PočetnaNajaveČetiri hrvatska filma na 13. Beldocsu

Četiri hrvatska filma na 13. Beldocsu

-

Od 3. do 10. rujna u Beogradu će se na sedam lokacija te online na platformi Cinesquare održati 13. Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs. Ukupno će se prikazati više od 130 dokumentaraca iz svih kutaka svijeta, uz standardno bogat popratni i industrijski program. Međunarodni natjecateljski program uključuje po jednu svjetsku i međunarodnu premijeru, odnosno devet regionalnih i jednu srpsku. Ceremonija svečanog otvaranja i zatvaranja održat će se u beogradskom Amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije, dok festival otvara projekcija manjinske hrvatske koprodukcije “Govori da vidim” / “Govori da bih te video” (Bilboke / Set Sail Films / Restart; 2019) srpske autorice Marije Stojnić.

U sklopu natjecateljskog programa Meteori namijenjenom arthouse i hibridnim filmovima, svjetsku premijeru doživjet će film “Bijeli Božić” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2020.) Josipa Lukića. Program Posebne projekcije u svom sastavu ima i hrvatski dokumentarni film “Doktorice, pem v’ grobeka” (Samostalna produkcija, 2020.) Nikoline Barić, kojem će ovo biti srpska premijera.

U sklopu programa za razvoj dokumentarnih filmova Beldocs in Progress, hrvatska dokumentaristika imat će i dugometražni doku-animirani projekt “Funk YU” redatelja Franka Dujmića, koji nastaje u produkciji našeg Wolfgang&Dollyja i koprodukciji slovenskog Astral Filma te srpske Nane 143. U njemu glavni protagonist Franko, opsjednut vinil-pločama, želi napraviti film o jugoslavenskom funku. Kako bi ga dovršio, potreban mu je rijetki singl “Ulica Jorgovana”, pa se s filmskom ekipom odluči krenuti u potragu za njim.

Opširnije informacije o ovogodišnjem programu Beldocsa pronađite na službenoj festivalskoj stranici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije