PočetnaNajaveAl Jazeera Balkans: "Gazda: Početak", "Maria Ressa: War on Truth" i drugi...

Al Jazeera Balkans: “Gazda: Početak”, “Maria Ressa: War on Truth” i drugi dio filma “How to Sell a Massacre”

-

Na programu Al Jazeere Balkans ovog ćemo tjedna, između ostalog, gledati i drugi film iz serijala “Gazda” hrvatskog autora Darija Juričana. Riječ je o dokumentarcu “Gazda: Početak” (Hrvatski centar za istraživačko novinarstvo i slobodu medija / Blank; 2018.) o tajkunu Miroslavu Kutli i debaklu hrvatske privatizacije. Film je na rasporedu u utorak (22.12. u 9.30 sati), srijedu (23.12. u 7.30 i 00.30 sati), četvrtak (24.12. u 10 sati) i petak (25.12. u 7.30 sati).

Danas (ponedjeljak, 21.12.) u 17.05 sati na AJB-u će se prikazati film “Maria Ressa: War on Truth” (“Maria Ressa: Borba za istinu”), koji prati borbu urednice portala Rappler iz naslova, za slobodu medija čiji neovisni dio filipinska vlast želi ušutkati. Film je režirala i producirala australska novinarka Yaara Bou Melhem.

Četvrtak (24.12. u 7.30 sati) i petak (25.12. u 23 sata) donose drugi dio dokumentarnog filma “How to Sell a Massacre” (“Kako profitirati od masakra”, 2019.), koji prikazuje na koji se način američki NRA (National Rifle Association) – udruženje za pravo nošenje oružja, nosi s javnim mišljenjem nakon smrtonosnih oružanih napada diljem SAD-a.

U četvrtak u 17.05 sati će biti prikazan i dokumentarac “Latin America: A Giant In Turmoil” (“Latinska Amerika – U vrtlogu političkih previranja”, 2020.) čileanskog-argentinskog redateljskog dvojca Marca Enriqueza i Rodriga Vazqueza. Film pokušava odgovoriti na pitanje zašto se mijenja politička mapa Južne Amerika, u kojoj tradicionalna ljevica ostaje bez vlasti, a na scenu nastupaju političari s desnog političkog spektra.

Opširnije informacije i raspored provjerite na službenoj stranici Al Jazeere Balkans.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva: (Auto)portretni istršci

55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva ove je godine održana u MM (multimedijalnom) centru Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu.

AI i virtualni svjetovi u Dokukinu KIC

U zagrebačko Dokukino KIC dolazi novi ciklus dokumentaraca "AI i virtualni svjetovi", koji istražuje snage, slabosti i ograničenja umjetne inteligencije.

Večeras u Sinju dokumentarac o ratnoj fotografkinji Lee Miller

Večeras na platno sinjske Palacine dolazi dokumentarac "Uhvatiti Lee Miller" / "Capturing Lee Miller" (2020) redateljice Terese Griffiths.

Tri nagrade za hrvatske dokumentarce na 20. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma o ljudskim pravima Verzió

Tri nagrade osvojili su hrvatski dokumentarci na 20. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma o ljudskim pravima Verzió.

55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva: Prva nagrada dokumentarcu “Korijen” Dore Fodor

U Zagrebu se od 24. do 26. studenog održavala 55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva.

Klasici svjetske dokumentaristike, 3. sezona

“Darwinova noćna mora” – Predatorske ribe i oružje u kolijevci čovječanstva

Posljednji esej treće sezone "Klasika" rezerviran je za dokumentarni film "Darwinova noćna mora" (2004) Huberta Saupera.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

“Crumb” – Umjetnost kao jedini izbor

Dokumentarac "Crumb" (1994) Terryja Zwigoffa o strip-umjetniku Robertu Crumbu, spada među najistaknutije primjerke doku-biografskog žanra.

“Shermanov marš” – Generali i ljubavnici

Treću sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo s dokumentarcem "Shermanov marš" / "Sherman's March" (1985) Rossa McElweeja.

Dokultura, 3. sezona

Snaga je u detalju

Posljednji esej treće sezone "Dokulture" donosi tekst o hrvatskim filmskim vaninstitucionalnim programima.

Fiksiranje na margini

Shvatimo li film kao neizostavni dio kulture i umjetničkog stvaralaštva, obrazovni je sustav prva točka stjecanja šireg filmskog znanja.

Steći filmsku kulturu – od apstrakcije prema konzumerizmu

Prvi esej treće sezone "Dokulture" bavi se (ne)dostupnošću filmova široj publici, naročito iz kuta dokumentarnog roda.