PočetnaVijestiOsam novih Factumovih dokumentaraca u produkciji

Osam novih Factumovih dokumentaraca u produkciji

|

Unatoč pandemiji koronavirusa i gubitku uredskog prostora, Factum nastavlja s radom na dokumentarnim filmovima. Tako trenutno uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, ova zagrebačka producentska kuća realizira sedam projekata u produkciji uz razvoj još jednog projekta.

“U doba korone, pa i potresa s kojima smo suočeni, posebno je izazovno snimanje dokumentaraca, jer je praktično nemoguće imati potrebnu kontrolu nad zbivanjima ispred kamere. Stoga je i Factum pomalo usporio svoju produkciju, no to nikako ne znači da ju je i smanjio. Tako da ove godine radimo na čak osam projekata u raznim fazama produkcije”, izjavio je Nenad Puhovski, ravnatelj Factuma i direktor ZagrebDoxa.

“Posebnu pažnju, kao i uvijek, posvećujemo autorima koji snimaju svoj prvi veći projekt – srednje ili dugometražni film. Ove su godine to – ‘Dubica’, ‘Književna Groupie’, ‘Naći ću te’ i ‘Underground top lista’; dva filma su novi projekti provjerenih i višekratno nagrađivanih Factumovih autora – Silvestra Kolbasa i Pere Kvesića, dok je film Biljane Tutorov regionalna koprodukcija. I na kraju, razvijamo i TV seriju – Đavolji advokati”, komentira Nenad Puhovski.

Novi autori u Factumu, nove teme i nove kreativne avanture

Srednjemetražni film “Dubica” u režiji Marine Aničić-Spremo intimna je priča o problemima s kojima se protagonisti suočavaju u svakodnevnom životu, kao i o svojim stavovima o ljubavi, mržnji, nacionalizmu, međunacionalnom suživotu, ali i aktualnim temama kao što su granica Europske unije i dolazak migranata s istoka.

“Književna groupie” dokumentarni je film u režiji debitanta Nikice Marovića koji prati priču o hrvatskom književniku, novinaru i kolumnistu Željku Špoljaru i njegovom sve poznatijem alter-egu Pavlu Svircu koji, pak, piše pod pseudonimom – Književna groupie.

Mlada filmašica Justina Matov vraća se u Hrvatsku iz Belgije i započinje potragu za svojim ocem Rastkom Miloševim (Ras), poznatim gitaristom kojeg je poznavala samo dva mjeseca i o kojem nitko nikada nije pričao. Dok ona pokušava popuniti prazninu koju je njen otac ostavio iza sebe, neriješeni obiteljski problemi izlaze na površinu, a ona saznaje da je trudna. Ovu intimnu potragu prati dokumentarni film “Naći ću te”.

Film “Undeground top lista” u režiji Lidije Špegar govori o glazbi u vrlo specifičnom kontekstu, glazbi na sprovodima, gdje dominira žalost, koja svoj vrhunac doseže kad se rastajemo od pokojnika. Glazba definitivno igra važnu ulogu u jačanju tuge i gotovo je nemoguće zamisliti da se rastajemo od bližnjih bez nje. Prateći različite glazbenike i ožalošćene diljem Hrvatske, film prikazuje raznolikost pogrebnih praksi s naglaskom na glazbu kao dominantni element, poput glavnog lika koji priča svoju priču.

Filmovi provjerenih i višestruko nagrađivanih Factumovih autora

Poznati književnik, redatelj i kolumnist Pero Kvesić nakon izvanrednog uspjeha njegovog dokumentarnog prvijenca “Dum spiro spero” kreće u novi dokumentarni projekt, “Kuća na Kraljevcu 35”, u kojem priča filmsku priču o kući koju je sagradio general Slobodan Praljak. Kuća je to kojoj su živjeli i Abdulah Sidran, Goran Babić, Igor Kordej, Goran Pavelić, Davor Slamnig i Pjer Žardin. Prateći njihove sudbine, njen sadašnji stanovnik i autor filma, Pero Kvesić, govori o ondašnjem, ali i današnjem vremenu.

Nagrađivani hrvatski redatelj Silvestar Kolbas u filmu “Naša djeca” odlučio je s gledateljima podijeliti najintimniju priču – onu o sebi samom te njegovoj supruzi Nataši i njihovo troje djece – Jakovu, Evi i Anti. Neka od pitanja koja redatelj postavlja u ovom filmu su: “Kako djeca utječu na osjećaje i stavove te međusobni odnos njega i supruge? Kako on utječe – ili je dosad utjecao na koje dijete? Kakav odnos ima s kojim djetetom i daje li im svima jednako ljubavi? Mijenjaju li ga djeca? Čini li to svako od njih na drukčiji način? Kako djeca vide njega i suprugu, a kako vide njihov odnos prema sebi?”.

Regionalna koprodukcija dokumentarnog filma o Rundeku i TV serija Nenada Puhovskog “Đavolji advokati”

Glazbeni dokumentarni film srpske redateljice Biljane Tutorov, “I plove brodovi od papira u neku zanosnu noć” jedinstven je ulaz u svijet umjetnika Darka Rundeka, njegovu glazbu, poeziju i stil života. Na ovom filmu Factum surađuje sa srpskom produkcijom Wake Up Films i slovenskom Staragarom.

Dokumentarna TV serija “Đavolji advokati” Factumovog ravnatelja, redatelja i producenta Nenada Puhovskog ima za namjeru, kroz rad odvjetničkog ureda Čede Prodanovića i Jadranke Sloković, prikazati društvena zbivanja i deformacije u Hrvatskoj u posljednjih 25 godina. TV serija će se pozabaviti nizom slučajeva koji su zbog svojih kontroverzi izazivali – i još izazivaju – značajnu pažnju javnosti. Između ostalog, njihovi su klijenti, pa će neki od njih biti i temom ove serije, bili Ivo Sanader, Nadan Vidošević, Zdravko Mamić, Ivica Todorić, Milan Bandić, Rahim Ademi, Dražen Slavica, Severina Vučković, Ana Magaš, Sara Sikirić.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

20. ZagrebDox: “Šutnja razuma” – Film – način uporabe

Zapaženi film Kumjane Novakove "Šutnja razuma" (2023) već se naslovom referira na nemogućnost zahvaćanja makabričnosti ratnog stanja.

20. ZagrebDox: “Đe je kruva nema gladi” – Ispod peke

"Đe je kruva nema gladi" (2023) je diplomski film Katarine Lukec, studentice Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu.

David Lušičić: “Galeb je imao nadnacionalni značaj”

David Lušičić uskoro na 20. ZagrebDoxu predstavlja svoj novi film - "Galeb" (2024), o najpoznatijem jugoslavenskom brodu.

Sinoć otvoren jubilarni, 20. ZagrebDox

U zagrebačkom Kaptol Boutiqe Cinema sinoć je svečano otvoren jubilarni, 20. ZagrebDox.

Elvis Lenić: “Poslovanje Uljanika godinama je funkcioniralo po piramidalnoj shemi”

Na 20. ZagrebDoxu bit će prikazan i "Brod" (Kinematograf, 2023.), najnoviji dokumentarac redatelja Elvisa Lenića.

Hrvoje Pukšec: “Inzistirati na rastu i količini, neminovno vodi u probleme”

Još nekoliko dana preostalo je do otvaranja jubilarnog, 20....

Vladimira Spindler: “Umjetnost jako često nalazi inspiraciju iz muke umjetnika”

Vladimira Spindler donosi priču o ženama iz svoje obitelji u dokumentarcu "Geni moje djece" (Zagreb film, 2024.).

Katarina Lukec: “‘Đe je kruva nema gladi’ vidim kao poetiziranje ideje doma”

Katarina Lukec za Dokumentarni.net govori o svom novom filmu "Đe je kruva nema gladi" (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2023.).

“Manifest” – Iz Rusije, uživo

"Manifest" / "Manifesto" (2022) Angie Vinchito je u svakom slučaju nesumnjiva kritika suvremene putinovske Rusije.

Predavanje o Chrisu Markeru u Kino klubu Split

U Kino klubu Split (Ulica Slobode 28), u okviru...