PočetnaNajaveUsusret četvrtom izdanju AJB DOC-a

Ususret četvrtom izdanju AJB DOC-a

|

Od 10. do 14. rujna u Sarajevu i online održat će se četvrto izdanje Festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC). Pomno odabrana selekcija najboljih svjetskih i regionalnih dokumentarnih filmova bit će dostupna u kinodvoranama, ali i putem digitalne platforme na službenoj web stranici ajbdoc.ba. Kako priopćuju organizatori, svi dokumentarni filmovi na ovoj platformi moći će se pogledati bez registracije.

Tema vodilja Četvrtog AJB DOC Film Festivala je “Challenge” (“Izazov”) i simbolično je predstavljena na svim vizualnim materijalima. Ujedno je to i poveznica za sve aktere dokumentarnih filmova koji se suočavaju sa izazovima, koje su nametnuli sami sebi ili im ih je društvo postavilo – ali nadrastaju ih, rješavaju i tragaju za boljim sutra, te tako pokazuju da svako od nas u sebi nosi sposobnost i snagu za borbu i uspjeh.

Ovom temom, u aktualnom društveno-političkom trenutku, također se želi ukazati da izazovi s kojima se društvo od početka pandemije susreće, a to je održavanja ljudskog kontakta kao ispit za cijelo čovječanstvo, mogu biti uspješno savladani. Tako i AJB DOC Film Festival, kao projekt velikog potencijala, nedaće na svom prethodnom izdanju savladao je novim pristupom i virtualnim prikazivanjem programa, dok izazove ovogodišnje organizacije dočekuje u kombinaciji novih rješenja i normi kakve su važile ranije.

Program tri festivalske selekcije AJB DOC Film Festivala pod pokroviteljstvom BH Telecoma i četvrte u partnerstvu sa Samsungom bit će objavljen uskoro.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.