Početna Vijesti "Tusta" Andreja Korovljeva na tronu 14. DORF-a

“Tusta” Andreja Korovljeva na tronu 14. DORF-a

-

Povezivanjem programa 8. Antičkih filmskih večeri i 14. Festivala dokumentarnog rock filma DORF, slavonski su ljubitelji dokumentarnih filmova u Filmskom tjednu od 18. do 22. kolovoza mogli uživati u projekcijama recentne filmske produkcije, uz popratni program. Filmski tjedan održan je u lapidariju Gradskog muzeja Vinkovci uz pridržavanje epidemioloških mjera i ograničen broj sjedećih i stajaćih mjesta. Posjetitelji su uz filmski, također mogli uživatu i u popratnom OFF DORF programu, koji se odvijao u Hang Loose Rockabilly Baru.

14. DORF je u četvrtak otvorila pročelnica Upravnog odjela za kulturu i turizam Grada Vinkovaca Marija Liščić Drmić, dok je na festivalu prikazano šest dokumentarnih glazbenih filmova iz Hrvatske, Srbije i Makedonije, od kojih dvije svjetske i jedna hrvatska premijera. Nagradu za najbolji film uručio je zamjenik pročelnice Upravnog odjela za turizam i kulturu Vukovarsko-srijemske županije, Viktor Lukačević.

O ovogodišnjim nagradama odlučivali su Tina Šimurina (novinarka i autorica prošlogodišnjeg pobjedničkog filma “Putnici”, predsjednica žirija), Leon Rizmaul (povjesničar i dokumentarist) te Vladimir Šagadin (novinar, scenarist i izdavač stripova).

Nagradu za najbolji film u regionalnoj konkurenciji dobio je film “Tusta” (Factum / Wake Up Films / Award Film & Video / Zagreb film; 2019.) pulskog redatelja Andreja Korovljeva, biografski dokumentarac o Branku Črncu Tusti i njegovom pulskom punk-rock sastavu KUD Idijoti. Prema mišljenju žirija “dokumentarni film Andreja Korovljeva o pulskoj ikoni punka progovara o osobnosti i karijeri karizmatika, ispravno ga locirajući kao jedinstvenu pojavu na muzičkoj i društvenoj sceni koju smo živjeli i koju proživljavamo. Kroz bogato arhiviranu priču o Tusti provlači se studija jedinstvenog prostora i vremena koju smo dužni sami sebi ispričati. U ogrubjelom i sve manje empatičnom društvu trebamo svjedočanstva o osobnim borbama u našim tonućim gradovima, i zato je Tusta pobjednik, ne samo u filmu. Iako nije bez mane, valja nam poželjeti još filmova kakav je ‘Tusta’, filmova koji govore o muzici i o propaloj srednjoj klasi u nastajanju, ali i o nama samima.”

Posebno priznanje žirija dobio je film “Pobjednici su dosadni” / “Pobednici su dosadni” (2018) srpske redateljice Olivere Miletić Čačija, čiji junak je Žikica Simić, čuveni publicist, novinar i autor nekoliko kultnih radijskih emisija koje su oblikovale glazbeni ukus mnogih generacija. “Kratki dokumentarni film o Žikici Simiću može se pohvaliti dinamično ispričanom storijom o onom dijelu glazbenog svijeta koju često zanemarujemo, i to nepravedno. Živimo u društvu koje nema sustav i nedovoljno valorizira individualizam. Animacijama i songovima dočarana je fascinacija američkom pop-kulturom, koju je upravo Žikica Simić dosljedno i profesionalno uvodio u naše živote”, stoji u obrazloženju žirija.

DORF nagradu za životno djelo Želimiru Babogredcu uručio je Toni Šarić, umjetnički direktor i osnivač DORF-a. “Glazbenik, menadžer, nagrađivani producent, s iznimno uspješnom diskografskom karijerom, uz to i veliki kolekcionar vinila i vlasnik impresivne zbirke Beatles memorabilije, Želimir Babogredac je apsolutno zaslužio primiti ovu nagradu upravo u Vinkovcima, gdje je zapalio puno malih r’n’r vatri koje su nastavile gorjeti i danas. Festival DORF mu se ovom nagradom skromno zahvaljuje u ime brojnih vinkovačkih glazbenika i zaljubljenika u glazbu”, izjavio je Toni Šarić.

Posebno priznanje za doprinos undergroundu ove godine dobio je Igor Hofbauer, jedan od najautentičnijih i najplodonosnijih hrvatskih ilustratora i dizajnera posljednja dva desetljeća. Igor nije mogao doći na dodjelu, stoga će mu nagrada biti uručena u zagrebačkom Kulturnom centru Mesnička.

Autor dizajna ovogodišnjeg DORF-a, kao i Antičkih filmskih večeri bio je Martin Peranović, dok je za unikatne nagrade laureatima na ovogodišnjem festivalu već četvrtu godinu bio zadužen splitski kipar i strip-autor Miro Župa.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

33. IDFA: “Radiograph of a Family” najbolji dugometražni dokumentarac, Vitalij Manski naj-redatelj

Obznanjeni su pobjednici najveće svjetskog doku-festivala, 33. IDFA-e, a najboljim dugometražnim dokumentarcem proglašen je "Radiograph of a Family".

Dina Pokrajac: “Navikli smo Subversive organizirati u prekarnim uvjetima”

Direktorica i jedna od selektorica programa Dina Pokrajac, za naš portal najavljuje 13. Subversive Film Festival.

Morana Ikić Komljenović: “Većina hrvatskih dokumentarnih filmova ostaje nevidljiva široj publici”

Morana Ikić Komljenović za Dokumentarni.net najavljuje drugu po redu radionicu "Distribuiraj to!" koja će se održati od 14. do 18. prosinca.

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula (27. - 28.11.).

Pobjednici Berlinalea i Sundancea na 13. Subversive Film Festivalu

U sklopu 13. Subversive Festivala održat će se i 13. Subversive Film Festival (28.11. - 7.12.) u zagrebačkim kinima Kinoteka i Dokukino KIC te "online".

“Hall of Fame”: “Priča o vjetru”

Filmsko-diskurzivni program "Hall of Fame" u četvrtak, 26. studenoga u 19 sati, donosi dokumentarni esej "Priča o vjetru" (1986).

11. DOC NYC: Viewfinders konkurencija dokumentarcu “Landfall”, režijska nagrada Garretu Bradleyju za “Time”

Od 11. do 19. studenoga održavalo se jedanaesto izdanje DOC NYC-a, najvećeg američkog festivala dokumentarnog filma

Al Jazeera Balkans: Dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću

Na programu Al Jazeera Balkans ovog će se tjedna između ostalih prikazati dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću.

Niz recentnih zapaženih dokumentaraca na 13. Subversive Film Festivalu

Trinaesto izdanje Subversive Festivala održat će se od 28. studenog do 15. prosinca na nekoliko zagrebačkih lokacija te "online".

Objavljen program 18. Human Rights Film Festivala

Osamnaesto izdanje Human Rights Film Festivala (HRFF) održat će se u potpunosti "online" od 6. do 13. prosinca ove godine.