Početna Recenzije 3. AJB DOC: "Uhvaćeni u mreži" - Vjera u ljudski rod

3. AJB DOC: “Uhvaćeni u mreži” – Vjera u ljudski rod

-

“Caught in the Net” / “V síti” (2020) Víta Klusáka (“Češki san”, “Češki mir”) i Barbore Chalupové podigao je, kažu, Češku na noge, a od početka distribucije koncem veljače ove godine u domovini ga vidjelo je oko 510 tisuća gledatelja, od oko 10,7 milijuna stanovnika te zemlje. “Uhvaćeni u mreži” ostvaren je u dvije inačice, cjelovečernjoj od 100 minuta i srednjemetražnoj od 63. Na 3. AJB DOCU prikazana je potonja, prilagođena gledateljstvu iznad dvanaest godina starosti, dočim je dulja namijenjena punoljetnicima.

“Caught in the Net” publiku, ali i svoje autore i glumice (da, glumice) suočava s iznimno neugodnom temom, vrlo prisutnom danas, oko nas, posvuda, u gotovo svakom kućanstvu i obitelji. Temom koja nas se neposredno tiče i utoliko izaziva snažne reakcije, osobito u roditelja maloljetnih djevojčica, onih koji su to donedavno bili, uskoro će biti ili su dovoljno empatični i(li) odgovorni. Film se bavi seksualnim zlostavljanjem – predatorstvom, grabežljivošću – preko i pomoću internetskih društvenih mreža. U Češkoj ga je doživjelo 41posto maloljetnika, a bit će da ni u većini ostalih zemalja nije bitno drukčije. U najkraćem, onime u kojem odrasli muškarci, nerijetko i postariji, traže od djevojčica da se svlače, vrše erotsko-seksualne radnje, pošalju im takve fotografije ili snimke, a potom ih, ako ih djeca poslušaju, njima ucjenjuju, nerijetko dogovarajući ili iznuđujući sastanke i susrete uživo.

Iako je taj dokumentarac u Češkoj postao fenomen i izazvao senzaciju, tvorci su samom oblikovanju pristupili uz sve potrebne obzire, surađujući sa specijaliziranim stručnjacima – terapeutima, seksolozima, pravnicima, kriminalistima, policijom… – i na samom snimanju. Usredotočivši se na vjerodostojan prikaz uobičajenog procesa kojim curice upadaju u mrežu zlonamjernika, izbjegavajući sredstvima i postupcima zanata – montažom, glazbom, kutovima snimanja, osvjetljenjem, ritzmiziranjem… – naglasiti, pojačati, izazvati i filmsku dramatičnost, nastojali su izbjeći senzacionalizam. Koliko je moguće, de-stilizirati interpretativnost i biti objektivni predstavljači tipičnog slijeda događaja, otprilike kao da je posrijedi kakav namjensko-edukativni film o proizvodnji, primjerice, cipela.

Pravocrtno uredan, pregledan i pristupačan, gdjegdje čak i površno dopadljiv – iako cjelinom itekako neugodan – “Caught in the Net” ostvario je svoju plemenitu edukacijsku, društveno korisnu namjenu, što zaslužuje nemalu pohvalu.

Kao žrtve angažirane su tri punoljetne glumice mlađahna izgleda koje su se na stranicama svojih novootvorenih mrežnih profila uvjerljivo predstavljale kao dvanaestogodišnjakinje, a sve je snimano u filmskom studiju u kojem su izgrađene njihove dječje sobe. Predatori su, međutim, (bili) stvarni. Već pet (!) minuta po otvaranju Terezina/Mishkina profila javilo se šesnaest zainteresiranih da joj postanu najbolji prijatelji.

Naravno, riječ je o radnjama što emocionalno cijede neusporedivo više nego postolarija, pa su prikazani uznemirenost i iscrpljenost glumica i članova ekipe koji su se, htjeli ne htjeli, za snimanja i sami osjećali zlostavljenima i poniženima. “Nakratko sam izgubila vjeru u ljudski rod”, kaže u jednom popratnom razgovoru producentica Pavla Klimesová.
Šezdesettri minute kraćeg izdanja “Uhvaćenih u mrežu” mogle su biti zagušćene mnogo većom količinom informacija. No ne treba smetnuti s uma da je inačica ponajprije namijenjena ciljanoj maloljetnoj publici koju bi dodatna pojašnjenja i razglabanja – procijeniše očito autori, a moguće ili vjerojatno da tako i jest – možda odveć podsjećala na dosadna, pametimsoleća predavanja odraslih te bi time bila protraćena prilika konkretnog upućivanja u mjere predostrožnosti i izbjegavanja zamki. Pravocrtno uredan, pregledan i pristupačan, gdjegdje čak i površno dopadljiv – iako cjelinom itekako neugodan – “Caught in the Net” ostvario je svoju plemenitu edukacijsku, društveno korisnu namjenu, što zaslužuje nemalu pohvalu. Baš kao i to što se, spomenusmo već, kao problemski film bavi aktualnim problemima koje je još moguće popraviti, a za čime prečesto možemo zavapiti gledajući i izvrsne angažirane dokumentarce što, danas-jučer realizirani, raščlanjuju i zdvajaju o nepovratnim, neispravljivim procesima i propastima koji nastupiše prije desetljeća, dva, tri, pet…

"Caught in the Net" / "V síti"

O FILMU:

Režija: Vít Klusák i Barbora Chalupová
Producenti: Vít Klusák i Filip Remunda
Direktor fotografije: Adam Kruliš
Montaža: Vít Klusák
Zemlja podrijetla: Češka
Godina proizvodnje: 2020.
Trajanje: 63 minute

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

33. IDFA: “Radiograph of a Family” najbolji dugometražni dokumentarac, Vitalij Manski naj-redatelj

Obznanjeni su pobjednici najveće svjetskog doku-festivala, 33. IDFA-e, a najboljim dugometražnim dokumentarcem proglašen je "Radiograph of a Family".

Dina Pokrajac: “Navikli smo Subversive organizirati u prekarnim uvjetima”

Direktorica i jedna od selektorica programa Dina Pokrajac, za naš portal najavljuje 13. Subversive Film Festival.

Morana Ikić Komljenović: “Većina hrvatskih dokumentarnih filmova ostaje nevidljiva široj publici”

Morana Ikić Komljenović za Dokumentarni.net najavljuje drugu po redu radionicu "Distribuiraj to!" koja će se održati od 14. do 18. prosinca.

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula (27. - 28.11.).

Pobjednici Berlinalea i Sundancea na 13. Subversive Film Festivalu

U sklopu 13. Subversive Festivala održat će se i 13. Subversive Film Festival (28.11. - 7.12.) u zagrebačkim kinima Kinoteka i Dokukino KIC te "online".

“Hall of Fame”: “Priča o vjetru”

Filmsko-diskurzivni program "Hall of Fame" u četvrtak, 26. studenoga u 19 sati, donosi dokumentarni esej "Priča o vjetru" (1986).

11. DOC NYC: Viewfinders konkurencija dokumentarcu “Landfall”, režijska nagrada Garretu Bradleyju za “Time”

Od 11. do 19. studenoga održavalo se jedanaesto izdanje DOC NYC-a, najvećeg američkog festivala dokumentarnog filma

Al Jazeera Balkans: Dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću

Na programu Al Jazeera Balkans ovog će se tjedna između ostalih prikazati dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću.

Niz recentnih zapaženih dokumentaraca na 13. Subversive Film Festivalu

Trinaesto izdanje Subversive Festivala održat će se od 28. studenog do 15. prosinca na nekoliko zagrebačkih lokacija te "online".

Objavljen program 18. Human Rights Film Festivala

Osamnaesto izdanje Human Rights Film Festivala (HRFF) održat će se u potpunosti "online" od 6. do 13. prosinca ove godine.