PočetnaVijestiZavršen SKORO 15. DOKUart

Završen SKORO 15. DOKUart

|

Prvim bjelovarskim auto–kinom u nedjelju, 13. rujna, završen je SKORO 15. DOKUart, bjelovarski festival dokumentarnog filma kojeg je u posve drukčijem izdanju nego prijašnjih godina organizirala Udruga za promicanje kulture DOKUart. Zbog epidemioloških mjera i situacije s korona-virusom, umjesto u jesenskom terminu u Kulturnom i multimedijskom centru u Bjelovaru, festival je održan u više termina u ljetnim mjesecima na otvorenom. Nakon puna dva mjeseca, ukupno devet programskih večeri, trinaest filmova od čega čak četiri hrvatske premijere, festivalski program je stigao kraju.

Od petka, 11. pa do nedjelje, 13. rujna, bjelovarska publika imala je priliku uživati u najboljim europskim dokumentarcima iz udobnosti svojih automobila. I to na najvećem filmskom platnu u Bjelovaru ikada, u prvom auto–kinu u Bjelovaru na parkiralištu Dvorane europskih prvaka. Prije toga filmovi su se gledali u ugodnom ambijentu bjelovarskog Boho parka, u dvorištima stambenih zgrada i na bilogorskim brežuljcima. Iako je ova godina bila izazovna kao rijetko koja do sada, organizatori se nadaju da je publika bila zadovoljna svime onime što su za nju pripremili u ova posljednja dva mjeseca.

Sve ovogodišnje projekcije bile su besplatne za posjetitelje, a selektorica festivala Rada Šešić i ove se godine za svoje sugrađane potrudila odabrati filmove koji će ih dirnuti, inspirirati i natjerati na promišljanje. Iako ništa ne može nadomjestiti ugođaj gledanja filmova u kino dvorani, ideja organizatora bila je u postojećim okolnostima osmisliti nešto posve novo i drukčije, a publici opet priuštiti nova iskustva i dovesti filmove na neka nova mjesta.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

20. ZagrebDox: “KIX” – Od palivraga do palikuće

"KIX" (2024) je sniman desetak godina pa glavnoga junaka, Budimpeštanca Sandora zvanoga Šanji, pratimo od njegove osme do osamnaeste godine.

Lucija Brkić: “Sustav odbacuje ljude kojima je potrebna pomoć”

Mlada pulska autorica Lucija Brkić na 20. ZagrebDoxu je predstavila svoj novi film, studentski "U tranzitu" (ADU, 2024.).

20. ZagrebDox: “Četiri kćeri” – Radikalizacija u prikrajku

Film "Četiri kćeri" (2023) tuniške redateljice Kaouther pokazuje da su procesi radikalizacije svakog tipa identični.

20. ZagrebDox: “Zastoj” – S ekvidistance

Vrednost filma "Zastoj" (2023) kao dokumenta pandemije koronavirusa, moći ćemo da utvrdimo tek kada zagazimo u neko sledeće vanredno stanje.

20. ZagrebDox: “Tijelo” – Naša utjelovljenja

"Tijelo" (2023) Petre Seliškar možemo promatrati kao prototip adekvatnog tretmana protagonistica u osjetljivim situacijama.

20. ZagrebDox: “Jedina zemlja” – Borba filmskim sredstvima

"Jedina zemlja" dokumentira nasilno preseljenje i uništavanje palestinskih naselja, otimanje zemlje, kao i ciljano naseljavanja Izraelaca.

20. ZagrebDox: “Naša djeca” – Dojmljivo razotkrivena intima

"Naša djeca" (2024) Silvestra Kolbasa nisu samo strukturalno nego i psihološki složeno djelo u kojem se izmjenjuju različite emocije.

20. ZagrebDox: “Vilinski vrt” – Romantici i drugi autsajderi

Povezujući plejadu egzistencijalno pogubljenih pojedinaca, "Vilinski vrt" ipak ne nudi uvid u razrješenje unutarnjih i vanjskih konflikata.

20. ZagrebDox: “Četiri kćeri” najbolji međunarodni dokumentarac, “KIX” naj-regionalni

Jučer smo doznali pobjednike jubilarnog, 20. ZagrebDoxa (14.4. - 21.4.).

20. ZagrebDox: “1001 noć” – Je li ovo san?

Redateljski prvenac producentice Ree Rajčić - "1001 noć" (Eclectica, 2023.), premijerno je prikazan u natjecateljskom programu 48. TIFF-a.