Početna Najave Posljednja postaja SKORO 15. DOKUarta

Posljednja postaja SKORO 15. DOKUarta

-

Poslije bjelovarskog Boho parka, dvorišta stambenih zgrada i bilogorskih brežuljaka, SKORO 15. DOKUart stiže na četvrtu i posljednju ovogodišnu lokaciju. Na parkiralištu Dvorane europskih prvaka u Bjelovaru, od petka, 11. do nedjelje, 13. rujna u 20 sati, na programu je Drive-in odnosno Auto-kino. Na do sada najvećem filmskom platnu u Bjelovaru, publika će u najboljim europskim dokumentarcima moći uživati iz udobnosti svojih automobila, a besplatne ulaznice još od subote je moguće podići na blagajni Kulturnog i multimedijskog centra Bjelovar od 10 do 12 i od 19 do 20 sati.

Kako bi se izbjegle gužve, organizatori pozivaju publiku da na parkiralište stigne barem pola sata prije početka projekcije. Iako su sve projekcije besplatne, na parkiralište će se moći jedino uz ulaznicu pošto je broj mjesta ograničen, a svake večeri mjesta će biti za 65 automobila. Dok će se filmovi gledati s desetmetarskog platna, svatko će u svom vozilu na radiju potražiti zvuk. Radijska frekvencija na kojoj će se pronaći zvuk filmova je 104,2 Mhz, a uz Grad Bjelovar i Hrvatski audiovizualni centar, pokrovitelj četvrtog dijela festivala je i Austrijski kulturni forum.

Na programu četvrtog dijela SKORO 15. DOKUarta su četiri filma, od čega čak tri hrvatske premijere. U petak su na rasporedu poljske “Ljubavne lekcije” / “Lessons of Love” / “Lekcja miłości” (2019) Małgorzate Goliszewske i Katarzyne Mateje, priča o ljubavi među starijim generacijama. U subotu su na programu dva filma: tridesetominutni “Voziti se” / “Fahren” (2019) Austrijanke Veronike Barnaš koja prati dvije obitelji zabavljača iz gornje Austrije tijekom priprema i izvedbi njihovih programa na sajmovima; te 53-minutni “Unplugged” (2013) Mladena Kovačevića iz Srbije, egzistencijalistička alegorija o puhanju u lišće koja leluja između najprimitivnijeg instrumenta i najuniverzalnijeg eskapizma kroz glazbu. Za nedjelju i zaključenje SKORO 15. DOKUarta selektorica Rada Šešić izabrala je britanski film “Zajedno smo” / “We Are Together” (2006) redatelja Paula Taylora. Iako je ovaj dokumentarac koji nas vodi u Južnu Afriku snimljen još 2006. godine, po prvi puta ova se dirljiva priča može pogledati u Hrvatskoj.

Kao što je poznato, zbog epidemiološke situacije DOKUart se ove godine neće održati u jesenskom terminu u Kulturnom i multimedijskom centru u Bjelovaru, već se tijekom ljetnih mjeseci održavao na više lokacija u Bjelovaru. Svi ovogodišnji programi besplatni su za posjetitelje, a više detalja o programu možete pronaći na službenoj festivalskoj stranici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Al Jazeera Balkans: Filmovi o koronavirusu i jugoslavenskoj cenzuri

Na ovotjednom programu Al Jazeere Balkans između ostalog su filmovi o koronavirusu i jugoslavenskoj cenzuri.

Diplomirala prva generacija polaznika Nove škole dokumentarnog filma

Riječki Filmaktiv uspješno je završio prvu godinu održavanja pilot-projekta Nova škola dokumentarnog filma.

36. Nagrade za dokumentarni film IDA: “Crip Camp” najbolji dokumentarac, Garrett Bradley naj-redatelj

Na 36. Nagradama za dokumentarni film "Crip Camp" je proglašen najboljim dokumentarcem, Garret Bradley redateljem.

Al Jazeera Balkans: Filmovi o koronavirusu u američkim tvornicama, radikaliziranim mladim Mađarima te posljednji nastavak serijala “Black France”

Al Jazeera Balkans ovog tjedna prikazuje filmove o koronavirusu, radikaliziranim mladim Mađarima te posljednji nastavak serijala "Black France".

Dva hrvatska dokumentarca u natjecateljskom programu 32. Filmskog festivala u Trstu

Dva hrvatska dokumentarca prikazat će se u natjecateljskom programu 32. Filmskog festivala u Trstu.

Top 10: Najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2020. godine

Ovo su najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2020. godine po izboru Hrvoja Krstičevića, glavnog urednika portala Dokumentarni.net.

“Once the Dust Settles” – Selfie na poprištu katastrofe

Johna Appela kroz film "Once the Dust Settles" vode empatija i dobrodušnost, uz razumijevanje nemoći da se promijeni ono što se dogodilo.

Otvorene prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”.

Al Jazeera Balkans: Drugi nastavci filmova “Generacija ’68” i “Nedjelja 13.” te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana

Ovotjedni program AJB-a donosi druge nastavke filmova "Generacija '68" i "Nedjelja 13." te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana.

Top 10: Najbolji dokumentarni filmovi 2020. godine

Marko Stojiljković donosi svoju listu najboljih dokumentarnih filmova 2020. godine.