PočetnaVijesti"Jedna od nas": Edukativna kampanja za maturante

“Jedna od nas”: Edukativna kampanja za maturante

|

Dokumentarni film “Jedna od nas” (Pipser, 2020.) hrvatskog redatelja Đure Gavrana svoju je svjetsku premijeru imao na Sarajevo Film Festivalu u kolovozu ove godine, a hrvatsku na ZagrebDoxu dva mjeseca kasnije. Film kroz razgovor okupljenih na proslavi mature, odnosno potresno pismo nekadašnje školske kolegice, problematizira seksualno zlostavljanje djece. U studenom film kreće u online distribuciju, a bit će organizirane i besplatne projekcije s popratnim Q&A-ovima.

Upravo je s tom svrhom otvoren poziv maturantima, koji preko sljedeće poveznice mogu prijaviti svoj razred za besplatnu projekciju te razgovor s redateljem, odnosno stručnom osobom iz područja prevencije seksualnog nasilja. Prijavu mogu ispuniti i nastavnici koji žele film prikazati u završnim razredima srednjih škola.

Edukativnu kampanju pokrenuo je autor, i to s videima i tekstovima stručnjaka o različitim aspektima problema seksualnog zlostavljanja djece. Tamo se, među ostalim, nalaze odgovori na pitanja tko su zlostavljači i zašto djeca šute te savjeti kako razgovarati s djetetom kada se povjeri odrasloj osobi itd.

“Kako senzibiliziranje javnosti po pitanju problema seksualnog nasilja nad djecom nije opipljiv cilj, odlučio sam se na konkretan potez s jasnim ciljem, a to je uvođenje programa prevencije seksualnog nasilja u osnovne i srednje škole kao obaveznog dijela školskih preventivnih programa. Da bi ostvario ovaj cilj poslao sam Otvoreno pismo Vladi RH i Odboru za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora i pokrenut ću online peticiju s istim ciljem, gdje će građani moći dati svoj doprinos. Iz detaljne analize problema seksualnog nasilja nad djecom ovo mi se čini kao najlogičniji i ostvariv korak prema tome da djeci pružimo mogućnost da se uopće susretnu s nekim osnovnim informacijama i statistikama, praktičnim savjetima. Mnogoj djeci ovakvi programi pomažu da osvijeste svoju poziciju žrtve, jer neka djeca su premala da bi razumjela da to što im se događa nije normalno i nije u redu”, rekao je Đuro Gavran za stranicu medijskapismenost.hr.

Sve detaljnije informacije o ovoj kampanji možete doznati na sljedećoj poveznici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.

Dodjela Nagrade Dokumetar u Dokukinu KIC

U organizaciji portala Dokumentarni.net, u zagrebačkom Dokukinu KIC će u utorak, 18. lipnja u 19 sati, po peti put biti dodijeljena Nagrada Dokumetar.

17. Beldocs: Razbijanje utopije o dominantne poretke

Na ovogodišnjem Beldocsu svjedočili smo još jednom presjeku produkcije srpskog dokumentarnog filma.

“Posljednji valcer” – Film koji se pušta glasno

"Posljednji valcer" / "The Last Waltz" (1978) Martina Scorsesea publika i kritika nazivaju jednim od najboljih rock filmova svih vremena.