PočetnaVijestiDana Budisavljević u premijernom izdanju publikacije "Zlatni album - redateljice"

Dana Budisavljević u premijernom izdanju publikacije “Zlatni album – redateljice”

-

Hrvatska redateljica Dana Budisavljević, autorica igrano-dokumentarnog filma “Dnevnik Diane Budisavljević” (Hulahop /  December / This and That Productions; 2019.), ušla je u prvo izdanje publikacije “Zlatni album – redateljice” (“The Gold Album – Female Directors”) koprodukcijskog fonda Eurimages Vijeća Europe. U izboru kojim se promiče rodna ravnopravnost u filmskoj industriji, našlo se ukupno pedeset redateljica, probranih od tristotinjak filmova ženskih autora sufinanciranih sredstvima Eurimagesa u posljednjih dvadeset godina.

Izbor filmova prepušten je i Sanji Ravlić, bivšoj predsjednici radne skupine za rodnu ravnopravnost Eurimagesa. Ona je pak od od 2009. do 2016. bila i hrvatska predstavnica u Upravnom odboru Eurimagesa.

Igrano-dokumentarni film “Dnevnik Diane Budisavljević” imao je svjetsku premijeru na Pulskom filmskom festivalu prošle godine, a u međuvremenu je osvojio niz domaćih i međunarodnih nagrada. Film produciran od strane hrvatskog Hulahopa uz koprodukcijsku pomoć slovenskog Decembera i srpskog This and That Productionsa, govori o Austrijanki Diani Budisavljević koja je iz NDH logora smrti spasila više od deset tisuća djece.

Režiju potpisuje Dana Budisavljević, scenarij uz redateljicu i Jelena Paljan, fotografiju Jasenko Rasol, a montažu Marko Ferković. Producentice su Miljenka Čogelja i Olinka Vištica, dok glavnu ulogu glumi Alma Prica.

Popis redateljica i pripadajućih filmova možete pogledati na sljedećoj poveznici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije