Početna Vijesti "Jedna od nas": Edukativna kampanja za maturante

“Jedna od nas”: Edukativna kampanja za maturante

-

Dokumentarni film “Jedna od nas” (Pipser, 2020.) hrvatskog redatelja Đure Gavrana svoju je svjetsku premijeru imao na Sarajevo Film Festivalu u kolovozu ove godine, a hrvatsku na ZagrebDoxu dva mjeseca kasnije. Film kroz razgovor okupljenih na proslavi mature, odnosno potresno pismo nekadašnje školske kolegice, problematizira seksualno zlostavljanje djece. U studenom film kreće u online distribuciju, a bit će organizirane i besplatne projekcije s popratnim Q&A-ovima.

Upravo je s tom svrhom otvoren poziv maturantima, koji preko sljedeće poveznice mogu prijaviti svoj razred za besplatnu projekciju te razgovor s redateljem, odnosno stručnom osobom iz područja prevencije seksualnog nasilja. Prijavu mogu ispuniti i nastavnici koji žele film prikazati u završnim razredima srednjih škola.

Edukativnu kampanju pokrenuo je autor, i to s videima i tekstovima stručnjaka o različitim aspektima problema seksualnog zlostavljanja djece. Tamo se, među ostalim, nalaze odgovori na pitanja tko su zlostavljači i zašto djeca šute te savjeti kako razgovarati s djetetom kada se povjeri odrasloj osobi itd.

“Kako senzibiliziranje javnosti po pitanju problema seksualnog nasilja nad djecom nije opipljiv cilj, odlučio sam se na konkretan potez s jasnim ciljem, a to je uvođenje programa prevencije seksualnog nasilja u osnovne i srednje škole kao obaveznog dijela školskih preventivnih programa. Da bi ostvario ovaj cilj poslao sam Otvoreno pismo Vladi RH i Odboru za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora i pokrenut ću online peticiju s istim ciljem, gdje će građani moći dati svoj doprinos. Iz detaljne analize problema seksualnog nasilja nad djecom ovo mi se čini kao najlogičniji i ostvariv korak prema tome da djeci pružimo mogućnost da se uopće susretnu s nekim osnovnim informacijama i statistikama, praktičnim savjetima. Mnogoj djeci ovakvi programi pomažu da osvijeste svoju poziciju žrtve, jer neka djeca su premala da bi razumjela da to što im se događa nije normalno i nije u redu”, rekao je Đuro Gavran za stranicu medijskapismenost.hr.

Sve detaljnije informacije o ovoj kampanji možete doznati na sljedećoj poveznici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

33. IDFA: “Radiograph of a Family” najbolji dugometražni dokumentarac, Vitalij Manski naj-redatelj

Obznanjeni su pobjednici najveće svjetskog doku-festivala, 33. IDFA-e, a najboljim dugometražnim dokumentarcem proglašen je "Radiograph of a Family".

Dina Pokrajac: “Navikli smo Subversive organizirati u prekarnim uvjetima”

Direktorica i jedna od selektorica programa Dina Pokrajac, za naš portal najavljuje 13. Subversive Film Festival.

Morana Ikić Komljenović: “Većina hrvatskih dokumentarnih filmova ostaje nevidljiva široj publici”

Morana Ikić Komljenović za Dokumentarni.net najavljuje drugu po redu radionicu "Distribuiraj to!" koja će se održati od 14. do 18. prosinca.

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula (27. - 28.11.).

Pobjednici Berlinalea i Sundancea na 13. Subversive Film Festivalu

U sklopu 13. Subversive Festivala održat će se i 13. Subversive Film Festival (28.11. - 7.12.) u zagrebačkim kinima Kinoteka i Dokukino KIC te "online".

“Hall of Fame”: “Priča o vjetru”

Filmsko-diskurzivni program "Hall of Fame" u četvrtak, 26. studenoga u 19 sati, donosi dokumentarni esej "Priča o vjetru" (1986).

11. DOC NYC: Viewfinders konkurencija dokumentarcu “Landfall”, režijska nagrada Garretu Bradleyju za “Time”

Od 11. do 19. studenoga održavalo se jedanaesto izdanje DOC NYC-a, najvećeg američkog festivala dokumentarnog filma

Al Jazeera Balkans: Dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću

Na programu Al Jazeera Balkans ovog će se tjedna između ostalih prikazati dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću.

Niz recentnih zapaženih dokumentaraca na 13. Subversive Film Festivalu

Trinaesto izdanje Subversive Festivala održat će se od 28. studenog do 15. prosinca na nekoliko zagrebačkih lokacija te "online".

Objavljen program 18. Human Rights Film Festivala

Osamnaesto izdanje Human Rights Film Festivala (HRFF) održat će se u potpunosti "online" od 6. do 13. prosinca ove godine.