PočetnaVijestiPredstavljen program 3. AJB DOC Film Festivala

Predstavljen program 3. AJB DOC Film Festivala

|

Treći Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) ove će se godine održati od 11. do 15. rujna u prilagođenom formatu, a program je s prvim danom tekućeg mjeseca objavljen na službenoj web-stranici ajbdoc.ba. Svjetska pandemija koronavirusa utjecala je negativno na mnoge segmente društva, pa tako i na organizaciju festivala u svijetu i u regiji. Mnogi festivali su odgođeni, dok su neki prolongirani ili su se prilagodili novonastalim uvjetima te dio ili kompletan program prebacili u virtualne uvjete. AJB DOC, kao jedan od njih, omogućio je svojoj regionalnoj publici gledanje svih dokumentaraca besplatno na festivalskoj web-stranici, bez potrebe za registracijom.

Tema vodilja 3. AJB DOC Film Festivala je Voyage / Putovanje predstavljena je vizaelno, ali se i prožima ovogodišnjim pričama dokumentarnih filmova, i stvarnošću kojom smo okruženi, onemogućeni fizički putovati i ograničeni postavljenim granicama, a istovremeno udubljeni svako u svoje osobno putovanje u potrazi za smislom i snagom.

“Nakon dva uspješna izdanja AJB DOC Film Festivala, smatrali smo da je esencijalno održati kontinuitet te smo se prilagodili novim uvjetima prvenstveno zbog autora, ali i publike, koji su i razlog upuštanja u sami projekt organizacije dokumentarnog festivala ovdje u Sarajevu”, riječi su direktora Al Jazeere Balkans Tarika Đođića.

Organizatori AJB DOC Film Festivala, unatoč izazovnim uvjetima rada, izrazili su zadovoljstvo brojem i kvalitetom filmova prijavljenim za ovogodišnje izdanje festivala. Od gotovo tristo filmova, za program tri selekcije odabrano je osamnaest dokumentarnih filmova, deset za natjecateljsku selekciju, pet za AJB Prikazuje i tri za Last Minute Cinema.

“Od blizu tristo prijavljenih filmova za natjecateljsku selekciju, odabrano je deset vrhunskih dokumentaraca prilagođenih televizijskom emitiranju. Važno je istaknuti da iz godine u godinu raste broj regionalnih filmova, koji svojim kvalitetom ne odudaraju od europskih produkcija znatno većih budžeta. Ponosni smo na činjenicu da ćemo na trećem AJB DOC-u od osamnaest odabranih filmova prikazati sedam regionalnih djela“, kazao je selektor Đani Hasečić.

Na ovogodišnjem AJB DOC-u tako će od osamnaest filmova biti šest svjetskih, osam regionalnih te četiri bh. premijere.

“Održat ćemo kontinuitet festivala i unatoč otežavajućim okolnostima doći do publike i autora, svjetskih ali i regionalnih produkcija. Ove godine bavit ćemo se temama o kojima se šuti i o kojima je nepopularno govoriti, od kojih se glava okreće na drugu stranu, ali se mora o njima pričati zbog budućih naraštaja. Bavit ćemo se i temama iz prošlosti koje su važne za danas i sutra, ali i onima od kojih srce zakuca jače, pokrene se osmijeh i probudi ponos”, istaknuo je direktor Festivala Edhem Fočo.

Na AJB DOC Film Festivalu bit će dodijeljene tri nagrade. Međunarodni stručni žiri od tri člana (Irena Jelić, Ogi Tomić i Patrizia Manzini) odabrat će najbolji film natjecateljske selekcije festivala i dodijeliti AJB DOC Main Award, te najbolji film selekcije AJB Prikazuje koji će osvojiti istoimenu nagradu. Svi natjecateljski filmovi ulaze i u konkurenciju za nagradu programskog žirija Al Jazeere Balkans koji dodjeljuje nagradu AJB Program Award. Zbog specifičnih okolnosti virtualnog održavanja ovogodišnjeg festivala, koji se odvija bez prisustva gledatelja, Nagrada publike neće biti dodijeljena.

Svi filmovi moći će se pogledati online, putem službene stranice AJB DOC Film Festivala.

U natjecateljskom programu od nešto zapaženijh naslova, treba obratiti pozornost na “Caught in the Net” / “V síti” (2020) koji je svjetsku premijeru doživio na ovogodišnjem CPH:DOX-u. Autori dolaze iz Češke: Barbora Chalupová i hrvatskoj publici dobro poznati Vít Klusák (“Češki mir” i “Češki san”), a njihov film kroz društveni eksperiment i angažman tri mlade glumice, prikazuje online komunikacije u kontekstu seksualnog zlostavljanja djece.

Last Minute Cinema, pak, donosi tri dokumentarca; dva itekako zanimljiva: “Ponoćna smjena” / “Midnight Family” (2019) američkog autora Lukea Lorentzena govori o kaotičnosti mreže ambulantnih službi u Ciudad de Méxicu, i to kroz portret jedne obitelji koja obavlja spomenuti posao; te “Putinovi svjedoci” / “Putin’s Witnesses” / “Svideteli Putina” (2018) vrsnog ruskog dokumentarista Vitalija Manskog, koji kroz svoje nekadašnje snimke sastavlja mozaik uspona Vitalija Putina na vlast.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Niz hrvatskih dokumentaraca i projekata na 17. Beldocsu

Na ovogodišnjem, 17. Beldocsu (22. - 29. svibnja), bit će prikazan cijeli niz hrvatskih dokumentarnih filmova.

17. Subversive Film Festival: “Favoriten” – Gospođa Idiskut i njeno odeljenje

"Favoriten" (2024) austrijske autorke Ruth Beckermann, prati jedno odeljenje najveće osnovne škole u bečkoj četvrti Favoriten.

Karla Crnčević: “Zajednica iz ‘Zemlje za nas’ funkcionira kao sigurno mjesto”

Redateljica Karla Crnčević porazgovarala je s nama prije skorašnje premijere svog filma "Zemlja za nas" (Zagreb film, 2024.).

Jučer otvoren 17. Subversive Festival

U zagrebačkom kinu Kinoteka jučer je otvoreno sedamnaesto izdanje Subversive Festivala.

Projekcija “El Shatt – nacrt za utopiju” u Hrvatskom državnom arhivu

U Hrvatskom državnom arhivu, 23. svibnja u 18 sati, bit će prikazan film "El Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka.

Otvorene prijave za 18. DORF

Otvorene su prijave za osamnaesto izdanje Festivala dokumentarnog rock filma DORF.

Dina Pokrajac: “Život bez kapitalizma itekako je moguć”

Direktorica i selektorica programa Subversive Film Festivala, Dina Pokrajac za naš portal najavljuje njegovo sedamnaesto izdanje.

Goran Dević: “Kad su vidjeli da politička elita dolazi preko reda, ljudi su zaključili da cijepljenje nije loše”

Jedan od najvećih hrvatskih živućih dokumentarista, Goran Dević govori o svom najnovijem dokumentarcu, "Paviljon 6" (2024).

Art-kino: “Tijelo” Petre Seliškar i retrospektiva Wernera Herzoga

Na repertoar riječkog Art-kina dolazi dokumentarni film "Tijelo" Petre Seliškar i velika retrospektiva Wernera Herzoga.

Ivanu Ramljaku ovogodišnja Nagrada “Vladimir Nazor” za najbolji film

Ovogodišnja Nagrada "Vladimir Nazor" za najbolji film, pripala je Ivanu Ramljaku za njegov dokumentarac "El Shatt - Nacrt za utopiju".