Početna Najave "Ponoćna obitelj" Lukea Lorentzena u hrvatskim kinima

“Ponoćna obitelj” Lukea Lorentzena u hrvatskim kinima

-

Ciudad de México, jedna od najvećih svjetskih metropola s devet milijuna stanovnika, za potrebe svoje brojne populacije na raspolaganju ima svega 45 ambulantnih kola hitne pomoći. Ovu sistemsku rupu uništenog javnog zdravstva upražnjavaju kohorte privatnih obiteljskih ambulantnih službi koje rade za profit, međusobno se utrkujući kaotičnim ulicama meksičke metropole kako bi što brže ugrabile unesrećene pacijente i odvezle ih u privatne klinike umjesto onih javnih.

Jedna od njih je i obitelj Ochoa na čelu s deprimiranim ocem Fernandom, 17-godišnjim Juanom, realnom i operativnom glavom obitelji, te 10-godišnjim mlađim bratom Josueom. Oni su glavni protagonisti i zvijezde recentnog velikog festivalskog hita, opservacijskog dokumentarca “Ponoćna obitelj” / “Midnight Family” (2019) američkog redatelja Lukea Lorentzena, s više od 35 osvojenih nagrada, uključujući i Posebnu nagradu žirija za fotografiju u kategoriji američkog dokumentarnog filma prestižnog Sundancea.

Svakodnevica obitelji Ochoa sastoji se od jurnjave s jednog na drugo poprište strašnih automobilskih nesreća, mjesta pucnjave ili obiteljskog nasilja. Iako većinu vremena provode u svojim kolima hitne preživljavajući iz dana u dan, ipak uspijevaju pronaći vremena biti relativno normalna, brižna obitelj, koja usred kaosa i neimaštine pokušava zadržati vjeru u bolje sutra.

Film koji je hrvatsku premijeru doživio na ovogodišnjem ZagrebDoxu, istražuje goruća pitanja privatizacije zdravstvene zaštite, nebrige vladajuće kaste i kompleksnost osobne odgovornosti. Njegova hrvatska kino turneja započinje u petak, 27. studenog u zagrebačkom Dokukinu KIC. Nakon spomenute projekcije održat će se razgovor u kojem će sudjelovati novinarka Nataša Škaričić koja godinama prati zdravstvo te priprema doktorat iz medicinske etike, i doc. dr.sc. Aleksandar Džakula (liječnik specijalist zdravstvene zaštite i socijalne medicine i predavač na Školi Narodnog zdravlja Andrija Štampar i Medicinskom fakultetu u Zagrebu), a moderira ga aktivistkinja Ana Vračar (BRID).

Kino turneja filma nastavlja se u nezavisnim kinima u Puli (Kino Valli), Splitu (Kinoteka Zlatna Vrata), Dubrovniku (Dvorana Visia) i Rovinju (Kino A. Gandusio).


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

33. IDFA: “Radiograph of a Family” najbolji dugometražni dokumentarac, Vitalij Manski naj-redatelj

Obznanjeni su pobjednici najveće svjetskog doku-festivala, 33. IDFA-e, a najboljim dugometražnim dokumentarcem proglašen je "Radiograph of a Family".

Dina Pokrajac: “Navikli smo Subversive organizirati u prekarnim uvjetima”

Direktorica i jedna od selektorica programa Dina Pokrajac, za naš portal najavljuje 13. Subversive Film Festival.

Morana Ikić Komljenović: “Većina hrvatskih dokumentarnih filmova ostaje nevidljiva široj publici”

Morana Ikić Komljenović za Dokumentarni.net najavljuje drugu po redu radionicu "Distribuiraj to!" koja će se održati od 14. do 18. prosinca.

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula (27. - 28.11.).

Pobjednici Berlinalea i Sundancea na 13. Subversive Film Festivalu

U sklopu 13. Subversive Festivala održat će se i 13. Subversive Film Festival (28.11. - 7.12.) u zagrebačkim kinima Kinoteka i Dokukino KIC te "online".

“Hall of Fame”: “Priča o vjetru”

Filmsko-diskurzivni program "Hall of Fame" u četvrtak, 26. studenoga u 19 sati, donosi dokumentarni esej "Priča o vjetru" (1986).

11. DOC NYC: Viewfinders konkurencija dokumentarcu “Landfall”, režijska nagrada Garretu Bradleyju za “Time”

Od 11. do 19. studenoga održavalo se jedanaesto izdanje DOC NYC-a, najvećeg američkog festivala dokumentarnog filma

Al Jazeera Balkans: Dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću

Na programu Al Jazeera Balkans ovog će se tjedna između ostalih prikazati dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću.

Niz recentnih zapaženih dokumentaraca na 13. Subversive Film Festivalu

Trinaesto izdanje Subversive Festivala održat će se od 28. studenog do 15. prosinca na nekoliko zagrebačkih lokacija te "online".

Objavljen program 18. Human Rights Film Festivala

Osamnaesto izdanje Human Rights Film Festivala (HRFF) održat će se u potpunosti "online" od 6. do 13. prosinca ove godine.