PočetnaNajaveAl Jazeera Balkans: "Gazda: Početak", "Maria Ressa: War on Truth" i drugi dio filma "How to Sell a Massacre”

Al Jazeera Balkans: “Gazda: Početak”, “Maria Ressa: War on Truth” i drugi dio filma “How to Sell a Massacre”

|

Na programu Al Jazeere Balkans ovog ćemo tjedna, između ostalog, gledati i drugi film iz serijala “Gazda” hrvatskog autora Darija Juričana. Riječ je o dokumentarcu “Gazda: Početak” (Hrvatski centar za istraživačko novinarstvo i slobodu medija / Blank; 2018.) o tajkunu Miroslavu Kutli i debaklu hrvatske privatizacije. Film je na rasporedu u utorak (22.12. u 9.30 sati), srijedu (23.12. u 7.30 i 00.30 sati), četvrtak (24.12. u 10 sati) i petak (25.12. u 7.30 sati).

Danas (ponedjeljak, 21.12.) u 17.05 sati na AJB-u će se prikazati film “Maria Ressa: War on Truth” (“Maria Ressa: Borba za istinu”), koji prati borbu urednice portala Rappler iz naslova, za slobodu medija čiji neovisni dio filipinska vlast želi ušutkati. Film je režirala i producirala australska novinarka Yaara Bou Melhem.

Četvrtak (24.12. u 7.30 sati) i petak (25.12. u 23 sata) donose drugi dio dokumentarnog filma “How to Sell a Massacre” (“Kako profitirati od masakra”, 2019.), koji prikazuje na koji se način američki NRA (National Rifle Association) – udruženje za pravo nošenje oružja, nosi s javnim mišljenjem nakon smrtonosnih oružanih napada diljem SAD-a.

U četvrtak u 17.05 sati će biti prikazan i dokumentarac “Latin America: A Giant In Turmoil” (“Latinska Amerika – U vrtlogu političkih previranja”, 2020.) čileanskog-argentinskog redateljskog dvojca Marca Enriqueza i Rodriga Vazqueza. Film pokušava odgovoriti na pitanje zašto se mijenja politička mapa Južne Amerika, u kojoj tradicionalna ljevica ostaje bez vlasti, a na scenu nastupaju političari s desnog političkog spektra.

Opširnije informacije i raspored provjerite na službenoj stranici Al Jazeere Balkans.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.

Dodjela Nagrade Dokumetar u Dokukinu KIC

U organizaciji portala Dokumentarni.net, u zagrebačkom Dokukinu KIC će u utorak, 18. lipnja u 19 sati, po peti put biti dodijeljena Nagrada Dokumetar.

17. Beldocs: Razbijanje utopije o dominantne poretke

Na ovogodišnjem Beldocsu svjedočili smo još jednom presjeku produkcije srpskog dokumentarnog filma.

“Posljednji valcer” – Film koji se pušta glasno

"Posljednji valcer" / "The Last Waltz" (1978) Martina Scorsesea publika i kritika nazivaju jednim od najboljih rock filmova svih vremena.