PočetnaVijestiObjavljen program 22. Mediteran Film Festivala

Objavljen program 22. Mediteran Film Festivala

-

U natjecateljskom programu 22. Mediteran Film Festivala, po izboru selektora Zdravka Mustaća, natjecat će se dvadeset naslova – deset dugometražnih i deset kratkih dokumentarca. Na ovogodišnji festival prijavilo se rekordnih 300 filmskih uradaka, od kojih će neki svjetsku premijeru imati upravo na širokobriješkom platnu, dok će u programu biti prikazani i već nagrađeni filmovi na velikim filmskim festivalima.

“Filmove koje smo dobili na razmatranje prvenstveno odlikuje tematska raznolikost i koncentracijska zaokruženost. Nije, kao što bi se na prvi mah moglo pomisliti, u prvi plan izbila korona kao protagonist i njezina pošast, dapače, ponuđeno je samo nekoliko uradaka koji su se na manje-više brzinski i nemušti način dotakli ove boleštine i ništa više”, ističe festivalski selektor Zdravko Mustać.

Navodi kako su se uglavnom fokusirali na morske motive, socijalna previranja u svojim društvima, te obiteljske tegobe kroz autobiografske vizure.

“Uz to, pratili smo i izbjeglice, ratne traume, nudi nam se i gomila filmova koji se referiraju na blisku ili daljnju prošlost u vidu arhivskih snimaka ili fotografija, te dugačkih ispovijesti koje se prečesto suprotstavljaju sadašnjem trenutku”, govori Mustać.

Dva tročlana međunarodna žirija odlučivat će o nagradama za najbolji dugi dokumentarac na Mediteranu, Grand Prix festivala i Best Short za najbolji kratki film. Treću nagradu svojim glasovima dodjeljuje publika festivala.

Među odabranim filmovima, u kratkometražnoj konkurenciji našao se i jedan hrvatski. Riječ je o dokumentarcu “Ombra della Luce” (Pulska filmska tvornica, 2020.) autorice Dragane Sapanjoš, priča o ženi koja živi na granici s Italijom, a pokušava osigurati egzistenciju s obje njene strane.

Opširnije informacije doznajte na službenoj stranici Mediteran Film Festivala.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije