PočetnaIntervjui"Lekcije mog tate": Debitantski dugometražni film Dalije Dozet na Docu Rough Cut...

“Lekcije mog tate”: Debitantski dugometražni film Dalije Dozet na Docu Rough Cut Boutiqueu

-

Docu Rough Cut Boutique jedan je od značajnijih regionalnih programa za dokumentarne projekte u razvoju. Isti organiziraju Sarajevo Film Festival i Balkan Documentary Center, a kroz tri različita modula autori odrađuju konzultacije s filmskim profesionalcima, odnosno prezentaciju projekta na industrijskom dijelu sarajevskog festivala. Prvi modul na rasporedu je 22. ožujka, online putem zbog trenutne situacije s koronavirusom.

Hrvatski redatelji već godinama s uspjehom sudjeluju na DRCB-u, a ni 2021. neće proći bez nekog doku-projekta iz Lijepe naše. Unatoč tek pet predviđenih ulaznica za ovogodišnji Docu Rough Cut Boutique, jedna je ponuđena dokumentarnom projektu “Lekcije mog tate” mlade redateljice Dalije Dozet. Njoj su “Lekcije” premijerni ulazak u dugometražni filmski svijet, dok film nastaje u produkciji zagrebačkog Hulahopa. Za riječ-dvije o samom projektu zamolili smo samu autoricu.

“U ovom projektu istražujem vlastiti odnos s tatom Dankom. Planiram ispričati priču o tome kako se moja obitelj nosi s činjenicom da tate više nema, da je otišao u 56-oj. U nekom trenutku počela sam si zamjerati udaljavanje od tate, pa sam imala potrebu taj odnos popraviti. Nažalost, to se nije dogodilo. Tako sam nakon njegove smrti prionula pregledavanju stotina sati arhivskog materijala koje je on snimao, kao i snimanju novog. Naslov filma ‘Lekcije mog tate’ izabrala sam iz razloga jer nas je tata kao pasionirani snimatelj svega oko sebe, uvijek gnjavio raznoraznim lekcijama iza i ispred kamere. Tada nam je to strašno išlo na živce, ali danas mama, brat i ja shvaćamo da smo od njega, onako usput, možda naučili i puno više”, govori nam Dalija Dozet.

Projekt, naravno, još uvijek nije u potpunosti ukoričen. Takvi su, uostalom, svi na Docu Rough Cut Boutiqueu – u fazi grubog šnita, da ponudimo informaciju čitateljima koji eventualno još nisu upoznati s konceptom sarajevskog programa.

“Film je trenutačno u fazi montaže, s time da planiramo i još neka snimanja. Tu su montažerka Sara Gregorić, montažer zvuka Frano Homen i producentica Dana Budisavljević s kojima je stvarno lijepo surađivati. Produženi član moje obitelji, snimatelj Luka Matić, između novih snimki stalno nešto prtlja oko tatinih starih kamera”, nabraja svoje suradnike Dalija.

Što će se onda točno događati na Docu RCB-u i koliko je isti važan za “Lekcije mog tate”?

“Docu RCB je došao u pravom trenutku, onom kada nam je svima već pomalo zagušljivo gledati vlastiti materijal. Ovo mi je prvi dugometražni film, k tome još dokumentarni, s čime do sada baš i nemam nekog iskustva. Uz veliku tremu veselim se što ćemo upoznati filmaše iz regije, prikazati cut iskusnijim profesionalcima i dobiti kritički feedback. Sigurna sam, i proći različite sado-mazo faze naspram materijala i strukture. Radionica se odvija u tri sesije, svaka u trajanju od tjedan dana. Između njih se dodatno samostalno razvija film, a završava prezentacijom projekta na Sarajevo Film Festivalu. Mišljenja sam da su ovakve radionice od značajnog doprinosa za nastavak rada na projektu i ukazivanje na određene narativne probleme. Malo te u sigurnom okruženju protresu, da bi se onda s novim odmakom i možda iz nove perspektive, probao ponovno sastaviti. Drago mi je da ćemo imati tu priliku”, zaključuje blic-razgovor za Dokumentarni Dalija Dozet. Gotovi film trebali bismo gledati sljedeće godine – čekamo ga s nestrpljenjem.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije