PočetnaRecenzije3. AJB DOC: "Caught in the Net" - Vjera u ljudski rod

3. AJB DOC: “Caught in the Net” – Vjera u ljudski rod

-

“Caught in the Net” / “V síti” (2020) Víta Klusáka (“Češki san”, “Češki mir”) i Barbore Chalupové podigao je, kažu, Češku na noge, a od početka distribucije koncem veljače ove godine u domovini ga vidjelo je oko 510 tisuća gledatelja, od oko 10,7 milijuna stanovnika te zemlje. “Caught in the Net” ostvaren je u dvije inačice, cjelovečernjoj od 100 minuta i srednjemetražnoj od 63. Na 3. AJB DOCU prikazana je potonja, prilagođena gledateljstvu iznad dvanaest godina starosti, dočim je dulja namijenjena punoljetnicima.

“Caught in the Net” publiku, ali i svoje autore i glumice (da, glumice) suočava s iznimno neugodnom temom, vrlo prisutnom danas, oko nas, posvuda, u gotovo svakom kućanstvu i obitelji. Temom koja nas se neposredno tiče i utoliko izaziva snažne reakcije, osobito u roditelja maloljetnih djevojčica, onih koji su to donedavno bili, uskoro će biti ili su dovoljno empatični i(li) odgovorni. Film se bavi seksualnim zlostavljanjem – predatorstvom, grabežljivošću – preko i pomoću internetskih društvenih mreža. U Češkoj ga je doživjelo 41 posto maloljetnika, a bit će da ni u većini ostalih zemalja nije bitno drukčije. U najkraćem, onime u kojem odrasli muškarci, nerijetko i postariji, traže od djevojčica da se svlače, vrše erotsko-seksualne radnje, pošalju im takve fotografije ili snimke, a potom ih, ako ih djeca poslušaju, njima ucjenjuju, nerijetko dogovarajući ili iznuđujući sastanke i susrete uživo.

Iako je taj dokumentarac u Češkoj postao fenomen i izazvao senzaciju, tvorci su samom oblikovanju pristupili uz sve potrebne obzire, surađujući sa specijaliziranim stručnjacima – terapeutima, seksolozima, pravnicima, kriminalistima, policijom… – i na samom snimanju. Usredotočivši se na vjerodostojan prikaz uobičajenog procesa kojim curice upadaju u mrežu zlonamjernika, izbjegavajući sredstvima i postupcima zanata – montažom, glazbom, kutovima snimanja, osvjetljenjem, ritmiziranjem… – naglasiti, pojačati, izazvati i filmsku dramatičnost, nastojali su izbjeći senzacionalizam. Koliko je moguće, de-stilizirati interpretativnost i biti objektivni predstavljači tipičnog slijeda događaja, otprilike kao da je posrijedi kakav namjensko-edukativni film o proizvodnji, primjerice, cipela.

Pravocrtno uredan, pregledan i pristupačan, gdjegdje čak i površno dopadljiv – iako cjelinom itekako neugodan – “Caught in the Net” ostvario je svoju plemenitu edukacijsku, društveno korisnu namjenu, što zaslužuje nemalu pohvalu.

Kao žrtve angažirane su tri punoljetne glumice mlađahna izgleda koje su se na stranicama svojih novootvorenih mrežnih profila uvjerljivo predstavljale kao dvanaestogodišnjakinje, a sve je snimano u filmskom studiju u kojem su izgrađene njihove dječje sobe. Predatori su, međutim, (bili) stvarni. Već pet (!) minuta po otvaranju Terezina/Mishkina profila javilo se šesnaest zainteresiranih da joj postanu najbolji prijatelji.

Naravno, riječ je o radnjama što emocionalno cijede neusporedivo više nego postolarija, pa su prikazani uznemirenost i iscrpljenost glumica i članova ekipe koji su se, htjeli ne htjeli, za snimanja i sami osjećali zlostavljenima i poniženima. “Nakratko sam izgubila vjeru u ljudski rod”, kaže u jednom popratnom razgovoru producentica Pavla Klimesová.
Šezdesettri minute kraćeg izdanja “Caught in the Net” mogle su biti zagušćene mnogo većom količinom informacija. No ne treba smetnuti s uma da je inačica ponajprije namijenjena ciljanoj maloljetnoj publici koju bi dodatna pojašnjenja i razglabanja – procijeniše očito autori, a moguće ili vjerojatno da tako i jest – možda odveć podsjećala na dosadna, pametimsoleća predavanja odraslih te bi time bila protraćena prilika konkretnog upućivanja u mjere predostrožnosti i izbjegavanja zamki. Pravocrtno uredan, pregledan i pristupačan, gdjegdje čak i površno dopadljiv – iako cjelinom itekako neugodan – “Caught in the Net” ostvario je svoju plemenitu edukacijsku, društveno korisnu namjenu, što zaslužuje nemalu pohvalu. Baš kao i to što se, spomenusmo već, kao problemski film bavi aktualnim problemima koje je još moguće popraviti, a za čime prečesto možemo zavapiti gledajući i izvrsne angažirane dokumentarce što, danas-jučer realizirani, raščlanjuju i zdvajaju o nepovratnim, neispravljivim procesima i propastima koji nastupiše prije desetljeća, dva, tri, pet…

"Caught in the Net" / "V síti"
Režija: Vít Klusák i Barbora Chalupová
Producenti: Vít Klusák i Filip Remunda
Direktor fotografije: Adam Kruliš
Montaža: Vít Klusák
Zemlja podrijetla: Češka
Godina proizvodnje: 2020.
Trajanje: 63 minute

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

AI i virtualni svjetovi u Dokukinu KIC

U zagrebačko Dokukino KIC dolazi novi ciklus dokumentaraca "AI i virtualni svjetovi", koji istražuje snage, slabosti i ograničenja umjetne inteligencije.

Večeras u Sinju dokumentarac o ratnoj fotografkinji Lee Miller

Večeras na platno sinjske Palacine dolazi dokumentarac "Uhvatiti Lee Miller" / "Capturing Lee Miller" (2020) redateljice Terese Griffiths.

Tri nagrade za hrvatske dokumentarce na 20. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma o ljudskim pravima Verzió

Tri nagrade osvojili su hrvatski dokumentarci na 20. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma o ljudskim pravima Verzió.

55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva: Prva nagrada dokumentarcu “Korijen” Dore Fodor

U Zagrebu se od 24. do 26. studenog održavala 55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva.

“Nakon svadbe” Mateja Kľúčika najbolji dokumentarni film 10. STIFF-a

"Nakon svadbe" (2022) slovačkog redatelja Mateja Kľúčika proglašen je najboljim dokumentarnim filmom 10. STIFF-a.

Klasici svjetske dokumentaristike, 3. sezona

“Darwinova noćna mora” – Predatorske ribe i oružje u kolijevci čovječanstva

Posljednji esej treće sezone "Klasika" rezerviran je za dokumentarni film "Darwinova noćna mora" (2004) Huberta Saupera.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

“Crumb” – Umjetnost kao jedini izbor

Dokumentarac "Crumb" (1994) Terryja Zwigoffa o strip-umjetniku Robertu Crumbu, spada među najistaknutije primjerke doku-biografskog žanra.

“Shermanov marš” – Generali i ljubavnici

Treću sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo s dokumentarcem "Shermanov marš" / "Sherman's March" (1985) Rossa McElweeja.

Dokultura, 3. sezona

Snaga je u detalju

Posljednji esej treće sezone "Dokulture" donosi tekst o hrvatskim filmskim vaninstitucionalnim programima.

Fiksiranje na margini

Shvatimo li film kao neizostavni dio kulture i umjetničkog stvaralaštva, obrazovni je sustav prva točka stjecanja šireg filmskog znanja.

Steći filmsku kulturu – od apstrakcije prema konzumerizmu

Prvi esej treće sezone "Dokulture" bavi se (ne)dostupnošću filmova široj publici, naročito iz kuta dokumentarnog roda.
Režija: Vít Klusák i Barbora Chalupová<br> Producenti: Vít Klusák i Filip Remunda<br> Direktor fotografije: Adam Kruliš<br> Montaža: Vít Klusák<br> Zemlja podrijetla: Češka<br> Godina proizvodnje: 2020.<br> Trajanje: 63 minute3. AJB DOC: "Caught in the Net" - Vjera u ljudski rod