PočetnaVijesti"Underdown" i "Hell" najbolji dokumentarci 21. Mediteran Film Festivala

“Underdown” i “Hell” najbolji dokumentarci 21. Mediteran Film Festivala

-

Film “Underdown” (2018) libanonske redateljice Sarah Kaskas jednoglasnom odlukom žirija osvojio je Grand Prix 21. Mediteran Film Festivala, koji se od 19. do 22. kolovoza u online izdanju održao u Širokom Brijegu. Najboljim kratkim filmom proglašen je “Hell” / “El infierno” (2019), dokumentarac španjolskog redatelja Raula de la Fuentea.

U svojem obrazloženju, žiri u sastavu Bojana Burnać, Ivana Roščić i Dušan Moravec naveli su kako autorica filma “Underdowna” hrabro i sigurno vodi gledatelje ulicama raspadnutog i kaotičnog Beiruta, prateći potresne životne priče protagonista i njihovu nadu.
“Narativna linija filma daje usporedan pogled na sudbine tih ljudi, ali i grada. Film u kojem su grad i njegovi stanovnici kao jedan organizam. Jednako tako, film u kojem su izvrsna dramaturgija, kamera i zvuk kao jedan organizam”, stoji u njihovom obrazloženju.

Žiri je dodijelio i dva Posebna priznanja – filmu “Aether” (2019) turske redateljice Ruken Tekes te “City of the Dead” (2019) španjolskog autora Miguela Eeka.

Žiri za kratkometražni dokumentarni film, u sastavu Tina Šmalcelj, Joško Lokas i Goran Bogdan, odlučio je da nagrada za najbolji kratkometražni film 21. Mediteran Film Festivala (MFF Best Short) pripadne filmu “Hell”.

“U dirljivom, često šokantnom, ali i dalje estetski veoma zadovoljavajućem filmu, redatelj prikazuje pakao na zemlji poznat i kao zatvor Pademba Road u Sierra Leoneu. Za humanizam i hrabrost s kojom pristupa bivšim i sadašnjim zatvorenicima i ljepotu koju pronalazi čak i u najmračnijim kutovima svijeta, žiri je odlučio nagradu dati filmu ‘Hell’ Raula de la Fuentea”, naveo je žiri koji je dodijelio i Pva posebna priznanja.

Ona su pripala filmovima “A sad se spušta večer” / “A sad se spušta veče” (2019) srpske redateljice Maje Novaković, te “Paradise” / “Paraíso” (2020) španjolskog autora Matea Cabeza.

Za dokumentarni film Maje Novaković žiri kaže da je mirnim i koncentriranim pristupom posljednjim godinama života kako sela, tako i njegovih stanovnika, redateljica stvorila osjećaj idile prikazujući kadrove na koje smo već davno zaboravili. Navode kako precizna i estetizirana fotografija u kombinaciji sa sporim i neopterećenim životom stvaraju nadasve meditativan i inspirativan film. Cabeza je pak svoje Posebno priznanje dobio za iznimno intimnu i emotivnu priču u kojoj se u izoliranoj atmosferu bolničke sobe stalno pretapaju i izmjenjuju uloge oca i sina.

Tijekom zatvaranja 21. Izdanja Mediteran Film Festivala prikazan je i film nastao na radionici MFF School, koja se ovu godinu također održala online. Tomislav Topić, direktor festivala, odjavljujući 21. izdanje, zahvalio je svima koji su podržali ovaj festival u online obliku. “Ipak se nadam da ćemo se na sljedećem 22. Mediteran Film Festivalu vidjeti u nekim normalnijim okolnostima i u festivalskoj atmosferi”, rekao je.

Na 21. Mediteran Film Festivalu, koji se od 19. do 22. kolovoza održao u Širokom Brijegu, prikazano je dvadeset filmova u konkurenciji. Na festivalu su prikazani i filmovi u programu “U Fokusu” i “Filmski Centar Sarajevo” kao i filmovi iznenađenja domaćih autora. Od hrvatskih dokumentaraca, u glavnom programu prikazana je regionalna premijera najnovijeg dokumentarca Nevena Hitreca, “Povuci-potegni” (Jaka produkcija, 2020.).


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije