PočetnaVijesti"Tusta" Andreja Korovljeva na tronu 14. DORF-a

“Tusta” Andreja Korovljeva na tronu 14. DORF-a

-

Povezivanjem programa 8. Antičkih filmskih večeri i 14. Festivala dokumentarnog rock filma DORF, slavonski su ljubitelji dokumentarnih filmova u Filmskom tjednu od 18. do 22. kolovoza mogli uživati u projekcijama recentne filmske produkcije, uz popratni program. Filmski tjedan održan je u lapidariju Gradskog muzeja Vinkovci uz pridržavanje epidemioloških mjera i ograničen broj sjedećih i stajaćih mjesta. Posjetitelji su uz filmski, također mogli uživatu i u popratnom OFF DORF programu, koji se odvijao u Hang Loose Rockabilly Baru.

14. DORF je u četvrtak otvorila pročelnica Upravnog odjela za kulturu i turizam Grada Vinkovaca Marija Liščić Drmić, dok je na festivalu prikazano šest dokumentarnih glazbenih filmova iz Hrvatske, Srbije i Makedonije, od kojih dvije svjetske i jedna hrvatska premijera. Nagradu za najbolji film uručio je zamjenik pročelnice Upravnog odjela za turizam i kulturu Vukovarsko-srijemske županije, Viktor Lukačević.

O ovogodišnjim nagradama odlučivali su Tina Šimurina (novinarka i autorica prošlogodišnjeg pobjedničkog filma “Putnici”, predsjednica žirija), Leon Rizmaul (povjesničar i dokumentarist) te Vladimir Šagadin (novinar, scenarist i izdavač stripova).

Nagradu za najbolji film u regionalnoj konkurenciji dobio je film “Tusta” (Factum / Wake Up Films / Award Film & Video / Zagreb film; 2019.) pulskog redatelja Andreja Korovljeva, biografski dokumentarac o Branku Črncu Tusti i njegovom pulskom punk-rock sastavu KUD Idijoti. Prema mišljenju žirija “dokumentarni film Andreja Korovljeva o pulskoj ikoni punka progovara o osobnosti i karijeri karizmatika, ispravno ga locirajući kao jedinstvenu pojavu na muzičkoj i društvenoj sceni koju smo živjeli i koju proživljavamo. Kroz bogato arhiviranu priču o Tusti provlači se studija jedinstvenog prostora i vremena koju smo dužni sami sebi ispričati. U ogrubjelom i sve manje empatičnom društvu trebamo svjedočanstva o osobnim borbama u našim tonućim gradovima, i zato je Tusta pobjednik, ne samo u filmu. Iako nije bez mane, valja nam poželjeti još filmova kakav je ‘Tusta’, filmova koji govore o muzici i o propaloj srednjoj klasi u nastajanju, ali i o nama samima.”

Posebno priznanje žirija dobio je film “Pobjednici su dosadni” / “Pobednici su dosadni” (2018) srpske redateljice Olivere Miletić Čačija, čiji junak je Žikica Simić, čuveni publicist, novinar i autor nekoliko kultnih radijskih emisija koje su oblikovale glazbeni ukus mnogih generacija. “Kratki dokumentarni film o Žikici Simiću može se pohvaliti dinamično ispričanom storijom o onom dijelu glazbenog svijeta koju često zanemarujemo, i to nepravedno. Živimo u društvu koje nema sustav i nedovoljno valorizira individualizam. Animacijama i songovima dočarana je fascinacija američkom pop-kulturom, koju je upravo Žikica Simić dosljedno i profesionalno uvodio u naše živote”, stoji u obrazloženju žirija.

DORF nagradu za životno djelo Želimiru Babogredcu uručio je Toni Šarić, umjetnički direktor i osnivač DORF-a. “Glazbenik, menadžer, nagrađivani producent, s iznimno uspješnom diskografskom karijerom, uz to i veliki kolekcionar vinila i vlasnik impresivne zbirke Beatles memorabilije, Želimir Babogredac je apsolutno zaslužio primiti ovu nagradu upravo u Vinkovcima, gdje je zapalio puno malih r’n’r vatri koje su nastavile gorjeti i danas. Festival DORF mu se ovom nagradom skromno zahvaljuje u ime brojnih vinkovačkih glazbenika i zaljubljenika u glazbu”, izjavio je Toni Šarić.

Posebno priznanje za doprinos undergroundu ove godine dobio je Igor Hofbauer, jedan od najautentičnijih i najplodonosnijih hrvatskih ilustratora i dizajnera posljednja dva desetljeća. Igor nije mogao doći na dodjelu, stoga će mu nagrada biti uručena u zagrebačkom Kulturnom centru Mesnička.

Autor dizajna ovogodišnjeg DORF-a, kao i Antičkih filmskih večeri bio je Martin Peranović, dok je za unikatne nagrade laureatima na ovogodišnjem festivalu već četvrtu godinu bio zadužen splitski kipar i strip-autor Miro Župa.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Mate” – Antikapitalistički manifest iz Dalmatinske zagore

"Mate" (Samostalna produkcija, 2023.) splitskog autora Ivana Efendića jedan je od najdojmljivijih domaćih doku-kratkiša u recentnom razdoblju.

“Sjeveroistočni vjetrovi” – Staljin, još uvijek među Gruzijcima

"Sjeveroistočni vjetrovi" su film istančana ritma, smjene kadrova koja jednako zadržava pozornost na detaljima, kao što ih kontekstualizira.

[VIDEO] Domenico Centrone: “Moramo ‘vratiti’ film mjestu na kojem je snimljen”

Od 19. do 23. veljače u Zagrebu se održavala napredna radionica snimanja za mlade, koju je vodio talijanski edukator Domenico Centrone.

“Dolazak proljeća u Buču” i “Sarajevo Safari” na programu Al Jazeere Balkans

Na ovotjedni program Al Jazeere Balkans stižu dokumentarni filmovi "Dolazak proljeća u Buču" i "Sarajevo Safari".

“Beyond Utopia” – Vibrantno svjedočanstvo

"Beyond Utopia" uvjerljivo i potresno iznosi upečatljive sudbine, pripovijesti i prisjećanja nekolicine izbjeglih Sjevernokorejaca.

[VIDEO] Nikoloz Bežanišvili: “Staljin nije popularan u Gruziji jer naša zemlja ide prema EU i NATO-u”

Gruzijski redatelj Nikoloz Bežanišvili za naš portal govori o svom filmu "Sjeveroistični vjetrovi" (2022).

Ivan Efendić: “Moj glavni protagonist Mate Lasić ima potpuno drugačiji pristup umjetnosti i životu”

Debitantski redatelj Ivan Efendić za Dokumentarni.net govori o svom dokumentarcu "Mate" (Samostalna produkcija, 2023.).

Otvorene prijave za KKZ-ovu radionicu “U dijalogu sa Agnès”

Otvorene su prijave za naprednu KKZ-ovu filmsku radionicu "U dijalogu sa Agnès" voditeljice Ive Gavrilović.

Otvorene prijave za 11. STIFF

STIFF – Međunarodni studentski filmski festival poziva autore da prijave svoje filmove na jedanaesto izdanje festivala.

Hrvatska koprodukcija u industrijskom dijelu 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu

Hrvatska koprodukcija "Sakupljač snova" ušla je u industrijski dio 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu.