava duh i ideju vodilju Šobanova filma koji, iako sastavljen od dokumentarnih snimaka i materijala, rekli bismo, znatno više eksperimentira nego dokumentira. Ako što i dokumentira, onda su to filmaševa razmišljanja u tom razdoblju, prije negoli kakvi opipljivi fakti iz zbilje.

"Kada odlučim kako započeti, znati ću sve ostalo"
Scenarij, režija, kamera i montaža: Tomislav Šoban
Producent: Tomislav Šoban
Glazba: Matija Pekić
Produkcija: Kinoklub Zagreb
Zemlja podrijetla: Hrvatska
Godina proizvodnje: 2021.
Trajanje: 9 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

21. Human Rights Film Festival: “Čovjek u crnom” – Čujna crnina

Wang Xilinov život kroz film "Čovjek u crnom" (2023) Wang Binga izražen je kao još jedan stavak u životu ovog kompozitora.

21. Human Rights Film Festival: “Projekt” – Odmatanje slojeva zbilje

"Projekt" (2023) Dane Komljena jezgru ima u prenamijenjenom trgovačkom kompleksu u nigerijskom Lagosu.

21. Human Rights Film Festival: “Draga Fiona” – U potrazi za idealnim gledateljem

Film "Draga Fiona" / "Dearest Fiona" (2023) redateljice Fione Tan mogao bi poslužiti kao eskperiment potrage za idealnim gledateljem.

Znanstveni skup “Filmologija, kritika, umjetnost” povodom osamdesetog rođendana Hrvoja Turkovića

Povodom osamdesetog rođendana Hrvoja Turkovića, u Zagrebu će se od 9. do 10. prosinca održavati znanstveni skup "Filmologija, kritika, umjetnost".

21. Human Rights Film Festival: “Gdje su nestali svi osmijesi?” – Izvana gladac, iznutra jadac

Na ovogodišnjem HRFF-u prikazat će se i film "Gdje su nestali svi osmijesi?" / "Where Have All the Smiles Gone" (2023) Anje Strelec.

Klasici svjetske dokumentaristike, 3. sezona

“Darwinova noćna mora” – Predatorske ribe i oružje u kolijevci čovječanstva

Posljednji esej treće sezone "Klasika" rezerviran je za dokumentarni film "Darwinova noćna mora" (2004) Huberta Saupera.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

“Crumb” – Umjetnost kao jedini izbor

Dokumentarac "Crumb" (1994) Terryja Zwigoffa o strip-umjetniku Robertu Crumbu, spada među najistaknutije primjerke doku-biografskog žanra.

“Shermanov marš” – Generali i ljubavnici

Treću sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo s dokumentarcem "Shermanov marš" / "Sherman's March" (1985) Rossa McElweeja.

Dokultura, 3. sezona

Snaga je u detalju

Posljednji esej treće sezone "Dokulture" donosi tekst o hrvatskim filmskim vaninstitucionalnim programima.

Fiksiranje na margini

Shvatimo li film kao neizostavni dio kulture i umjetničkog stvaralaštva, obrazovni je sustav prva točka stjecanja šireg filmskog znanja.

Steći filmsku kulturu – od apstrakcije prema konzumerizmu

Prvi esej treće sezone "Dokulture" bavi se (ne)dostupnošću filmova široj publici, naročito iz kuta dokumentarnog roda.
Scenarij, režija, kamera i montaža: Tomislav Šoban<br> Producent: Tomislav Šoban<br> Glazba: Matija Pekić<br> Produkcija: Kinoklub Zagreb<br> Zemlja podrijetla: Hrvatska<br> Godina proizvodnje: 2021.<br> Trajanje: 9 minuta30. Dani hrvatskog filma: "Kada odlučim kako započeti, znati ću sve ostalo" - Stvaralaštvo procesa