PočetnaRecenzije"The Boy from Medellín" - Šutnja nije zlato

“The Boy from Medellín” – Šutnja nije zlato

-

“S velikom moći dolazi i velika odgovornost”, rekao je jednom Peter Parker i odjahao (od-paukao?) u zalazak sunca. Kako god tumačili legendarnu izreku, jedna je stvar sigurna – današnje moderno vrijeme svekolike umreženosti, sa sobom nosi posve novi stupanj odgovornosti za javne osobe s velikom online sljedbom. Imati platformu kojom zaobilazite uobičajene načine komunikacije s javnosti (TV, radio, novine, portali…), ogromna je stvar. Od pjevača, sportaša i općenito pripadnika showbiza danas se očekuju i politički profilirani stavovi, davanje glasa potlačenima i ušutkanima; gromoglasna šutnja više se ne tolerira i smatra se slabošću, čak i prešutnim odobravanjem aktualne društvene nepravde na tapeti. Biti lijep, pametan i/li brz na sportskom terenu prekul je, naravno. Samo, ovo je 2021… “Things done changed”, rekao bi Biggie. I dobro da je tako.

Amazonov “The Boy from Medellín” (2020) donosi priču o poznatom kolumbijskom regeton pjevaču Joséu Álvaru Osorio Balvínu, umjetničkog imena J Balvin. Jedan od najpopularnijih latinoameričkih izvođača dosad je u karijeri prodao više od 35 milijuna ploča, osvojio pregršt nagrada i surađivao s brojnim superzvijezdama, od Beyoncé i Pharrella Williamsa do The Black Eyed Peasa i Cardi B. Balvína pratimo u jednom hektičnom tjednu 2019. godine, pred njegov najveći profesionalni uspjeh u karijeri – pripremi stadionskog koncerta u rodnom Medellínu, dok u pozadini tutnje bubnjevi masivnih studentskih prosvjeda koji paraliziraju cjelokupnu Kolumbiju. Balvín je pak apolitični zabavljač, koji se ne želi miješati u stvari koje ne razumije. Kako se datum koncerta približava, situacija na terenu postaje sve ozbiljnija (policija usmrtila 18-godišnjeg tinejdžera), a reakcije javnosti na pjevačevu šutnju postaju sve brutalnije. Balvín počinje biti svjestan neodrživog statusa quo. Progovoriti mora, pa gdje puklo da puklo…

Režije dokumentarca prihvatio se nama dragi američki autor Matthew Heineman, koji nas je već otprije kupio s vrlo zapaženom “Zemljom kartela” / “Cartel Land” (2015). U međuvremenu je Heineman s više ili manje uspjeha (“City of Ghosts”, serija “The Trade”) kročio filmskom scenom, da bi ga šira javnost napokon upoznala izlaskom dvodijelnog HBO-ovog serijala “Tiger” (2021) o posrnulom golferu Tigeru Woodsu. “The Boy from Medellín” kilometrima je daleko od unaprijed programirane i medijski prenapumpane skandaloznosti Woodsovih griješnih koraka, pogotovo prizora brutalne i za život opasne svakodnevice teritorija meksičkih narkokartela (“Zemlja kartela”). Balvínova prošlost (odrastao u obitelji srednjeg staleža, otišao se baviti glazbom u Miami) i superstar sadašnjost nije toliko filmična poput nekih drugih glazbenih zvijezda, a i sam pjevač, čini se, flegmatična je, na prvu opuštena ličnost kojoj je dobrobit vlastitih fanova (nikad ne bježi od fotografiranja i autograma) i najbliže okoline na prvom mjestu. Glazbenik, međutim, već duže vrijeme pati od depresije i anksioznog poremećaja – stvari o kojima sve češće progovara i u javnosti. Jedna od njegovih misija je i skidanje stigme s tema koje se bave mentalnim zdravljem. Balvín se i danas bori s osobnim demonima, okružen cijelom vojskom osobnih pomagača i liječnika. Unatoč silnom bogatstvu i javnom početnom dojmu o zvijezdi koja je zaboravila svoje skromne korijene, pjevač je zapravo sasvim normalna, nepretenciozna osoba s kojom se vrlo jednostavno poistovjetiti.

Unatoč silnom bogatstvu i javnom početnom dojmu o zvijezdi koja je zaboravila svoje skromne korijene, pjevač je zapravo sasvim normalna, nepretenciozna osoba s kojom se vrlo jednostavno poistovjetiti.

Heineman pokriva većinu uobičajenih baza klasičnog glazbenog dokumentarnog filma: red koncertnih kadrova, red zanimljivih anegdota iz prošlosti, red aktualnih događaja… “The Boy from Medellín” najzanimljiviji je kad opservacijski prati glazbenika izvan koncertnih arena, dok ovaj introspektivno otvara dušu kroz zapažanja o javnoj percepciji njegovog lika i djela, poteškoćama određivanja jasnih granica umjetničkog i osobnog života. No, koliko god Balvín bio simpatičan lik s kojim želite otići na pivu, toliko američki redatelj jednostavno nije imao ambicija – ili jednostavno uspjeha – iskamčiti više od cijelog seta ponuđenih tematskih rukavaca: od temeljitijeg obuhvata Balvínove osobnosti, socio-ekonomske situacije u Kolumbiji/Latinskoj Americi, važnog pitanja mentalnog zdravlja (i) u kontekstu showbiz zvijezda pa sve do očitog pitanja njihovog angažmana oko važnih društvenih pitanja.

"The Boy from Medellín"

O FILMU:

Režija: Matthew Heineman
Producenti: Juan Camilo Cruz, Myles Estey, Matthew Heineman i Joedan Okun
Kamera: Drew Daniels, Matthew Heineman, Clair Popkin i Max Preiss
Montaža: Matthew Heineman, Sebastian Hernandez, Fernando Villegas, Pax Wassermann i David Zieff
Glazba: Sky Rompiendo i H. Scott Salinas
Zemlja podrijetla: SAD
Godina proizvodnje: 2020.
Trajanje: 96 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije