Početna Intervjui Edhem Fočo: "Putovanje kao naš svakodnevni život"

Edhem Fočo: “Putovanje kao naš svakodnevni život”

-

Još nekoliko dana, točnije tri dijele nas do početka 3. Festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC). Naravno, ne treba više posebno ni naglašavati koliko je pandemija koronavirusa poremetila i planove sarajevskih organizatora. No, bez obzira na sve nedaće, AJB DOC i ove godine otvara svoja vrata, i to 11. do 15. rujna. Naravno, u prilagođenom, online formatu na službenoj festivalskoj stranici, besplatno i bez registracije. Ukupno će ove godine biti prikazano osamnaest dokumentarnih filmova, a za detalje smo upitali direktora Festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans, Edhema Foču.

“Korona je poremetila mnogo toga. Ne samo nama, naravno. Prije svega, tu je očito kašnjenje s organizacijom jer ne znate kakve će biti okolnosti i za što se pripremate”, započinje naš kratki najavni razgovor Fočo i nastavlja: “Najlakše je bilo početi s pripremama za online festival još u travnju, ali nitko nije mogao znati kako će se stvari odvijati. Naravno, svi su se festivali nadali da će se situacija popraviti i kako će biti održati u nekoj formi. Međutim, s vremenom je postajalo jasno da to nije realno. Pored organizacije i formata, imamo situaciju u kojoj filmovi nisu završeni na vrijeme. Studiji su bili zatvoreni, montaže nedostupne, muzika, ton, postprodukcija… Također, zbog otkazivanja i odgađanja velikih festivala, jednako takvi filmovi također su odgodili svoje premijere. Ipak, uz sve gore navedeno, mi imamo osamnaest odličnih filmova, od kojih je šest svjetskih, osam regionalnih te četiri BiH premijere. Kao i prethodnih godina, bitna nam je kvaliteta umjesto kvantitete. Manji broj filmova omogućava nam posvećivanje svakom od njih; svaki će dobiti svoju promociju, Q&A sesije, kao i medijski prostor. Autori su nam govorili da nigdje nemaju tretman kao na AJB DOC-u. Online format to ne smije promijeniti.”

Nove okolnosti diktiraju i prilagodbu mjesta za organizaciju projekcija.

“I AJB DOC je primoran svoj program ove godine prikazati online. U duhu naše politike, pokušali smo da filmovi budu što dostupniji svima. Nema registracije, plaćanja ili nekih drugih komplikacija. Svi filmovi bit će dostupni na stranici festivala, a mnogi i na YouTube platformi. Uvijek nam je bio cilj prikazati filmove što većem broju gledatelja, dok komercijalni aspekt festivala nije prioritet, a ni toliko bitan. Za domaće i regionalne autore, koji će premijerno prikazati svoje filmove na AJB DOC festivalu, planiramo organizaciju projekcija na otvorenom. To bi, zapravo, bio naš izraz poštovanja prema autorima. Smatram da zaslužuju premijeru na velikom platnu, a i da manji broj ljudi koje interesiraju te teme, mogu prisustvovati projekciji i razgovarati s autorima filmova. Nadam se da ćemo uspjeti u ovoj namjeri. Tako će ove godine uraditi i IDFA, najveći i najznačajniji svjetski festival dokumentarnog filma. Uvjeren sam da se radi o pravom i najboljem pristupu festivalu koji smo mogli imati u ovim i ovakvim okolnostima.”

Znači li da na AJB DOC-u ove godine neće biti gostiju i popratnih događaja?

“Naš festival je uvijek bio fokusiran na film, a ne popratna događanja. Mi ćemo i ove godine organizirati trening za mlade autore u saradnji sa Al Jazeera Media Institutom. Sve će se odvijati putem Zoom aplikacije. Tema je odlična i naročito relevantna za ovo vrijeme:  produkcija dokumentarnih filmova mobilnim telefonom. Svi sudionici treninga imat će priliku prezentirati vlastite ideje za snimanje filma mobilnim telefonom. Najbolja od njih bit će nagrađena i financijski, a dobit će i novi Samsung Note 20 Ultra. Gostiju ove godine neće biti, a Q&A sesije također su prebačene online. Žao nam je zbog toga, jer su atmosfera festivala, kao i druženje i networking na AJB DOC-u, postali vrlo prepoznatljivi kod naših gostiju, suradnika i posjetitelja.”

Zanimljiv je i tematski okvir trećeg izdanja festivala?

“Tema ovogodišnjeg izdanja AJB DOC-a je Voyage / Putovanje. Putovanje kao naš svakodnevni život, putovanja na kojima smo bili, putovanje na koje trenutno ne možemo, putovanje na koje ćemo ići. Protagonisti naših filmova putuju, traže sebe, traže bolji život, traže pravdu… Svi smo na nekom putovanju. I film je na neizvjesnom putovanju, ne zna gdje i kako će ići. Ali ipak ide. I mi mu pomažemo u tome.”

Što možemo očekivati od ovogodišnjih filmova, imate li nekog svog favorita?

“Ove godine u fokusu nam je domaća i regionalna produkcija. Smatramo ju nedovoljno zastupljenom, s premalom podrškom, naročito u Bosni i Hercegovini. Teško mi je izdvojiti neki film jer su svi odlični. Vjerujem da će ‘Džemo’, dokumentarni film o običnom, a opet neobičnom čovjeku koji otvara festival, svima biti zanimljiv. Drugačiji je, a radi se o prvom filmu u produkciji najvećeg bosanskohercegovačkog online medija, klix.ba. Imamo i BiH-francuski film o legendi Vahida Halilhodžića, a tu su i filmovi ‘Galeb’ Ivana Živkovića koji je svoju premijeru zasluženo imao u Puli, te ‘Transforming Tomorrow’ Dina Mustafića o kompaniji Arcelor Mittal u BiH. Među natjecateljskim filmovima su i ‘Caught in the Net’ o fenomenu pedofilije, kao i ‘The Objector’ o mladoj izraelskoj heroini koja odbija služiti sistem s kojim se ne slaže. Ona prkosi svojoj obitelji te prolazi kroz zatvor i odbijanje u svom okruženju, ali postaje agent promjene u društvu. Ostali filmovi koji se direktno izvlače iz naše teme i u kojima je putovanje glavna tema, također su fenomenalni i bit će uskoro predstavljeni našoj publici. Sve u svemu, smatram ovo najinteresantnijom dosadašnjom selekcijom AJB DOC-a.”

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Hrvatski dokumentarci na posebnom izdanju ZagrebDoxa

U sklopu ovogodišnjeg posebnog izdanja ZagrebDoxa (4. - 11.10.) bit će prikazano dvanaest hrvatskih filmova.

Otvorene prijave za 52. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva

Otvorene su prijave za 52. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva, koja će se održati u Buzetu.

Dodijeljeni 72. Kreativni Emmyji i 41. Emmyji za najbolje vijesti i dokumentarne filmove

Doznali smo pobjednike 72. Kreativnih Emmyja i 41. Emmyja za najbolje vijesti i dokumentarne filmove.

U utorak počinje 4. Arteria – tjedan filma o umjetnicima

Ovog utorka u Zagrebu počinje četvrta Arteria - tjedan filma o umjetnicima u organizaciji Kulturno informativnog centra (KIC).

“Inconvenient Indian” do glavne doku-nagrade 45. Međunarodnog filmskog festivala u Torontu

Prije nekoliko dana dodjelom nagrada i priznanja završio je 45. Međunarodni filmski festival u Torontu (10. - 19.9.).

U petak se ponovno otvaraju vrata Dokukina KIC

U petak, 25. rujna ponovno se otvaraju vrata Dokukina KIC, jedinstvenog kina specijaliziranog za dokumentarce u centru Zagreba.

Poziv hrvatskim autorima za prijavu na DOK Film Market

U suradnji s HAVC-om, DOK Leipzig je otvorio poziv hrvatskim autorima za prijavu na ovogodišnje izdanje DOK Film Marketa.

3. AJB DOC: U srazu s virtualnim

Donosimo osvrt na 3. Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans, koji se u nešto drugačijim okolnostima održavao od 11. do 15.9.

Šesnaest filmova u Međunarodnoj konkurenciji 16. ZagrebDoxa

Na ovogodišnjem ZagrebDoxu u natjecateljskoj konkurenciji prikazat će se i šesnaest filmova iz međunarodnog programa.

29. Dani hrvatskog filma: “O jednoj mladosti” – Balada o prolaznosti

"O jednoj mladosti" Ivana Ramljaka univerzalno je prepoznatljiva priča, filozofična balada o prolaznosti, mijenama, iznevjerenim nadama.