Početna Vijesti "Tusta" Andreja Korovljeva na tronu 14. DORF-a

“Tusta” Andreja Korovljeva na tronu 14. DORF-a

-

Povezivanjem programa 8. Antičkih filmskih večeri i 14. Festivala dokumentarnog rock filma DORF, slavonski su ljubitelji dokumentarnih filmova u Filmskom tjednu od 18. do 22. kolovoza mogli uživati u projekcijama recentne filmske produkcije, uz popratni program. Filmski tjedan održan je u lapidariju Gradskog muzeja Vinkovci uz pridržavanje epidemioloških mjera i ograničen broj sjedećih i stajaćih mjesta. Posjetitelji su uz filmski, također mogli uživatu i u popratnom OFF DORF programu, koji se odvijao u Hang Loose Rockabilly Baru.

14. DORF je u četvrtak otvorila pročelnica Upravnog odjela za kulturu i turizam Grada Vinkovaca Marija Liščić Drmić, dok je na festivalu prikazano šest dokumentarnih glazbenih filmova iz Hrvatske, Srbije i Makedonije, od kojih dvije svjetske i jedna hrvatska premijera. Nagradu za najbolji film uručio je zamjenik pročelnice Upravnog odjela za turizam i kulturu Vukovarsko-srijemske županije, Viktor Lukačević.

O ovogodišnjim nagradama odlučivali su Tina Šimurina (novinarka i autorica prošlogodišnjeg pobjedničkog filma “Putnici”, predsjednica žirija), Leon Rizmaul (povjesničar i dokumentarist) te Vladimir Šagadin (novinar, scenarist i izdavač stripova).

Nagradu za najbolji film u regionalnoj konkurenciji dobio je film “Tusta” (Factum / Wake Up Films / Award Film & Video / Zagreb film; 2019.) pulskog redatelja Andreja Korovljeva, biografski dokumentarac o Branku Črncu Tusti i njegovom pulskom punk-rock sastavu KUD Idijoti. Prema mišljenju žirija “dokumentarni film Andreja Korovljeva o pulskoj ikoni punka progovara o osobnosti i karijeri karizmatika, ispravno ga locirajući kao jedinstvenu pojavu na muzičkoj i društvenoj sceni koju smo živjeli i koju proživljavamo. Kroz bogato arhiviranu priču o Tusti provlači se studija jedinstvenog prostora i vremena koju smo dužni sami sebi ispričati. U ogrubjelom i sve manje empatičnom društvu trebamo svjedočanstva o osobnim borbama u našim tonućim gradovima, i zato je Tusta pobjednik, ne samo u filmu. Iako nije bez mane, valja nam poželjeti još filmova kakav je ‘Tusta’, filmova koji govore o muzici i o propaloj srednjoj klasi u nastajanju, ali i o nama samima.”

Posebno priznanje žirija dobio je film “Pobjednici su dosadni” / “Pobednici su dosadni” (2018) srpske redateljice Olivere Miletić Čačija, čiji junak je Žikica Simić, čuveni publicist, novinar i autor nekoliko kultnih radijskih emisija koje su oblikovale glazbeni ukus mnogih generacija. “Kratki dokumentarni film o Žikici Simiću može se pohvaliti dinamično ispričanom storijom o onom dijelu glazbenog svijeta koju često zanemarujemo, i to nepravedno. Živimo u društvu koje nema sustav i nedovoljno valorizira individualizam. Animacijama i songovima dočarana je fascinacija američkom pop-kulturom, koju je upravo Žikica Simić dosljedno i profesionalno uvodio u naše živote”, stoji u obrazloženju žirija.

DORF nagradu za životno djelo Želimiru Babogredcu uručio je Toni Šarić, umjetnički direktor i osnivač DORF-a. “Glazbenik, menadžer, nagrađivani producent, s iznimno uspješnom diskografskom karijerom, uz to i veliki kolekcionar vinila i vlasnik impresivne zbirke Beatles memorabilije, Želimir Babogredac je apsolutno zaslužio primiti ovu nagradu upravo u Vinkovcima, gdje je zapalio puno malih r’n’r vatri koje su nastavile gorjeti i danas. Festival DORF mu se ovom nagradom skromno zahvaljuje u ime brojnih vinkovačkih glazbenika i zaljubljenika u glazbu”, izjavio je Toni Šarić.

Posebno priznanje za doprinos undergroundu ove godine dobio je Igor Hofbauer, jedan od najautentičnijih i najplodonosnijih hrvatskih ilustratora i dizajnera posljednja dva desetljeća. Igor nije mogao doći na dodjelu, stoga će mu nagrada biti uručena u zagrebačkom Kulturnom centru Mesnička.

Autor dizajna ovogodišnjeg DORF-a, kao i Antičkih filmskih večeri bio je Martin Peranović, dok je za unikatne nagrade laureatima na ovogodišnjem festivalu već četvrtu godinu bio zadužen splitski kipar i strip-autor Miro Župa.

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Održane premijerne Nagrade Dokumetar: “Mačka je uvijek ženska” najbolji film, tri nagrade za “Na vodi”

U Dokukinu KIC sinoć su održane premijerne Nagrade Dokumetar, posvećene valorizaciji godišnje produkcije hrvatskog dokumentarnog filma.

Dodjelom nagrada i priznanja završen 3. AJB DOC

Dodjelom nagrada i priznanja sinoć je završen 3. AJB DOC.

Završen SKORO 15. DOKUart

Prvim bjelovarskim auto–kinom u nedjelju, 13. rujna, završen je SKORO 15. DOKUart, bjelovarski festival dokumentarnog filma.

3. AJB DOC: “Uhvaćeni u mreži” – Vjera u ljudski rod

"Caught in the Net" (2020) ostvario je svoju plemenitu edukacijsku, društveno korisnu namjenu, što zaslužuje nemalu pohvalu.

Posebno izdanje ZagrebDoxa od 4. do 11. listopada

Ovogodišnje posebno izdanje ZagrebDoxa održat će se od 4. do 11. listopada u Kinu SC i Teatru &TD Studentskog centra u Zagrebu

3. AJB DOC: “Galeb” – Mudrac imperijalnog ega

Izgrađen 1937. u Italiji, brod Galeb je poslije Drugog svjetskog rata preuređen u školski brod Jugoslavenske ratne mornarice i ploveću rezidenciju maršala Tita.

Objavljena selekcija 29. Dana hrvatskog filma

Jučer (petak, 11.9.) je službeno objavljena selekcija 29. izdanja Dana hrvatskog filma, koje će se od 16. do 19. rujna 2020 godine održati u kinu Tuškanac.

34. PRIX EUROPA: “Pouke o čovječnosti” Branka Ištvančića nominiran za najbolji europski TV-dokumentarac

Dokumentarni film "Pouke o čovječnosti" Branka Ištvančića nominiran je za nagradu PRIX EUROPA za najbolji europski TV-dokumentarac.

13. Beldocs: Dvije nagrade i priznanje za hrvatske filmove

Na netom završenom, 13. Beldocsu hrvatski filmovi osvojili su dvije nagrade i jedno priznanje.