Početna Vijesti Hrvatski filmovi na Doclisboi, Jihlavi i Viennaleu

Hrvatski filmovi na Doclisboi, Jihlavi i Viennaleu

-

U razmaku od nekoliko dana sa zasijedanjem će početi tri cijenjena europska festivala: 18. Međunarodni festival dokumentarnog filma Doclisboa (22.10. – 1.11.), 58. Međunarodni filmski festival u Beču – Viennale (22.10. – 1.11.) te 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi (27.10. – 8.11.). Prvi je, podsjetimo, najveće doku-festivalsko okupljanje u Portugalu, drugi najveći austrijski fllmski festival, dok je treći najvažnija stanica za dokumentariste iz Srednje i Istočne Europe. Sva tri festivala će – mašala! – u svojem programu imati i predstavnike hrvatske dokumentaristike.

Portugal će nakon prošlogodišnjeg uvrštenja dokumentarca “Doplovit će Rex” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2019.) u službeni natjecateljski program Green Years, ponovno pohoditi Josip Lukić, ovaj put s hibridnim igrano-dokumentarnim filmom “Bijeli Božić” (Akademija dramskih umjetnosti u Zagrebu, 2020.); ponovno u isti program namijenjen studentima i mladim autorima, s kojeg je naš redatelj prošle godine uzeo Posebno priznanje žirija. Film prikazuje autora koji u zagrebačkom parku Maksimir susreće različite zanimljive protagoniste, dok jednu od uloga igra i poznati hrvatski filmski kritičar Damir Radić.

Na Doclisboi će biti prikazana i jedna manjinska hrvatska koprodukcija, i to u retrospektivnom programu gruzijske kinematografije. Riječ je o igranom filmu “Dede” (2017) gruzijske autorice Mariam Khatchvani, čija radnja prati dvoje mladih ljubavnika koji bježe iz svoje konzervativne sredine. S hrvatske strane koproducent je Igor A. Nola iz MP filmske produkcije.

Na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Jihlavi Hrvatska će imati dva filma. Svjetsku premijeru u Češkoj doživjet će dokumentarni film “Nulti krajolik” (Kazimir, 2020.) Bruna Pavića, koji u hibridnom, esejističko-opservacijskom ostvarenju bez dijaloga i komentara – kroz kadrove devastiranog krajolika jednog dalmatinskog gradića – pokreće pitanja suživota prirode, ljudi i industrije. Film je ušao u natjecateljsku konkurenciju Between the Seas, rezerviranu za filmove iz Srednje i Istočne Europe.

“Mikrokazeta – najmanja kazeta koju sam ikad vidio” (Bonobostudio / Teorija na delu; 2020.) hrvatsko-srpska koprodukcija redatelja Igora Bezinovića i Ivane Pipal ušla je u Jihlavin nenatjecateljski program Constellations, koji obuhvaća zapažena filmska ostvarenja s raznih svjetskih festivala. Film najjednostavnije možemo opisati kao miks najrazličitjih rodova, a u njegovom središtu nalazi se Zoki koji na odlagalištu otpada na otoku Lošinju slučajno nailazi na odbačenu mikrokazetu. Nekoliko dana prije češke projekcije, film će biti prikazan i u kratkometražnom programu 58. Viennalea.

Opširnije informacije možete doznati na stranicama Doclisboe, Viennalea, odnosno Jihlave.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

33. IDFA: “Radiograph of a Family” najbolji dugometražni dokumentarac, Vitalij Manski naj-redatelj

Obznanjeni su pobjednici najveće svjetskog doku-festivala, 33. IDFA-e, a najboljim dugometražnim dokumentarcem proglašen je "Radiograph of a Family".

Dina Pokrajac: “Navikli smo Subversive organizirati u prekarnim uvjetima”

Direktorica i jedna od selektorica programa Dina Pokrajac, za naš portal najavljuje 13. Subversive Film Festival.

Morana Ikić Komljenović: “Većina hrvatskih dokumentarnih filmova ostaje nevidljiva široj publici”

Morana Ikić Komljenović za Dokumentarni.net najavljuje drugu po redu radionicu "Distribuiraj to!" koja će se održati od 14. do 18. prosinca.

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula (27. - 28.11.).

Pobjednici Berlinalea i Sundancea na 13. Subversive Film Festivalu

U sklopu 13. Subversive Festivala održat će se i 13. Subversive Film Festival (28.11. - 7.12.) u zagrebačkim kinima Kinoteka i Dokukino KIC te "online".

“Hall of Fame”: “Priča o vjetru”

Filmsko-diskurzivni program "Hall of Fame" u četvrtak, 26. studenoga u 19 sati, donosi dokumentarni esej "Priča o vjetru" (1986).

11. DOC NYC: Viewfinders konkurencija dokumentarcu “Landfall”, režijska nagrada Garretu Bradleyju za “Time”

Od 11. do 19. studenoga održavalo se jedanaesto izdanje DOC NYC-a, najvećeg američkog festivala dokumentarnog filma

Al Jazeera Balkans: Dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću

Na programu Al Jazeera Balkans ovog će se tjedna između ostalih prikazati dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću.

Niz recentnih zapaženih dokumentaraca na 13. Subversive Film Festivalu

Trinaesto izdanje Subversive Festivala održat će se od 28. studenog do 15. prosinca na nekoliko zagrebačkih lokacija te "online".

Objavljen program 18. Human Rights Film Festivala

Osamnaesto izdanje Human Rights Film Festivala (HRFF) održat će se u potpunosti "online" od 6. do 13. prosinca ove godine.