PočetnaVijestiSinoć otvoreno četvrto izdanje AJB DOC-a

Sinoć otvoreno četvrto izdanje AJB DOC-a

-

Projekcijom filma “Faith and Branko” (2020) redateljice Catherine Harte, u sarajevskom Multimedijalnom centru Kovači otvoren je četvrti međunarodni Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC), koji će trajati do 14. rujna. Također, započelo je i prikazivanje programa u sarajevskom kinu Cineplexx, kao i online.

Nakon podsjećanja na uspjeh prošlogodišnjeg izdanja AJB DOC-a, koje je zbog pandemije u potpunosti održano online te da su filmovi koji su bili dostupni putem platforme ajbdoc.ba, pregledani više od 120 tisuća puta, prisutnima se obratio direktor AJB DOC Film Festivala Edhem Fočo.

On je najavio mini koncert Adnana Zilića, koji je u pratnji Ivane Đurić, Mehe Radovića, Edvina Hadžića, Adisa Sirbubala i Dine Šukala izveo glazbu iz filma “Džemo” (2020) Lejle Kajić i Davorina Sekulića, kojim je otvoreno prošlogodišnje izdanje Festivala, kao i glazbu koju je komponirao za druge filmove.

“Glazba je sastavni, nekada i krucijalni dio dokumentarnog filma. Glazbom možete prenijeti mnogo više emocija, dubinu filma, prepoznatljivost… Zbog toga smo odlučili da ove godine, naročito zbog simbolike filma koji otvara Festival, imamo i ovaj glazbeni dio”, rekao je Fočo.

Uslijedilo je službeno otvorenje Festivala, a čast da to učini pripala je direktoru Al Jazeera Documentary Channela Ahmedu Mahfouzu, koji je čestitao organizatorima na četvrtom izdanju, istakavši kako to u situaciji u kojoj se nalazimo nije mala stvar.

“Sa svih strana nailazimo na izazove – kako one uzrokovane pandemijom, tako i druge koji se događaju širom svijeta – od političkih nemira, nereda, terorizma, bolesti, polarizacije itd. Sve to se prenosi i na film, ali mu je to dalo novu energiju. Mislim da je ovo samo početak neke nove renesanse filma, naročito dokumentarnog”, rekao je Mahfouz.

“Tijekom Festivala ćemo imati veliku obavijest o pokretanju industrije koja će, nadam se, biti prekretnica za dokumentarni film u regiji”, dodao je.

“Radio Silence”

Nakon otvaranja prikazan je film “Faith i Branko”, intimni dokumentarac koji prati sedmogodišnji odnos dvoje muzičara porijeklom iz različitih kultura, a potom je upriličena i diskusija s publikom britanske harmonikašice Faith Elliot i romskog violinista Branka Ristića, protagonista filma koji su prisutnima predstavili svoju glazbu zbog koje su omiljeni širom svijeta.

Na otvaranju 4. AJB DOC-a prikazan je i dokumentarac “Radio Silence” (2019) autorice Juliane Fanjul, kojim je otvorena nenatjecateljska selekcija “Last Minute Cinema”. Projekcija je održana u Cineplexxu u 21 sat, a film je bio dostupan za gledanje i online.

U narednim danima, publiku AJB DOC Film Festivala očekuje još 21 dokumentarni film, a novitet ovogodišnjeg izdanja je selekcija “Smart Doc” u okviru koje će biti prikazani filmovi snimljeni mobilnim telefonom, autora koji su prošle godine učestvovali na festivalskoj radionici.

Popratni program 4. AJB DOC-a

Također, od 11. do 13. rujna, u saradnji s Al Jazeera Media Instituteom, bit će održana radionica “Produkcija dokumentarnih filmova pametnim telefonom” pod vodstvom Pulitzerom nagrađenog fotoreportera Damira Šagolja.

Održat će se i predavanje za novinare Al Jazeerinog reportera iz Gaze, Safwata al-Kahlouta o temi “Gaza: Prošlost, sadašnjost i budućnost”, koje će biti održano u nedjelju, 12. runna u 16 sati u sarajevskom hotelu Courtyard by Marriott. Zbog pandemijskih uvjeta i ograničenog broja učesnika, potrebna je prethodna najava na [email protected], uz obavezan naslov “Gaza – predavanje”.

Na AJB DOC Film Festivalu bit će dodijeljene tri nagrade. Međunarodni žiri koji čine nagrađivani filmski producent Jamel Dallali, scenaristica, redateljica i montažerka Una Gunjak i umjetnički direktor DokuFesta Veton Nurkollari odabrat će najbolji film natjecateljske selekcije Festivala i dodijeliti “AJB DOC Main Award”.

Svi filmovi iz natjecateljskog programa ulaze i u konkurenciju za nagradu programskog žirija Al Jazeere Balkans koji dodjeljuje nagradu “AJB Program Award”. Također, svi filmovi prikazani na AJB DOC Film Festivalu ulaze u konkurenciju za Nagradu publike.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije