PočetnaOsvrti4. AJB DOC, dan prvi: Povratak na staro

4. AJB DOC, dan prvi: Povratak na staro

-

Iz Sarajeva za Dokumentarni.net: Iva Rosandić

Nakon dvije godine vratili smo se u Sarajevo. Amfiteatar Multimedijalnog centra Kovači bio je kulisa jučerašnjeg otvaranja 4. AJB DOC-a. Povratak živoj publici vodilja je Festivala, utoliko su se paralelne projekcije, uz navedenu, onu u centru grada, novotvorenom Cineplexxu, makar idejno obratile lokalnoj zajednici. Za razliku od nedavno završenog Sarajevo Film Festivala, AJB DOC još nije toliko etabliran u zajednici i građani ponekad nisu ni svjesni što se u gradu odvija. Ipak, odnos prema sugrađanima, između ostaloga činjenica da će filmovi iz natjecateljskog programa biti prikazani na TV kanalu Al Jazeera Balkans, čini distinkciju u odnosu na ostale festivale, a želje ili sugestije publike postavlja u prvi plan.

Utoliko je obraćanje direktora AJB DOC-a Edhema Foče inspirativno, kao što navodi u programskoj knjižici: “Previše smo se otuđili jedni od drugih i to maskiramo prividnom bliskošću, koja je, zapravo, virtualna i nestvarna i bazira se na iskrivljenoj realnosti koju stvaraju društvene mreže.”

Nasuprot naučenim ponašanjima, kino nam je vratilo ona izgubljena. AJB DOC se kao i svake godine bazira oko jedne teme, ove je to godine Izazov – u sadržajnom, produkcijskom, na kraju i gledateljskom smislu. Stare je navike potrebno vratiti. A da to bude što efikasnije, potaknuo nas je prvi film iz natjecateljskog programa, “Faith and Branko” (2020) irske redateljice Catherine Harte. Gradeći film na komičnim momentima, dokumentarac gotovo da zaobilazi tragiku marginaliziranih balkanskih zajednica, a da bi na kraju prevladao moment samoostvarenja, širim uvjetima usprkos. Glavni protagonisti, naslovni Faith i Branko, posjetili su Festival i nakon filma još nas više, na radost publike, uveli u svijet muzike i nedovršenih jezika, kad jezični izraz posustaje pred muzičkom ekspresijom.

Osim projekcije natjecateljskog programa, jučerašnji je dan gledateljima donio film, iz sad već stalnog programa “Last Minute Cinema”, koji za razliku od filmova minutažno prilagođenih televizijskom formatu, nudi dugometražne dokumentarce aktualne tematike. Jučer je to bilo film “Radio Silence” (2019) meksičke autorice Juliane Fanjul o tankoj granici neovisnog novinarstva i političkih pritisaka. Za uvjete naših društava itekako značajno.

AJB DOC danas nastavlja s projekcijama, a prošlogodišnje online izdanje ostat će u sjećanju zbog novouspostavljenog programa za mlade dokumentariste, snimanja mobitelima, iz čega se oformio program “Smart Doc”. Ostaje vidjeti do koje mjere vrijedi sve češće spominjana maksima danas svatko može snimiti film. Je li to dovoljno?


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

[VIDEO] Nikoloz Bežanišvili: “Staljin nije popularan u Gruziji jer naša zemlja ide prema EU i NATO-u”

Gruzijski redatelj Nikoloz Bežanišvili za naš portal govori o svom filmu "Sjeveroistični vjetrovi" (2022).

Ivan Efendić: “Moj glavni protagonist Mate Lasić ima potpuno drugačiji pristup umjetnosti i životu”

Debitantski redatelj Ivan Efendić za Dokumentarni.net govori o svom dokumentarcu "Mate" (Samostalna produkcija, 2023.).

Otvorene prijave za KKZ-ovu radionicu “U dijalogu sa Agnès”

Otvorene su prijave za naprednu KKZ-ovu filmsku radionicu "U dijalogu sa Agnès" voditeljice Ive Gavrilović.

Otvorene prijave za 11. STIFF

STIFF – Međunarodni studentski filmski festival poziva autore da prijave svoje filmove na jedanaesto izdanje festivala.

Hrvatska koprodukcija u industrijskom dijelu 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu

Hrvatska koprodukcija "Sakupljač snova" ušla je u industrijski dio 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu.

U KIC-u ciklus filmova posvećen Martinu Semenčiću

U zagrebačkom Kulturno informativnom centru (KIC) bit će prikazan kratki ciklus "Sjećanje na Martina Semenčića".

72. BAFTA: “20 dana u Mariupolju” Mstislava Černova najbolji britanski dokumentarac 2023. godine

"20 dana u Mariupolju" / "20 Days in Mariupol" (2023) Mstislava Černova najbolji je britanski dokumentarac 2023. godine.

Projekcija filma “Sjeveroistočni vjetrovi” uz gostovanje redatelja Nikoloza Bežanišvilija

Dokumentarac "Sjeveroistočni vjetrovi" autora Nikoloza Bežanišvilija bit će prikazan 22. i 23. veljače u Zagrebu i Puli, uz prisustvo autora.

“Bobi Wine: Narodni predsjednik” – U ime kralja i naroda

Snimke iz "Bobi Wine: Narodni predsjednik" nerijetko su šokantne, sirove, izuzetno frustrirajuće iz ove naše europske demokratske pozicije.

Dokukino KIC: Ciklus filmova o turbulentnoj čileanskoj političkoj povijesti

U zagrebačkom Dokukinu KIC prikazat će se ciklus filmova o turbulentnoj čileanskoj političkoj poviješću.