PočetnaNajave"Ponoćna obitelj" Lukea Lorentzena u hrvatskim kinima

“Ponoćna obitelj” Lukea Lorentzena u hrvatskim kinima

|

Ciudad de México, jedna od najvećih svjetskih metropola s devet milijuna stanovnika, za potrebe svoje brojne populacije na raspolaganju ima svega 45 ambulantnih kola hitne pomoći. Ovu sistemsku rupu uništenog javnog zdravstva upražnjavaju kohorte privatnih obiteljskih ambulantnih službi koje rade za profit, međusobno se utrkujući kaotičnim ulicama meksičke metropole kako bi što brže ugrabile unesrećene pacijente i odvezle ih u privatne klinike umjesto onih javnih.

Jedna od njih je i obitelj Ochoa na čelu s deprimiranim ocem Fernandom, 17-godišnjim Juanom, realnom i operativnom glavom obitelji, te 10-godišnjim mlađim bratom Josueom. Oni su glavni protagonisti i zvijezde recentnog velikog festivalskog hita, opservacijskog dokumentarca “Ponoćna obitelj” / “Midnight Family” (2019) američkog redatelja Lukea Lorentzena, s više od 35 osvojenih nagrada, uključujući i Posebnu nagradu žirija za fotografiju u kategoriji američkog dokumentarnog filma prestižnog Sundancea.

Svakodnevica obitelji Ochoa sastoji se od jurnjave s jednog na drugo poprište strašnih automobilskih nesreća, mjesta pucnjave ili obiteljskog nasilja. Iako većinu vremena provode u svojim kolima hitne preživljavajući iz dana u dan, ipak uspijevaju pronaći vremena biti relativno normalna, brižna obitelj, koja usred kaosa i neimaštine pokušava zadržati vjeru u bolje sutra.

Film koji je hrvatsku premijeru doživio na ovogodišnjem ZagrebDoxu, istražuje goruća pitanja privatizacije zdravstvene zaštite, nebrige vladajuće kaste i kompleksnost osobne odgovornosti. Njegova hrvatska kino turneja započinje u petak, 27. studenog u zagrebačkom Dokukinu KIC. Nakon spomenute projekcije održat će se razgovor u kojem će sudjelovati novinarka Nataša Škaričić koja godinama prati zdravstvo te priprema doktorat iz medicinske etike, i doc. dr.sc. Aleksandar Džakula (liječnik specijalist zdravstvene zaštite i socijalne medicine i predavač na Školi Narodnog zdravlja Andrija Štampar i Medicinskom fakultetu u Zagrebu), a moderira ga aktivistkinja Ana Vračar (BRID).

Kino turneja filma nastavlja se u nezavisnim kinima u Puli (Kino Valli), Splitu (Kinoteka Zlatna Vrata), Dubrovniku (Dvorana Visia) i Rovinju (Kino A. Gandusio).


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Elvis Lenić: “Poslovanje Uljanika godinama je funkcioniralo po piramidalnoj shemi”

Na 20. ZagrebDoxu bit će prikazan i "Brod" (Kinematograf, 2023.), najnoviji dokumentarac redatelja Elvisa Lenića.

Hrvoje Pukšec: “Inzistirati na rastu i količini, neminovno vodi u probleme”

Još nekoliko dana preostalo je do otvaranja jubilarnog, 20....

Vladimira Spindler: “Umjetnost jako često nalazi inspiraciju iz muke umjetnika”

Vladimira Spindler donosi priču o ženama iz svoje obitelji u dokumentarcu "Geni moje djece" (Zagreb film, 2024.).

Katarina Lukec: “‘Đe je kruva nema gladi’ vidim kao poetiziranje ideje doma”

Katarina Lukec za Dokumentarni.net govori o svom novom filmu "Đe je kruva nema gladi" (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2023.).

“Manifest” – Iz Rusije, uživo

"Manifest" / "Manifesto" (2022) Angie Vinchito je u svakom slučaju nesumnjiva kritika suvremene putinovske Rusije.

Predavanje o Chrisu Markeru u Kino klubu Split

U Kino klubu Split (Ulica Slobode 28), u okviru...

“Bol” Ivana Faktora u programu 70. Oberhausena

Dokumentarno-eksperimentalni film "Bol" (Sve gore i gore, 2024.) Ivana Faktora ušao je u natjecateljski program 70. Oberhausena.

Dokumentarni Oktavijani filmovima “Dezerteri” i “El Shatt – nacrt za utopiju”

HDFK u zagrebačkom kinu Kinoteka po trideset i drugi put dodjeljuje svoju godišnju nagradu za najbolje filmove, Oktavijan.

“Titicut Follies” Fredericka Wisemana otvara travanjski program Dokukina KIC

"Ludilo u Titicutu" / "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana otvara travanjski program Dokukina KIC.

Rekordan broj hrvatskih dokumentaraca na 20. ZagrebDoxu

U zagrebačkom WOW baru danas je predstavljen program jubilarnog, 20. ZagrebDoxa.