Početna Vijesti Hrvatski filmovi na Doclisboi, Jihlavi i Viennaleu

Hrvatski filmovi na Doclisboi, Jihlavi i Viennaleu

-

U razmaku od nekoliko dana sa zasijedanjem će početi tri cijenjena europska festivala: 18. Međunarodni festival dokumentarnog filma Doclisboa (22.10. – 1.11.), 58. Međunarodni filmski festival u Beču – Viennale (22.10. – 1.11.) te 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi (27.10. – 8.11.). Prvi je, podsjetimo, najveće doku-festivalsko okupljanje u Portugalu, drugi najveći austrijski fllmski festival, dok je treći najvažnija stanica za dokumentariste iz Srednje i Istočne Europe. Sva tri festivala će – mašala! – u svojem programu imati i predstavnike hrvatske dokumentaristike.

Portugal će nakon prošlogodišnjeg uvrštenja dokumentarca “Doplovit će Rex” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2019.) u službeni natjecateljski program Green Years, ponovno pohoditi Josip Lukić, ovaj put s hibridnim igrano-dokumentarnim filmom “Bijeli Božić” (Akademija dramskih umjetnosti u Zagrebu, 2020.); ponovno u isti program namijenjen studentima i mladim autorima, s kojeg je naš redatelj prošle godine uzeo Posebno priznanje žirija. Film prikazuje autora koji u zagrebačkom parku Maksimir susreće različite zanimljive protagoniste, dok jednu od uloga igra i poznati hrvatski filmski kritičar Damir Radić.

Na Doclisboi će biti prikazana i jedna manjinska hrvatska koprodukcija, i to u retrospektivnom programu gruzijske kinematografije. Riječ je o igranom filmu “Dede” (2017) gruzijske autorice Mariam Khatchvani, čija radnja prati dvoje mladih ljubavnika koji bježe iz svoje konzervativne sredine. S hrvatske strane koproducent je Igor A. Nola iz MP filmske produkcije.

Na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Jihlavi Hrvatska će imati dva filma. Svjetsku premijeru u Češkoj doživjet će dokumentarni film “Nulti krajolik” (Kazimir, 2020.) Bruna Pavića, koji u hibridnom, esejističko-opservacijskom ostvarenju bez dijaloga i komentara – kroz kadrove devastiranog krajolika jednog dalmatinskog gradića – pokreće pitanja suživota prirode, ljudi i industrije. Film je ušao u natjecateljsku konkurenciju Between the Seas, rezerviranu za filmove iz Srednje i Istočne Europe.

“Mikrokazeta – najmanja kazeta koju sam ikad vidio” (Bonobostudio / Teorija na delu; 2020.) hrvatsko-srpska koprodukcija redatelja Igora Bezinovića i Ivane Pipal ušla je u Jihlavin nenatjecateljski program Constellations, koji obuhvaća zapažena filmska ostvarenja s raznih svjetskih festivala. Film najjednostavnije možemo opisati kao miks najrazličitjih rodova, a u njegovom središtu nalazi se Zoki koji na odlagalištu otpada na otoku Lošinju slučajno nailazi na odbačenu mikrokazetu. Nekoliko dana prije češke projekcije, film će biti prikazan i u kratkometražnom programu 58. Viennalea.

Opširnije informacije možete doznati na stranicama Doclisboe, Viennalea, odnosno Jihlave.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Al Jazeera Balkans: “Galeb” i “Kuća Male Zvijezde”

Na ovotjednom programu Al Jazeere Balkans prikazat će se između ostalih dokumentarni filmovi "Galeb" i "Kuća Male Zvijezde".

“What Would Sophia Loren Do?” – Putevima Sophije Loren

"What Would Sophia Loren Do?" Rossa Kauffmana spaja dva naizgled nespojiva života - Sophije Loren i "obične" Italoamerikanke Nancy Kulik.

Objavljeni rezultati 6. Scenarističkog programa “Krsto Papić”

Objavljeni su rezultati 6. Scenarističkog programa "Krsto Papić" Društva hrvatskih filmskih redatelja.

“Cheer” – Masterclass o sportu van radara

"Cheer" (2020) Grega Whiteleyja nije "Last Chance U", ali to niti ne treba biti.

“Nun of Your Business” u hrvatskim nezavisnim kinima

"Nun of Your Business" (2020) splitske redateljice i scenaristice Ivane Marinić Kragić dolazi u nezavisna hrvatska kina.

Al Jazeera Balkans: “Love Child” i “The Long Shot”

Na programu Al Jazeere Balkans ovog će se tjedna između ostalih prikazati i dokumentarci "Love Child" te "The Long Shot".

“Colectiv” – Tranzicijske metastaze 21. stoljeća

Alexander Nanau je "Colectiv" počeo snimati želeći zabilježiti situaciju u Rumunjskoj, a potom je shvatio da je posrijedi kompleks nevaljalosti mnogo širi od europskog.

Online premijera dokumentarnog filma “Slučaj Makavejev ili sudski proces u kinodvorani”

Na platformi volimdokumentarce.net slijedi tjedan posvećen jednom od najradikalnijih i najinovativnijih jugoslavenskih filmaša, Dušanu Makavejevu.

“MLK/FBI” – Tajanstvene vrpce

"MLK/FBI" (2020) Sama Pollarda istražuje opsesiju FBI-ja slavnim političkim aktivistom Martinom Lutherom Kingom mlađim.

Osam novih Factumovih dokumentaraca u produkciji

Unatoč pandemiji koronavirusa i gubitku uredskog prostora, Factum nastavlja s radom na dokumentarnim filmovima.