PočetnaNajaveNiz recentnih zapaženih dokumentaraca na 13. Subversive Film Festivalu

Niz recentnih zapaženih dokumentaraca na 13. Subversive Film Festivalu

-

Trinaesto izdanje Subversive Festivala održat će se od 28. studenog do 15. prosinca na nekoliko zagrebačkih lokacija (Kino Kinoteka, Dokukino KIC, Kulturno informativni centar i francuska Medijateka), online platformi volimdokumentarce.net uz natjecateljski (nagrada Wild Dreamer) i popratni filmski program, diskurzivni program, izložbu fotografija te sa više desetaka gostiju ‒ svjetskih intelektualaca, umjetnika, filmaša i aktivista.

Ovogodišnja festivalska tema “Kreativni neposluh” inspirirana je razmišljanjima pisca Alberta Camusa o odnosu umjetnosti i pobune u izvanrednom stanju. Revolucija i umjetnost u 21. stoljeću u jednakoj su mjeri žrtve nihilizma i žive u istom proturječju. U stanju permanentne krize koju živimo, jedino nam pobuna omogućuje da zamislimo budućnost kakvu je sanjao Nietzsche u kojoj bi sudac i tlačitelj ustuknuli pred stvarateljem. Dok Europa tone u lockdown, uvode se policijski satovi i crvene zone, zatvaraju barovi, restorani, kina, kazališta, ulice su sve praznije, ljudi se s pravom pitaju kakve će biti društvene i ekonomske posljedice svih tih mjera i odluka.

Natjecateljski program 13. Subversive Film Festivala

Natjecateljski program 13. Subversive Film Festivala održat će se od 28. studenog do 7. prosinca i donosi dvadesetak recentnih filmskih naslova koji su obilježili tekuću godinu. Filmovi koje su pažljivo odabrali selektori Dina Pokrajac i Dragan Rubeša na sadržajno i formalno inovativan način problematiziraju socijalne nepravde, društvene promjene, ženska prava i prava manjina, queer estetiku, studentske i radničke pokrete, te nasljeđe kolonijalizma, a tročlani žiri u sastavu Panos Kotzathanasis (filmski kritičar i vlasnik portala Asian Movie Pulse), David Lušićić (redatelj i kustos) i Sabine Putorti (ravnateljica francuskog Institut de l’image) dodijelit će nagrade Wild Dreamer za najbolji dokumentarni i igrani film.

U programu se izdvajaju novi filmovi renomiranih autorskih imena kao što su Rithy Panh (“Iradijacija” – najbolji dokumentarac ovogodišnjeg Berlinalea), Hubert Sauper (“Epicentar”, dobitnik Velike nagrade žirija na Sundance Film Festivalu), Hong Sang-soo (“Žena koja je bježala”, Srebrni medvjed za najbolju režiju) te legendarni Alexander Kluge i njegova posljednja suradnja s filipinskim pankerom Khavnom (“Orfeja”). Na programu je i uznemirujući aktivistički dokumentarac “Dobro došli u Čečeniju” / “Welcome to Chechnya” (2020) Davida Francea o jedinom konclogoru za LGBT populaciju na svijetu, te niz drugih važnih naslova koje možete provjeriti na službenoj Subversiveovoj stranici.

Filmovi iz programa Subversive Film Festivala moći će se pogledati u kinu Kinoteka uz poštivanje epidemioloških mjera ali i online putem platforme volimdokumentarce.net gdje će biti dostupni za gledanje od 28. studenog do 7. studenog bez posebnog dnevnog rasporeda.

Popratni program

Iz popratnog filmskog programa organizatori izdvajaju online masterclass predavanje kazahstanskog filmskog velikana ruskog podrijetla Sergeja Dvorcevoja, čija igrana i dokumentarna remek-djela karakteriziraju društvena kritika, vizualni lirizam i naturalistički prikaz svakodnevice marginaliziranih zajednica i pojedinaca.

U suradnji s Institut Français i Zakladom Albert Camus povodom 60. obljetnice smrti Alberta Camusa, bit će održana izložba portreta i obiteljskih fotografija iz privatne kolekcije njegove kćerke Catherine Camus koja će se održati u Medijateci, te filmsko-diskurzivni program koji uključuje hrvatsku premijeru dokumentarca “Životi Alberta Camusa” / “‎The Lives of Albert Camus” / “Les vies d’Albert Camus” (2020).

Ovogodišnji Subversive Forum održat će se u potpunosti online uz sudjelovanje svjetskih autorica i autora: Johna Bellamyja Fostera, ekološkog sociologa i profesora na Sveučilištu Oregon i urednika časopisa Monthly Review; Mikea Davisa, kritičara zelenog kapitalizma i profesora emeritusa na odsjeku Sveučilišta u Kaliforniji; Susan J. Ferguson, profesoricu digitalnih medija i novinarstva na Sveučilištu Wilfrid Laurier, objavljivanu autoricu u području socijalne reprodukcije i socijalističkog feminizma; te Davida McNallyja, kritičara tržišnog socijalizma i profesora Političkih znanosti na Sveučilištu York.

Opširnije informacije doznajte na službenoj stranici Subversive Festivala.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Sjeveroistočni vjetrovi” – Staljin, još uvijek među Gruzijcima

"Sjeveroistočni vjetrovi" su film istančana ritma, smjene kadrova koja jednako zadržava pozornost na detaljima, kao što ih kontekstualizira.

[VIDEO] Domenico Centrone: “Moramo ‘vratiti’ film mjestu na kojem je snimljen”

Od 19. do 23. veljače u Zagrebu se održavala napredna radionica snimanja za mlade, koju je vodio talijanski edukator Domenico Centrone.

“Dolazak proljeća u Buču” i “Sarajevo Safari” na programu Al Jazeere Balkans

Na ovotjedni program Al Jazeere Balkans stižu dokumentarni filmovi "Dolazak proljeća u Buču" i "Sarajevo Safari".

“Beyond Utopia” – Vibrantno svjedočanstvo

"Beyond Utopia" uvjerljivo i potresno iznosi upečatljive sudbine, pripovijesti i prisjećanja nekolicine izbjeglih Sjevernokorejaca.

[VIDEO] Nikoloz Bežanišvili: “Staljin nije popularan u Gruziji jer naša zemlja ide prema EU i NATO-u”

Gruzijski redatelj Nikoloz Bežanišvili za naš portal govori o svom filmu "Sjeveroistični vjetrovi" (2022).

Ivan Efendić: “Moj glavni protagonist Mate Lasić ima potpuno drugačiji pristup umjetnosti i životu”

Debitantski redatelj Ivan Efendić za Dokumentarni.net govori o svom dokumentarcu "Mate" (Samostalna produkcija, 2023.).

Otvorene prijave za KKZ-ovu radionicu “U dijalogu sa Agnès”

Otvorene su prijave za naprednu KKZ-ovu filmsku radionicu "U dijalogu sa Agnès" voditeljice Ive Gavrilović.

Otvorene prijave za 11. STIFF

STIFF – Međunarodni studentski filmski festival poziva autore da prijave svoje filmove na jedanaesto izdanje festivala.

Hrvatska koprodukcija u industrijskom dijelu 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu

Hrvatska koprodukcija "Sakupljač snova" ušla je u industrijski dio 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu.

U KIC-u ciklus filmova posvećen Martinu Semenčiću

U zagrebačkom Kulturno informativnom centru (KIC) bit će prikazan kratki ciklus "Sjećanje na Martina Semenčića".