PočetnaEsejiProzori"More, grebeni, pisma" - Gospari, daljine, sni

“More, grebeni, pisma” – Gospari, daljine, sni

-

“Pisma jakih riječi.
Pisma zadnjih riječi.
Pisma neuzvraćena.
Pisma neuručena… Stornato.”

– Zvonimir Berković, iz filma “More, grebeni, pisma”

Zvonimir Berković volio je pisma i kao estetske događaje i kao postupke. Za njega su ona utjelovljavala savršeni amblem građanskog senzibiliteta. A tamo, sanjari u tišini ukusnog interijera i društvu bijelog papira, fantaziraju o nekim idealnim ženama, svjetovima, djelima. U Berkovićevom je svjetonazoru na vrhovnom pijedestalu postavljena klasična glazba (bio je svršeni violinist) i savršena Žena, a on sam konzumirao je i perpetuirao arhetip vječnog gospodina kao pasivnog intelektualca zarobljenog u svijetu umjetnosti i mašte. Ne čudi da je upravo Zvonimir Berković u svom igranofilmskom dugometražnom debiju, remek-djelu “Rondo” (1966), hrvatskoj kinematografiji dao vjerojatno najbolji film o intelektualcima i njihovom romantičarskom modusu operandi. Pisma se nalaze i u naslovu kasnijeg, daleko manje uspješnog filma slične tematike “Ljubavna pisma s predumišljajem” (1985). Pripremajući ga, Berković je za najavnu špicu odlučio iskoristiti slike dubrovačkog slikara Iva (ne Ive) Vojvodića na kojima se često pojavljuju pisma kao motiv. Ova ga je suradnja nagnala da slikaru posveti svoj idući film, pa tako dvije godine kasnije nastaje kratkometražni dokumentarni esej “More, grebeni, pisma” (Filmoteka 16, 1987.) u čiji je naslov Berković smjestio po njemu ključne motive Vojvodićeva slikarstva.

Berković nije bio motiviran običnim portretom slikara i analizom njegova opusa, već korištenjem slikarove biografije i slikarskih platna za promišljanja vlastitih fiksacija. Film prije svega nosi melodramatičan, tendenciozan, a opet poetičan i pronicljiv Berkovićev tekst kojeg narator dramski izgovara tijekom većine trajanja filma, tek ponegdje prekinut uzvišenim glazbenim temama. Vojvodić u filmu ne govori, kao ni ljudi koji bi o njemu bili pozvani govoriti. To čini samo Berković, odnosno narator koji čita njegov autorski tekst zdvajanja nad imigrantskim sudbinama, smrću te onim i onima kojih više nema. Narator na kraju priznaje kako je i sam ovaj film tek jedno pismo upućeno slikarskom majstoru na adresu Vojvodićev greben bez broja. U pismima izvještavamo druge kako smo i što smo, pa su stoga “More, grebeni, pisma” svojevrsni izvještaj iz Berkovićeva unutarnjeg svijeta, u kojem caruju melankolija, patos, domoljublje i sanjarska ezoterija.

Savršene slike svog visoko estetiziranog privatnog svijeta, redatelj nalazi oprimjerene u Vojvodićevim koloristički ekspresivnim, a opet nostalgičnim platnima te u interijeru njegova ateljea koji odiše poviješću i osiromašenom građanskom romantikom. Trajno sklon igranofilmskom izlaganju, Berković slikaru rođenom 1923., ovdje pridružuje kao anđeo lijepog malenog plavog dječaka koji u filmu predstavlja nove generacije Vojvodića. Dok slikar i dječak u kabanicama šeću uz dubrovačke zidine i gledaju uzburkalo more što se razbija o grebene, narator pripovijeda o slikarevom ocu koji se iselio e kako se ne bi više nikada vratio, i Vojvodićima kao višegeneracijskim iseljenicima. Berković prizore uzburkanog mora spaja sa zamišljenim dijalogom oca i sina:

– Možeš li Ivo?
– Ne mogu, Ivane! Gušim se ovdje.
– Izdrži Ivo!
– Sve je prevara, Ivane. Sve je laž što su nam obećali.
– Moraš izdržati!
– Da mi je kući! Da mi je samo još jedanput vidjeti nebo iznad svetog Ivana, Ivane!

Nakon toga narator širi sliku s Vojvodića na čitavu povijest Dubrovnika, pitajući se o vremenima samog početka iseljavanja. Konačno, pred kraj film dolazi do svih mrtvih kojih ima daleko više nego živih. Patosom je to ispunjeno zdvajanje nad takozvanom gorkom sudbinom domaćih iseljenika, no Berković ga uspijeva usidriti u intimnu dramu jedne obitelji i fiksirati kroz motiv mrtvih koji preplavljuju Vojvodićeva suptilno melankolična platna. Upravo je na njima, fiksiranim unutarnjim svjetovima, smještena dubina Berkovićeva filma. Mjestu u kojem se jedan sanjar obraća drugom, pretvarajući slike u pisma, a pisma u žive slike.

“More, grebeni, pisma”

  • Scenarij i režija: Zvonimir Berković
  • Kamera: Enes Midžić
  • Montaža: Maja Virag-Rodica
  • Produkcija: Filmoteka 16
  • Godina proizvodnje: 1987.
  • Trajanje: 9 minuta


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

21. Human Rights Film Festival: “Čovjek u crnom” – Čujna crnina

Wang Xilinov život kroz film "Čovjek u crnom" (2023) Wang Binga izražen je kao još jedan stavak u životu ovog kompozitora.

21. Human Rights Film Festival: “Projekt” – Odmatanje slojeva zbilje

"Projekt" (2023) Dane Komljena jezgru ima u prenamijenjenom trgovačkom kompleksu u nigerijskom Lagosu.

21. Human Rights Film Festival: “Draga Fiona” – U potrazi za idealnim gledateljem

Film "Draga Fiona" / "Dearest Fiona" (2023) redateljice Fione Tan mogao bi poslužiti kao eskperiment potrage za idealnim gledateljem.

Znanstveni skup “Filmologija, kritika, umjetnost” povodom osamdesetog rođendana Hrvoja Turkovića

Povodom osamdesetog rođendana Hrvoja Turkovića, u Zagrebu će se od 9. do 10. prosinca održavati znanstveni skup "Filmologija, kritika, umjetnost".

21. Human Rights Film Festival: “Gdje su nestali svi osmijesi?” – Izvana gladac, iznutra jadac

Na ovogodišnjem HRFF-u prikazat će se i film "Gdje su nestali svi osmijesi?" / "Where Have All the Smiles Gone" (2023) Anje Strelec.

Klasici svjetske dokumentaristike, 3. sezona

“Darwinova noćna mora” – Predatorske ribe i oružje u kolijevci čovječanstva

Posljednji esej treće sezone "Klasika" rezerviran je za dokumentarni film "Darwinova noćna mora" (2004) Huberta Saupera.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

“Crumb” – Umjetnost kao jedini izbor

Dokumentarac "Crumb" (1994) Terryja Zwigoffa o strip-umjetniku Robertu Crumbu, spada među najistaknutije primjerke doku-biografskog žanra.

“Shermanov marš” – Generali i ljubavnici

Treću sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo s dokumentarcem "Shermanov marš" / "Sherman's March" (1985) Rossa McElweeja.

Dokultura, 3. sezona

Snaga je u detalju

Posljednji esej treće sezone "Dokulture" donosi tekst o hrvatskim filmskim vaninstitucionalnim programima.

Fiksiranje na margini

Shvatimo li film kao neizostavni dio kulture i umjetničkog stvaralaštva, obrazovni je sustav prva točka stjecanja šireg filmskog znanja.

Steći filmsku kulturu – od apstrakcije prema konzumerizmu

Prvi esej treće sezone "Dokulture" bavi se (ne)dostupnošću filmova široj publici, naročito iz kuta dokumentarnog roda.