Početna Vijesti "Underdown" i "Hell" najbolji dokumentarci 21. Mediteran Film Festivala

“Underdown” i “Hell” najbolji dokumentarci 21. Mediteran Film Festivala

-

Film “Underdown” (2018) libanonske redateljice Sarah Kaskas jednoglasnom odlukom žirija osvojio je Grand Prix 21. Mediteran Film Festivala, koji se od 19. do 22. kolovoza u online izdanju održao u Širokom Brijegu. Najboljim kratkim filmom proglašen je “Hell” / “El infierno” (2019), dokumentarac španjolskog redatelja Raula de la Fuentea.

U svojem obrazloženju, žiri u sastavu Bojana Burnać, Ivana Roščić i Dušan Moravec naveli su kako autorica filma “Underdowna” hrabro i sigurno vodi gledatelje ulicama raspadnutog i kaotičnog Beiruta, prateći potresne životne priče protagonista i njihovu nadu.
“Narativna linija filma daje usporedan pogled na sudbine tih ljudi, ali i grada. Film u kojem su grad i njegovi stanovnici kao jedan organizam. Jednako tako, film u kojem su izvrsna dramaturgija, kamera i zvuk kao jedan organizam”, stoji u njihovom obrazloženju.

Žiri je dodijelio i dva Posebna priznanja – filmu “Aether” (2019) turske redateljice Ruken Tekes te “City of the Dead” (2019) španjolskog autora Miguela Eeka.

Žiri za kratkometražni dokumentarni film, u sastavu Tina Šmalcelj, Joško Lokas i Goran Bogdan, odlučio je da nagrada za najbolji kratkometražni film 21. Mediteran Film Festivala (MFF Best Short) pripadne filmu “Hell”.

“U dirljivom, često šokantnom, ali i dalje estetski veoma zadovoljavajućem filmu, redatelj prikazuje pakao na zemlji poznat i kao zatvor Pademba Road u Sierra Leoneu. Za humanizam i hrabrost s kojom pristupa bivšim i sadašnjim zatvorenicima i ljepotu koju pronalazi čak i u najmračnijim kutovima svijeta, žiri je odlučio nagradu dati filmu ‘Hell’ Raula de la Fuentea”, naveo je žiri koji je dodijelio i Pva posebna priznanja.

Ona su pripala filmovima “A sad se spušta večer” / “A sad se spušta veče” (2019) srpske redateljice Maje Novaković, te “Paradise” / “Paraíso” (2020) španjolskog autora Matea Cabeza.

Za dokumentarni film Maje Novaković žiri kaže da je mirnim i koncentriranim pristupom posljednjim godinama života kako sela, tako i njegovih stanovnika, redateljica stvorila osjećaj idile prikazujući kadrove na koje smo već davno zaboravili. Navode kako precizna i estetizirana fotografija u kombinaciji sa sporim i neopterećenim životom stvaraju nadasve meditativan i inspirativan film. Cabeza je pak svoje Posebno priznanje dobio za iznimno intimnu i emotivnu priču u kojoj se u izoliranoj atmosferu bolničke sobe stalno pretapaju i izmjenjuju uloge oca i sina.

Tijekom zatvaranja 21. Izdanja Mediteran Film Festivala prikazan je i film nastao na radionici MFF School, koja se ovu godinu također održala online. Tomislav Topić, direktor festivala, odjavljujući 21. izdanje, zahvalio je svima koji su podržali ovaj festival u online obliku. “Ipak se nadam da ćemo se na sljedećem 22. Mediteran Film Festivalu vidjeti u nekim normalnijim okolnostima i u festivalskoj atmosferi”, rekao je.

Na 21. Mediteran Film Festivalu, koji se od 19. do 22. kolovoza održao u Širokom Brijegu, prikazano je dvadeset filmova u konkurenciji. Na festivalu su prikazani i filmovi u programu “U Fokusu” i “Filmski Centar Sarajevo” kao i filmovi iznenađenja domaćih autora. Od hrvatskih dokumentaraca, u glavnom programu prikazana je regionalna premijera najnovijeg dokumentarca Nevena Hitreca, “Povuci-potegni” (Jaka produkcija, 2020.).


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Once the Dust Settles” – Selfie na poprištu katastrofe

Johna Appela kroz film "Once the Dust Settles" vode empatija i dobrodušnost, uz razumijevanje nemoći da se promijeni ono što se dogodilo.

Otvorene prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”.

Al Jazeera Balkans: Drugi nastavci filmova “Generacija ’68” i “Nedjelja 13.” te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana

Ovotjedni program AJB-a donosi druge nastavke filmova "Generacija '68" i "Nedjelja 13." te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana.

Top 10: Najbolji dokumentarni filmovi 2020. godine

Marko Stojiljković donosi svoju listu najboljih dokumentarnih filmova 2020. godine.

Preminuo Michael Apted, redatelj serijala “Up”

Poznati britanski dokumentarist Michael Apted, najpoznatiji po kultnom serijalu "Up", preminuo je u četvrtak u svom losanđeleškom domu.

Otvorene prijave za 68. Martovski festival

Otvorene su prijave za 68. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma - Martovski festival.

“I Walk” – Odsebljeno putovanje u srce tame

Jørgen Leth u novom filmu "I Walk" / "Jeg går" (2019) dočarava neveselu stranu svoga psihofizičkoga stanja posljednjih desetak godina.

Al Jazeera Balkans: “Generacija ’68” i “Bugarski san”

Na programu AJB-a ovog će se tjedna između ostalih prikazati i dokumentarci "Generacija '68" Nenada Puhovskog "Bugarski san" Srđana Šarenca.

“Family Romance, LLC” – Samozavaravanje, plaćeno i neplaćeno

U dosadašnjim osvrtima "Family Romance, LLC" ocijenjen je u rasponu od "slabiji Herzogov film" do "jedan od najintrigantnijih u autorovu opusu".

Pomoć za Kino klub Sisak

Razorni potresi koji su ovih dana pogodili Sisak i Sisačko-moslavačku županiju uništili su i Kino klub Sisak, ali i domove kinoklubaša, njihovih prijatelja i obitelji.