Početna Vijesti Predstavljen program 3. AJB DOC Film Festivala

Predstavljen program 3. AJB DOC Film Festivala

-

Treći Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) ove će se godine održati od 11. do 15. rujna u prilagođenom formatu, a program je s prvim danom tekućeg mjeseca objavljen na službenoj web-stranici ajbdoc.ba. Svjetska pandemija koronavirusa utjecala je negativno na mnoge segmente društva, pa tako i na organizaciju festivala u svijetu i u regiji. Mnogi festivali su odgođeni, dok su neki prolongirani ili su se prilagodili novonastalim uvjetima te dio ili kompletan program prebacili u virtualne uvjete. AJB DOC, kao jedan od njih, omogućio je svojoj regionalnoj publici gledanje svih dokumentaraca besplatno na festivalskoj web-stranici, bez potrebe za registracijom.

Tema vodilja 3. AJB DOC Film Festivala je Voyage / Putovanje predstavljena je vizaelno, ali se i prožima ovogodišnjim pričama dokumentarnih filmova, i stvarnošću kojom smo okruženi, onemogućeni fizički putovati i ograničeni postavljenim granicama, a istovremeno udubljeni svako u svoje osobno putovanje u potrazi za smislom i snagom.

“Nakon dva uspješna izdanja AJB DOC Film Festivala, smatrali smo da je esencijalno održati kontinuitet te smo se prilagodili novim uvjetima prvenstveno zbog autora, ali i publike, koji su i razlog upuštanja u sami projekt organizacije dokumentarnog festivala ovdje u Sarajevu”, riječi su direktora Al Jazeere Balkans Tarika Đođića.

Organizatori AJB DOC Film Festivala, unatoč izazovnim uvjetima rada, izrazili su zadovoljstvo brojem i kvalitetom filmova prijavljenim za ovogodišnje izdanje festivala. Od gotovo tristo filmova, za program tri selekcije odabrano je osamnaest dokumentarnih filmova, deset za natjecateljsku selekciju, pet za AJB Prikazuje i tri za Last Minute Cinema.

“Od blizu tristo prijavljenih filmova za natjecateljsku selekciju, odabrano je deset vrhunskih dokumentaraca prilagođenih televizijskom emitiranju. Važno je istaknuti da iz godine u godinu raste broj regionalnih filmova, koji svojim kvalitetom ne odudaraju od europskih produkcija znatno većih budžeta. Ponosni smo na činjenicu da ćemo na trećem AJB DOC-u od osamnaest odabranih filmova prikazati sedam regionalnih djela“, kazao je selektor Đani Hasečić.

Na ovogodišnjem AJB DOC-u tako će od osamnaest filmova biti šest svjetskih, osam regionalnih te četiri bh. premijere.

“Održat ćemo kontinuitet festivala i unatoč otežavajućim okolnostima doći do publike i autora, svjetskih ali i regionalnih produkcija. Ove godine bavit ćemo se temama o kojima se šuti i o kojima je nepopularno govoriti, od kojih se glava okreće na drugu stranu, ali se mora o njima pričati zbog budućih naraštaja. Bavit ćemo se i temama iz prošlosti koje su važne za danas i sutra, ali i onima od kojih srce zakuca jače, pokrene se osmijeh i probudi ponos”, istaknuo je direktor Festivala Edhem Fočo.

Na AJB DOC Film Festivalu bit će dodijeljene tri nagrade. Međunarodni stručni žiri od tri člana (Irena Jelić, Ogi Tomić i Patrizia Manzini) odabrat će najbolji film natjecateljske selekcije festivala i dodijeliti AJB DOC Main Award, te najbolji film selekcije AJB Prikazuje koji će osvojiti istoimenu nagradu. Svi natjecateljski filmovi ulaze i u konkurenciju za nagradu programskog žirija Al Jazeere Balkans koji dodjeljuje nagradu AJB Program Award. Zbog specifičnih okolnosti virtualnog održavanja ovogodišnjeg festivala, koji se odvija bez prisustva gledatelja, Nagrada publike neće biti dodijeljena.

Svi filmovi moći će se pogledati online, putem službene stranice AJB DOC Film Festivala.

U natjecateljskom programu od nešto zapaženijh naslova, treba obratiti pozornost na “Caught in the Net” / “V síti” (2020) koji je svjetsku premijeru doživio na ovogodišnjem CPH:DOX-u. Autori dolaze iz Češke: Barbora Chalupová i hrvatskoj publici dobro poznati Vít Klusák (“Češki mir” i “Češki san”), a njihov film kroz društveni eksperiment i angažman tri mlade glumice, prikazuje online komunikacije u kontekstu seksualnog zlostavljanja djece.

Last Minute Cinema, pak, donosi tri dokumentarca; dva itekako zanimljiva: “Ponoćna smjena” / “Midnight Family” (2019) američkog autora Lukea Lorentzena govori o kaotičnosti mreže ambulantnih službi u Ciudad de Méxicu, i to kroz portret jedne obitelji koja obavlja spomenuti posao; te “Putinovi svjedoci” / “Putin’s Witnesses” / “Svideteli Putina” (2018) vrsnog ruskog dokumentarista Vitalija Manskog, koji kroz svoje nekadašnje snimke sastavlja mozaik uspona Vitalija Putina na vlast.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

33. IDFA: “Radiograph of a Family” najbolji dugometražni dokumentarac, Vitalij Manski naj-redatelj

Obznanjeni su pobjednici najveće svjetskog doku-festivala, 33. IDFA-e, a najboljim dugometražnim dokumentarcem proglašen je "Radiograph of a Family".

Dina Pokrajac: “Navikli smo Subversive organizirati u prekarnim uvjetima”

Direktorica i jedna od selektorica programa Dina Pokrajac, za naš portal najavljuje 13. Subversive Film Festival.

Morana Ikić Komljenović: “Većina hrvatskih dokumentarnih filmova ostaje nevidljiva široj publici”

Morana Ikić Komljenović za Dokumentarni.net najavljuje drugu po redu radionicu "Distribuiraj to!" koja će se održati od 14. do 18. prosinca.

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula (27. - 28.11.).

Pobjednici Berlinalea i Sundancea na 13. Subversive Film Festivalu

U sklopu 13. Subversive Festivala održat će se i 13. Subversive Film Festival (28.11. - 7.12.) u zagrebačkim kinima Kinoteka i Dokukino KIC te "online".

“Hall of Fame”: “Priča o vjetru”

Filmsko-diskurzivni program "Hall of Fame" u četvrtak, 26. studenoga u 19 sati, donosi dokumentarni esej "Priča o vjetru" (1986).

11. DOC NYC: Viewfinders konkurencija dokumentarcu “Landfall”, režijska nagrada Garretu Bradleyju za “Time”

Od 11. do 19. studenoga održavalo se jedanaesto izdanje DOC NYC-a, najvećeg američkog festivala dokumentarnog filma

Al Jazeera Balkans: Dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću

Na programu Al Jazeera Balkans ovog će se tjedna između ostalih prikazati dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću.

Niz recentnih zapaženih dokumentaraca na 13. Subversive Film Festivalu

Trinaesto izdanje Subversive Festivala održat će se od 28. studenog do 15. prosinca na nekoliko zagrebačkih lokacija te "online".

Objavljen program 18. Human Rights Film Festivala

Osamnaesto izdanje Human Rights Film Festivala (HRFF) održat će se u potpunosti "online" od 6. do 13. prosinca ove godine.