PočetnaNajaveČetiri hrvatska filma na 13. Beldocsu

Četiri hrvatska filma na 13. Beldocsu

|

Od 3. do 10. rujna u Beogradu će se na sedam lokacija te online na platformi Cinesquare održati 13. Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs. Ukupno će se prikazati više od 130 dokumentaraca iz svih kutaka svijeta, uz standardno bogat popratni i industrijski program. Međunarodni natjecateljski program uključuje po jednu svjetsku i međunarodnu premijeru, odnosno devet regionalnih i jednu srpsku. Ceremonija svečanog otvaranja i zatvaranja održat će se u beogradskom Amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije, dok festival otvara projekcija manjinske hrvatske koprodukcije “Govori da bih te vidio” / “Govori da bih te video” (Bilboke / Set Sail Films / Restart; 2019) srpske autorice Marije Stojnić.

U sklopu natjecateljskog programa Meteori namijenjenom arthouse i hibridnim filmovima, svjetsku premijeru doživjet će film “Bijeli Božić” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2020.) Josipa Lukića. Program Posebne projekcije u svom sastavu ima i hrvatski dokumentarni film “Doktorice, pem v’ grobeka” (Samostalna produkcija, 2020.) Nikoline Barić, kojem će ovo biti srpska premijera.

U sklopu programa za razvoj dokumentarnih filmova Beldocs in Progress, hrvatska dokumentaristika imat će i dugometražni doku-animirani projekt “Funk YU” redatelja Franka Dujmića, koji nastaje u produkciji našeg Wolfgang&Dollyja i koprodukciji slovenskog Astral Filma te srpske Nane 143. U njemu glavni protagonist Franko, opsjednut vinil-pločama, želi napraviti film o jugoslavenskom funku. Kako bi ga dovršio, potreban mu je rijetki singl “Ulica Jorgovana”, pa se s filmskom ekipom odluči krenuti u potragu za njim.

Opširnije informacije o ovogodišnjem programu Beldocsa pronađite na službenoj festivalskoj stranici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.

Fotopokret i kinostazis Abbasa Kiarostamija

U drugom tekstu esejističkog serijala "Mineur/majeur" bavimo se manje poznatim filmovima iranskog redatelja Abbasa Kiarostamija.

“The History of Time Travel” – Pseudodokumentarac u slobodnoj formi

"The History of Time Travel" Rickyja Kennedyja iz 2014. godine u narativ uvodi fiktivno znanstveno otkriće, točnije motiv vremenskog stroja.

U srijedu u Bjelovaru počinje nova sezona Filmodroma

Već sedmu godinu sastavni dio Bjelovarskog kulturnog ljeta je program "Filmodrom ljetno kino" Udruge DOKUart.

Riječka premijera “Galeba” u Ljetnom Art-kinu

U Ljetnom Art-kinu 3. srpnja održat će se riječka premijera dokumentarnog filma "Galeb" (Greta Creative Network, 2024.) Davida Lušičića.

Parakartografija Luca Moulleta

U ovom esejističkom serijalu "Mineur/majeur" zavirujemo u opskurne - najčešće kratkometražne i srednjemetražne – ćoškove opusa kanonizovanih reditelja.

“Na Adamantu: Nitko nije savršen”: Prva projekcija ovosezonskog “Slučajnog kina” na Molo longu

Na prvoj projekciji ovosezonskog ciklusa "Slučajnog kina" prikazat će se dokumentarni film "Na Adamantu: Nitko nije savršen" (2023).

7. AJB DOC propituje pojam pravde i pravednosti

Sedmi festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) održat će se od 13. do 17. rujna 2024. godine u Sarajevu.

“C.S.A.: The Confederate States of America” – Ropstvo kao izvor humora

"C.S.A.: The Confederate States of America" Kevin Willmotta, poseban je po tome što pseudodokumentarni film spaja sa spekulativnim žanrom alternativne povijesti.