PočetnaNajavePoznat program natjecateljskog dijela 14. DORF-a

Poznat program natjecateljskog dijela 14. DORF-a

-

Filmski tjedan u Vinkovcima ove će godine potrajati od 18. do 22. kolovoza, dok će u njegovom sklopu biti održan i 14. Festival dokumentarnog rock filma DORF. U regionalnoj – natjecateljskoj konkurenciji DORF-a tako se nalazi šest filmova iz Hrvatske, Srbije i Makedonije, od kojih dva imaju svjetsku premijeru u Vinkovcima.

Prvi u Hrvatskoj Vinkovčani će moći vidjeti dokumentarac “Pobjednici su dosadni” / “Pobednici su dosadni” (2018) srpske redateljice Olivere Miletić Čačije, čiji junak je Žikica Simić, čuveni publicist, novinar i autor nekoliko kultnih radijskih emisija koje su oblikovale glazbeni ukus mnogih generacija.

Svjetsku premijeru u Vinkovcima također ima film “Erik”, (Studio Lux, 2020.) u režiji Danila Lole Ilića iz Pule. Erik Balija je kompozitor, autor, pjevač, svira klavijaturu, tekstopisac, nagrađivani autor na Melodijama Istre i Kvarnera te finalist showa Supertalent 2016. godine. Kao posljedica cerebralne paralize Erik je u kolicima te ima ograničenu upotrebu i ruku. No, njegov duh, životna snaga, vedrina kao i ljubav prema glazbi pobjeđuju sve probleme.

Mladi karlovački autor Pavle Kocanjer snimio je dokumentarni serijal “xYUGOx” (2020), a na DORF-u će se moći pogledati epizoda o hardcore punk straight edgeu na području bivše Jugoslavije. Zanimljiva priča iz Makedonije, “New York – Hodočasništvo” / “Njujork: Adžilak” / “New York: The Pilgrimage” (2019), makedonskog redatelja Slavča Koviloskog, svojevrsno je hodočašće u New York, kolijevku hip hop kulture. Ovaj dokumentarac ispunjen glazbom iz zlatnog doba hip hopa i slikama geta i mjestima na kojima je hip hop izrastao, daje slike grada doživljenog od strane momka momka koji je odrastao s ovom vrstom glazbe.

U Vinkovcima će se u regionalnoj konkurenciji prikazati i hrvatski dokumentarni film u režiji Alekseja Pavlovskog, “Sonnyboy iz Stubičke Slatine” (HRT, 2019.), portret poznatog velemajstora usne harmonike Kreše Oremuša. Član ovog dijela programa bit će i “Tusta” (Factum / Wake Up Films / Award Film & Video / Zagreb film; 2019.) pulskog redatelja Andreja Korovljeva, biografski dokumentarac o Branku Črncu Tusti i njegovom pulskom punk-rock sastavu KUD Idijoti.

Tajna povijest rocka

Program Tajna povijest rocka donosi dokumentarac o jednoj glazbenoj divi, “Grace Jones: Bloodlight and Bami” (2017). Veća od života, divlja, strašna, androgina – Grace Jones igra sve ove uloge već nekoliko desetljeća. U intimnom filmu britanske autorice Sophije Fiennes upoznajemo glazbenicu i u ulozi ljubavnice, kćeri, majke, sestre, pa čak i bake, a ona se razotkriva pred našim očima i pomaže nam upoznati što se nalazi iza maske.

O najboljem filmu ovogodišnje regionalne konkurencije DORF-a odlučit će Tina Šimurina (novinarka i autorica prošlogodišnjeg filma “Putnici”, predsjednica žirija), Leon Rizmaul (povjesničar i redatelj) te Vladimir Šagadin (novinar, scenarist i izdavač stripova).

Popratni program

U popratnom, OFF DORF programu, koji se odvija u Hang Loose Rockabilly Baru, organiziran je bogat program. U suradnji sa specijaliziranom knjižarom Rockmark, bit će predstavljena “Enciklopedija hrvatskog milenijskog rocka autorskog dvojca Zoran TučkarStjepan Vrečko. Gosti festivala moći će se zabaviti uz kviz i tematske večeri, a tijekom vikenda na istom mjestu održat će se i sajam rabljene HI-FI opreme. Svoje plakate premijerno će predstaviti i studio Artplakata, inače autori ovogodišnjeg DORF plakata.

Autor dizajna Antičkih filmskih večeri je Martin Peranović, dok ovogodišnju Nagradu za životno djelo Festival DORF dodjeljuje Želimiru Babogredcu, glazbeniku, menadžeru i nagrađivanom producentu s iznimno uspješnom diskografskom karijerom.

Posebno priznanje DORF-a za doprinos undergroundu ove godine primit će Igor Hofbauer, jedan od najautentičnijih i najplodonosnijih hrvatskih ilustratora posljednja dva desetljeća. Strip-crtač i ilustrator, širokoj je publici najpoznatiji po brojnim plakatima (više od 100), omotima albuma (više desetaka) i programskim knjižicama koje je ilustrirao za klub Močvara. Za unikatne nagrade laureatima na ovogodišnjem festivalu već četvrtu godinu zadužen je splitski kipar i strip-autor Miro Župa.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

[VIDEO] Nikoloz Bežanišvili: “Staljin nije popularan u Gruziji jer naša zemlja ide prema EU i NATO-u”

Gruzijski redatelj Nikoloz Bežanišvili za naš portal govori o svom filmu "Sjeveroistični vjetrovi" (2022).

Ivan Efendić: “Moj glavni protagonist Mate Lasić ima potpuno drugačiji pristup umjetnosti i životu”

Debitantski redatelj Ivan Efendić za Dokumentarni.net govori o svom dokumentarcu "Mate" (Samostalna produkcija, 2023.).

Otvorene prijave za KKZ-ovu radionicu “U dijalogu sa Agnès”

Otvorene su prijave za naprednu KKZ-ovu filmsku radionicu "U dijalogu sa Agnès" voditeljice Ive Gavrilović.

Otvorene prijave za 11. STIFF

STIFF – Međunarodni studentski filmski festival poziva autore da prijave svoje filmove na jedanaesto izdanje festivala.

Hrvatska koprodukcija u industrijskom dijelu 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu

Hrvatska koprodukcija "Sakupljač snova" ušla je u industrijski dio 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu.

U KIC-u ciklus filmova posvećen Martinu Semenčiću

U zagrebačkom Kulturno informativnom centru (KIC) bit će prikazan kratki ciklus "Sjećanje na Martina Semenčića".

72. BAFTA: “20 dana u Mariupolju” Mstislava Černova najbolji britanski dokumentarac 2023. godine

"20 dana u Mariupolju" / "20 Days in Mariupol" (2023) Mstislava Černova najbolji je britanski dokumentarac 2023. godine.

Projekcija filma “Sjeveroistočni vjetrovi” uz gostovanje redatelja Nikoloza Bežanišvilija

Dokumentarac "Sjeveroistočni vjetrovi" autora Nikoloza Bežanišvilija bit će prikazan 22. i 23. veljače u Zagrebu i Puli, uz prisustvo autora.

“Bobi Wine: Narodni predsjednik” – U ime kralja i naroda

Snimke iz "Bobi Wine: Narodni predsjednik" nerijetko su šokantne, sirove, izuzetno frustrirajuće iz ove naše europske demokratske pozicije.

Dokukino KIC: Ciklus filmova o turbulentnoj čileanskoj političkoj povijesti

U zagrebačkom Dokukinu KIC prikazat će se ciklus filmova o turbulentnoj čileanskoj političkoj poviješću.