PočetnaVijestiDodjelom nagrada i priznanja završen 3. AJB DOC

Dodjelom nagrada i priznanja završen 3. AJB DOC

-

Nakon svjetske premijere filma “Dream team babe” (2020) Lejle Zvizdić, koji donosi priču o najstarijem ženskom bendu, babama koje su ostatak života odlučile proživjeti, a ne preživjeti i koje sve nedaće prolaze uz pjesmu i smijeh, sinoć (utorak, 15.9.) je upriličeno proglašenje pobjednika 3. Festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) te su virtualno dodijeljene nagrade.

Članovi međunarodnog žirija, priznati i iskusni stručnjaci u području dokumentarističkog izražaja – Oggi Tomić, filmski autor i redatelj sa sjedištem u Londonu; Irena Jelić iz Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) i Patrizia Mancini iz Sunny Side of the Doca – odlučivali su o nagradama za najbolje filmove u Natjecateljskoj i selekciji AJB Prikazuje. Žiri je naveo da su pobjednički filmovi fantastično uređeni i istaknuo kako se osjeti da je u njih uloženo mnogo truda, strasti i ljubavi.

“Svaka priča je detaljno prenesena na film. Jednostavno, čast mi je bila gledati ove filmove”, rekao je Tomić.

AJB DOC Main Award

“AJB DOC Main Award”, nagrada za najbolji film u Natjecateljskoj selekciji, dodijeljena je filmu “Objector” (2019) američke redateljice Molly Stuart. Priča je to o devetnaestogodišnjoj Židovki koja, nakon što počne shvaćati šta se događa u izraelsko-palestinskom sukobu, odbija služiti obavezni vojni rok u Izraelu i hrabro se suprotstavlja izraelskoj ideologiji i sistemu.

“Iskrene čestitke timu, redateljici i svima koji su sudjelovali u stvaranju ovog odličnog dokumentarca. Ovom hrabrom filmu i njegovoj ekipi želim sreću na narednim festivalima na kojima budu sudjelovali. Nadam se da će mnogo ljudi vidjeti ovaj film i da će širiti njegovu poruku”, rekao je Tomić.

Posebno priznanje dodijeljeno je češkom filmu “Caught in the Net” / “V síti” (2020) Víta Klusáka i Barbore Chalupové, koji u formi eksperimenta gledateljima otkriva kako je zlostavljanje djece putem interneta postalo veoma raširena i uobičajena prijetnja. Članica žirija Irena Jelić izjavila je da je to “film koji govori o jednoj jako važnoj temi, film koji nas educira i ukazuje na to koliko je opasnost blizu” te dodala da svi trebaju pogledati ovo ostvarenje.

“Ovaj sjajno osmišljen i snimljen dokumentarac progovara o iznimno važnoj temi u današnje vrijeme, pedofilima predatorima koji vrebaju i svakodnevno napadaju djecu na društvenim mrežama. Žiri posebno pohvaljuje edukativnu vrijednost filma, kao i mlade glumice koje su iznijele iznimno teške uloge dvanaestogodišnjih djevojčica”, zaključila je Jelić.

AJB Prikazuje

Tročlani međunarodni stručni žiri odlučivao je i o Nagradi za najbolji film selekcije AJB Prikazuje, koja je dodijeljena dokumentarnom filmu “Komšije” (2020) bh. autorice Nerminke Emrić.

U obrazloženju članice žirija Patrizije Mancini stoji: “Delikatan, ali doista snažan kinematografski pristup stvaranju, na najbolji mogući način je stavio fokus na humanost te poslao snažnu poruku gledatelju. Film koji govori o onima koji su prisiljeni ostaviti sve u potrazi za boljim životom. Sa zadovoljstvom dodjeljujemo nagradu AJB Prikazuje ovom filmu.”

Nagrada programskog žirija

Nagrada programskog žirija Al Jazeere Balkans (“AJB Program Award”), o kojoj su odlučili članovi Programskog odjela Al Jazeere Balkans Lejla Dedić, Sead Kreševljaković i Đani Hasečić, dodijeljena je filmu “Transforming Tomorrow” (2020) bh. redatelja Dina Mustafića. Tim ostvarenjem dokumentirana je šokantna priča o poslovanju multinacionalne tvrtke Mittal Steel, koja ima proizvodnju u Bosni i Hercegovini. Ova beskrupulozna tvrtka, čiji je jedini cilj profit, u postrojenjima vrši radove kojima prikriva tragove zločina počinjenih u rudniku Omarska, gdje se devedesetih godina nalazio jedan od najstravičnijih koncentracijskih logora. Rude iz tog rudnika tope se u zeničkoj Željezari bez primjene ekoloških standarda, čime se truje stanovništvo tog grada, koji je, kad je riječ o broju slučajeva raka pluća, među prvima u Europi, stoji u sinopsisu filma.

“Kao i prethodne dvije godine, naš žiri imao je izuzetno težak zadatak izabrati film koji će dobiti nagradu Programskog odjela Al Jazeere Balkans. Između deset vrhunskih filmskih ostvarenja, deset priča koje su nas svaka na svoj način duboko dirnule i oduševile svojim sadržajem, odlučili smo nagradu dodijeliti filmu koji se istaknuo svojom hrabrošću i koji je na umjetnički način obradio jednu izuzetno važnu temu koja se tiče ovih naših prostora, gdje se autori sve rjeđe bave kompliciranim temama života koji nas okružuje i koji slijede svoj umjetnički i društveno-odgovorni impuls unatoč teškim uvjetima za rad”, navedeno je u obrazloženju Programskog žirija AJB-a.

Zbog specifičnih okolnosti održavanja ovogodišnjeg festivala, koji se održao bez prisustva gledatelja, Nagrada publike nije dodijeljena.

Treći međunarodni festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) održan je u Sarajevu od 11. do 15. rujna. Tijekom pet dana AJB DOC Film Festivala publika je imala priliku vidjeti osamanest dokumentarnih filmova vrhunske produkcije. Svi prikazani filmovi objedinjeni su sloganom AJB DOC-a Voyage / Putovanje, koji je predstavljen vizualno, ali i prožima ovogodišnje priče dokumentarnih filmova i našu stvarnost jer smo onemogućeni fizički putovati i ograničeni postavljenim granicama, a istovremeno udubljeni svatko u svoje putovanje u potrazi za smislom i snagom.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka u natjecateljskoj konkurenciji 66. DOK Leipziga

Hrvatski dokumentarac "EL Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka ušao je u natjecateljsku konkurenciju 66. DOK Leipziga.

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.

Dvanaest dokumentaraca u programu punoljetnog DOKUarta

Dvanaest dokumentaraca prikazat će se u programu ovogodišnjeg, punoljetnog DOKUarta (Bjelovar, 6. - 13.10.).

Objavljen program 24. Mediteran Film Festivala

Poznat je program 24. Mediteran Film Festivala, koji će se od 10. do 14. listopada održavati u Širokom Brijegu.

Otvorene prijave za radionicu u okviru programa “Mali DOKUart”

Otvorene su prijave za radionicu u okviru ovogodišnjeg programa "Mali DOKUart", bjelovarskog festivala DOKUart.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

6. AJB DOC: “Dolazak proljeća u Buču” – Nakon okupacije

"Dolazak proljeća u Buču" / "When Spring Came to Bucha" (2022) Mile Tešajeve i Marcusa Lenza osvojio je glavnu nagradu na 6. AJB DOC-u.

6. AJB DOC: “Flotacija” – Flotiranje silnica svekolikosti

"Flotacija" (2023) Eluned Zoë Aiano i Alesandre Tatić osvojila je Posebno priznanje žirija na 6. AJB DOC-u.

Nagrada publike 6. AJB DOC-a dokumentarcu “Braća Musemić”

Ovogodiošnja Nagrada publike AJB DOC-a pripala je dokumentarnom filmu "Braća Musemić" autora Edina Isanovića i redatelja Nihada Ušanovića.