PočetnaNajave"Ponoćna obitelj" Lukea Lorentzena u hrvatskim kinima

“Ponoćna obitelj” Lukea Lorentzena u hrvatskim kinima

-

Ciudad de México, jedna od najvećih svjetskih metropola s devet milijuna stanovnika, za potrebe svoje brojne populacije na raspolaganju ima svega 45 ambulantnih kola hitne pomoći. Ovu sistemsku rupu uništenog javnog zdravstva upražnjavaju kohorte privatnih obiteljskih ambulantnih službi koje rade za profit, međusobno se utrkujući kaotičnim ulicama meksičke metropole kako bi što brže ugrabile unesrećene pacijente i odvezle ih u privatne klinike umjesto onih javnih.

Jedna od njih je i obitelj Ochoa na čelu s deprimiranim ocem Fernandom, 17-godišnjim Juanom, realnom i operativnom glavom obitelji, te 10-godišnjim mlađim bratom Josueom. Oni su glavni protagonisti i zvijezde recentnog velikog festivalskog hita, opservacijskog dokumentarca “Ponoćna obitelj” / “Midnight Family” (2019) američkog redatelja Lukea Lorentzena, s više od 35 osvojenih nagrada, uključujući i Posebnu nagradu žirija za fotografiju u kategoriji američkog dokumentarnog filma prestižnog Sundancea.

Svakodnevica obitelji Ochoa sastoji se od jurnjave s jednog na drugo poprište strašnih automobilskih nesreća, mjesta pucnjave ili obiteljskog nasilja. Iako većinu vremena provode u svojim kolima hitne preživljavajući iz dana u dan, ipak uspijevaju pronaći vremena biti relativno normalna, brižna obitelj, koja usred kaosa i neimaštine pokušava zadržati vjeru u bolje sutra.

Film koji je hrvatsku premijeru doživio na ovogodišnjem ZagrebDoxu, istražuje goruća pitanja privatizacije zdravstvene zaštite, nebrige vladajuće kaste i kompleksnost osobne odgovornosti. Njegova hrvatska kino turneja započinje u petak, 27. studenog u zagrebačkom Dokukinu KIC. Nakon spomenute projekcije održat će se razgovor u kojem će sudjelovati novinarka Nataša Škaričić koja godinama prati zdravstvo te priprema doktorat iz medicinske etike, i doc. dr.sc. Aleksandar Džakula (liječnik specijalist zdravstvene zaštite i socijalne medicine i predavač na Školi Narodnog zdravlja Andrija Štampar i Medicinskom fakultetu u Zagrebu), a moderira ga aktivistkinja Ana Vračar (BRID).

Kino turneja filma nastavlja se u nezavisnim kinima u Puli (Kino Valli), Splitu (Kinoteka Zlatna Vrata), Dubrovniku (Dvorana Visia) i Rovinju (Kino A. Gandusio).

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije