Početna Najave Niz recentnih zapaženih dokumentaraca na 13. Subversive Film Festivalu

Niz recentnih zapaženih dokumentaraca na 13. Subversive Film Festivalu

-

Trinaesto izdanje Subversive Festivala održat će se od 28. studenog do 15. prosinca na nekoliko zagrebačkih lokacija (Kino Kinoteka, Dokukino KIC, Kulturno informativni centar i francuska Medijateka), online platformi volimdokumentarce.net uz natjecateljski (nagrada Wild Dreamer) i popratni filmski program, diskurzivni program, izložbu fotografija te sa više desetaka gostiju ‒ svjetskih intelektualaca, umjetnika, filmaša i aktivista.

Ovogodišnja festivalska tema “Kreativni neposluh” inspirirana je razmišljanjima pisca Alberta Camusa o odnosu umjetnosti i pobune u izvanrednom stanju. Revolucija i umjetnost u 21. stoljeću u jednakoj su mjeri žrtve nihilizma i žive u istom proturječju. U stanju permanentne krize koju živimo, jedino nam pobuna omogućuje da zamislimo budućnost kakvu je sanjao Nietzsche u kojoj bi sudac i tlačitelj ustuknuli pred stvarateljem. Dok Europa tone u lockdown, uvode se policijski satovi i crvene zone, zatvaraju barovi, restorani, kina, kazališta, ulice su sve praznije, ljudi se s pravom pitaju kakve će biti društvene i ekonomske posljedice svih tih mjera i odluka.

Natjecateljski program 13. Subversive Film Festivala

Natjecateljski program 13. Subversive Film Festivala održat će se od 28. studenog do 7. prosinca i donosi dvadesetak recentnih filmskih naslova koji su obilježili tekuću godinu. Filmovi koje su pažljivo odabrali selektori Dina Pokrajac i Dragan Rubeša na sadržajno i formalno inovativan način problematiziraju socijalne nepravde, društvene promjene, ženska prava i prava manjina, queer estetiku, studentske i radničke pokrete, te nasljeđe kolonijalizma, a tročlani žiri u sastavu Panos Kotzathanasis (filmski kritičar i vlasnik portala Asian Movie Pulse), David Lušićić (redatelj i kustos) i Sabine Putorti (ravnateljica francuskog Institut de l’image) dodijelit će nagrade Wild Dreamer za najbolji dokumentarni i igrani film.

U programu se izdvajaju novi filmovi renomiranih autorskih imena kao što su Rithy Panh (“Iradijacija” – najbolji dokumentarac ovogodišnjeg Berlinalea), Hubert Sauper (“Epicentar”, dobitnik Velike nagrade žirija na Sundance Film Festivalu), Hong Sang-soo (“Žena koja je bježala”, Srebrni medvjed za najbolju režiju) te legendarni Alexander Kluge i njegova posljednja suradnja s filipinskim pankerom Khavnom (“Orfeja”). Na programu je i uznemirujući aktivistički dokumentarac “Dobro došli u Čečeniju” / “Welcome to Chechnya” (2020) Davida Francea o jedinom konclogoru za LGBT populaciju na svijetu, te niz drugih važnih naslova koje možete provjeriti na službenoj Subversiveovoj stranici.

Filmovi iz programa Subversive Film Festivala moći će se pogledati u kinu Kinoteka uz poštivanje epidemioloških mjera ali i online putem platforme volimdokumentarce.net gdje će biti dostupni za gledanje od 28. studenog do 7. studenog bez posebnog dnevnog rasporeda.

Popratni program

Iz popratnog filmskog programa organizatori izdvajaju online masterclass predavanje kazahstanskog filmskog velikana ruskog podrijetla Sergeja Dvorcevoja, čija igrana i dokumentarna remek-djela karakteriziraju društvena kritika, vizualni lirizam i naturalistički prikaz svakodnevice marginaliziranih zajednica i pojedinaca.

U suradnji s Institut Français i Zakladom Albert Camus povodom 60. obljetnice smrti Alberta Camusa, bit će održana izložba portreta i obiteljskih fotografija iz privatne kolekcije njegove kćerke Catherine Camus koja će se održati u Medijateci, te filmsko-diskurzivni program koji uključuje hrvatsku premijeru dokumentarca “Životi Alberta Camusa” / “‎The Lives of Albert Camus” / “Les vies d’Albert Camus” (2020).

Ovogodišnji Subversive Forum održat će se u potpunosti online uz sudjelovanje svjetskih autorica i autora: Johna Bellamyja Fostera, ekološkog sociologa i profesora na Sveučilištu Oregon i urednika časopisa Monthly Review; Mikea Davisa, kritičara zelenog kapitalizma i profesora emeritusa na odsjeku Sveučilišta u Kaliforniji; Susan J. Ferguson, profesoricu digitalnih medija i novinarstva na Sveučilištu Wilfrid Laurier, objavljivanu autoricu u području socijalne reprodukcije i socijalističkog feminizma; te Davida McNallyja, kritičara tržišnog socijalizma i profesora Političkih znanosti na Sveučilištu York.

Opširnije informacije doznajte na službenoj stranici Subversive Festivala.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Belushi” – Posrtanje s vrha svijeta

Dokumentarni film "Belushi" (2020) redatelja R.J. Cutlera donosi priču o pokojnom glumcu i komičaru Johnu Belushiju.

Al Jazeera Balkans: Filmovi o koronavirusu i jugoslavenskoj cenzuri

Na ovotjednom programu Al Jazeere Balkans između ostalog su filmovi o koronavirusu i jugoslavenskoj cenzuri.

Diplomirala prva generacija polaznika Nove škole dokumentarnog filma

Riječki Filmaktiv uspješno je završio prvu godinu održavanja pilot-projekta Nova škola dokumentarnog filma.

36. Nagrade za dokumentarni film IDA: “Crip Camp” najbolji dokumentarac, Garrett Bradley naj-redatelj

Na 36. Nagradama za dokumentarni film "Crip Camp" je proglašen najboljim dokumentarcem, Garret Bradley redateljem.

Al Jazeera Balkans: Filmovi o koronavirusu u američkim tvornicama, radikaliziranim mladim Mađarima te posljednji nastavak serijala “Black France”

Al Jazeera Balkans ovog tjedna prikazuje filmove o koronavirusu, radikaliziranim mladim Mađarima te posljednji nastavak serijala "Black France".

Dva hrvatska dokumentarca u natjecateljskom programu 32. Filmskog festivala u Trstu

Dva hrvatska dokumentarca prikazat će se u natjecateljskom programu 32. Filmskog festivala u Trstu.

Top 10: Najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2020. godine

Ovo su najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2020. godine po izboru Hrvoja Krstičevića, glavnog urednika portala Dokumentarni.net.

“Once the Dust Settles” – Selfie na poprištu katastrofe

Johna Appela kroz film "Once the Dust Settles" vode empatija i dobrodušnost, uz razumijevanje nemoći da se promijeni ono što se dogodilo.

Otvorene prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”.

Al Jazeera Balkans: Drugi nastavci filmova “Generacija ’68” i “Nedjelja 13.” te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana

Ovotjedni program AJB-a donosi druge nastavke filmova "Generacija '68" i "Nedjelja 13." te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana.