Početna Najave Četiri hrvatska filma na 13. Beldocsu

Četiri hrvatska filma na 13. Beldocsu

-

Od 3. do 10. rujna u Beogradu će se na sedam lokacija te online na platformi Cinesquare održati 13. Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs. Ukupno će se prikazati više od 130 dokumentaraca iz svih kutaka svijeta, uz standardno bogat popratni i industrijski program. Međunarodni natjecateljski program uključuje po jednu svjetsku i međunarodnu premijeru, odnosno devet regionalnih i jednu srpsku. Ceremonija svečanog otvaranja i zatvaranja održat će se u beogradskom Amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije, dok festival otvara projekcija manjinske hrvatske koprodukcije “Govori da vidim” / “Govori da bih te video” (Bilboke / Set Sail Films / Restart; 2019) srpske autorice Marije Stojnić.

U sklopu natjecateljskog programa Meteori namijenjenom arthouse i hibridnim filmovima, svjetsku premijeru doživjet će film “Bijeli Božić” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2020.) Josipa Lukića. Program Posebne projekcije u svom sastavu ima i hrvatski dokumentarni film “Doktorice, pem v’ grobeka” (Samostalna produkcija, 2020.) Nikoline Barić, kojem će ovo biti srpska premijera.

U sklopu programa za razvoj dokumentarnih filmova Beldocs in Progress, hrvatska dokumentaristika imat će i dugometražni doku-animirani projekt “Funk YU” redatelja Franka Dujmića, koji nastaje u produkciji našeg Wolfgang & Dollyja i koprodukciji slovenskog Astral Filma te srpske Nane 143. U njemu glavni protagonist Franko, opsjednut vinil-pločama, želi napraviti film o jugoslavenskom funku. Kako bi ga dovršio, potreban mu je rijetki singl “Ulica Jorgovana”, pa se s filmskom ekipom odluči krenuti u potragu za njim.

Opširnije informacije o ovogodišnjem programu Beldocsa pronađite na službenoj festivalskoj stranici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Hrvatski filmovi na Doclisboi i Jihlavi

U razmaku od nekoliko dana počinju 18. Međunarodni festival dokumentarnog filma Doclisboa te 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi.

16. ZagrebDox: Hrvatski filmovi – Svijetao ogranak tmurne godine

Dokumentarni.net donosi detaljan osvrt na hrvatske dokumentarne filmove sa 16, odnosno posebnog izdanja ZagrebDoxa.

Proglašeni pobjednici 5. Revije studentskog filma

U glavnom gradu Hrvatske u MM centru SC-a u Zagrebu proteklog je vikenda održano peto izdanje Revije studentskog filma.

Sunčica Ana Veldić: “Cilj radionice filmskog dokumentarizma je pomoći polaznicima osvijestiti samokritičnost u svakoj fazi nastanka filma”

Kinoklub Zagreb uskoro pokreće radionicu Filmski dokumentarizam koju će voditi redateljica Sunčica Ana Veldić i Zorko Sirotić.

Ivan Ramljak: “Susreti i snimanja s protagonistima ‘O jednoj mladosti’ bili su poput malih psihoterapija”

Prije večerašnje kino premijere u zagrebačkom SC-u, Ivan Ramljak govori o svojem najnovijem dokumentarcu, "O jednoj mladosti" (ADU, 2020).

“A Dog Called Money” – Slabašan film o slabašnom albumu

"A Dog Called Money" (2019) Seamusa Murphyja prati nastajanje albuma "The Hope Six Demolition Project" britanske glazbenice PJ Harvey.

U hrvatska kina dolaze “Jedriličarke s broda Maiden”

U hrvatskim kinima od 21. listopada počinje prikazivanje dokumentarnog filma "Jedriličarke s broda Maiden" (2018) redatelja Alexa Holmesa.

U Osijeku sutra počinje 5. Filmska RUNDA

U Osijeku će se sutra i prekosutra (petak i subota, 16. i 17. 10.) u kinu Urania, održati 5. Filmska RUNDA, revija hrvatskog kratkog filma.

“Desert One” – Operacija osuđena na propast

"Desert One" Barbare Kopple na učinkovit i povremeno dirljiv način govori o operaciji koja je vjerojatno od samog početka bila osuđena na propast.

Deveta SMOTRA filmova Kino kluba Split

U petak i subotu (16. i 17.10.) održat će se deveta SMOTRA recentnih filmova nastalih u produkciji i koprodukciji Kino kluba Split