PočetnaOsvrti4. AJB DOC, dan prvi: Povratak na staro

4. AJB DOC, dan prvi: Povratak na staro

|

Iz Sarajeva za Dokumentarni.net: Iva Rosandić

Nakon dvije godine vratili smo se u Sarajevo. Amfiteatar Multimedijalnog centra Kovači bio je kulisa jučerašnjeg otvaranja 4. AJB DOC-a. Povratak živoj publici vodilja je Festivala, utoliko su se paralelne projekcije, uz navedenu, onu u centru grada, novotvorenom Cineplexxu, makar idejno obratile lokalnoj zajednici. Za razliku od nedavno završenog Sarajevo Film Festivala, AJB DOC još nije toliko etabliran u zajednici i građani ponekad nisu ni svjesni što se u gradu odvija. Ipak, odnos prema sugrađanima, između ostaloga činjenica da će filmovi iz natjecateljskog programa biti prikazani na TV kanalu Al Jazeera Balkans, čini distinkciju u odnosu na ostale festivale, a želje ili sugestije publike postavlja u prvi plan.

Utoliko je obraćanje direktora AJB DOC-a Edhema Foče inspirativno, kao što navodi u programskoj knjižici: “Previše smo se otuđili jedni od drugih i to maskiramo prividnom bliskošću, koja je, zapravo, virtualna i nestvarna i bazira se na iskrivljenoj realnosti koju stvaraju društvene mreže.”

Nasuprot naučenim ponašanjima, kino nam je vratilo ona izgubljena. AJB DOC se kao i svake godine bazira oko jedne teme, ove je to godine Izazov – u sadržajnom, produkcijskom, na kraju i gledateljskom smislu. Stare je navike potrebno vratiti. A da to bude što efikasnije, potaknuo nas je prvi film iz natjecateljskog programa, “Faith and Branko” (2020) irske redateljice Catherine Harte. Gradeći film na komičnim momentima, dokumentarac gotovo da zaobilazi tragiku marginaliziranih balkanskih zajednica, a da bi na kraju prevladao moment samoostvarenja, širim uvjetima usprkos. Glavni protagonisti, naslovni Faith i Branko, posjetili su Festival i nakon filma još nas više, na radost publike, uveli u svijet muzike i nedovršenih jezika, kad jezični izraz posustaje pred muzičkom ekspresijom.

Osim projekcije natjecateljskog programa, jučerašnji je dan gledateljima donio film, iz sad već stalnog programa “Last Minute Cinema”, koji za razliku od filmova minutažno prilagođenih televizijskom formatu, nudi dugometražne dokumentarce aktualne tematike. Jučer je to bilo film “Radio Silence” (2019) meksičke autorice Juliane Fanjul o tankoj granici neovisnog novinarstva i političkih pritisaka. Za uvjete naših društava itekako značajno.

AJB DOC danas nastavlja s projekcijama, a prošlogodišnje online izdanje ostat će u sjećanju zbog novouspostavljenog programa za mlade dokumentariste, snimanja mobitelima, iz čega se oformio program “Smart Doc”. Ostaje vidjeti do koje mjere vrijedi sve češće spominjana maksima danas svatko može snimiti film. Je li to dovoljno?


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.