Početna Vijesti Tri hrvatska dokumentarca na 19. DokuFestu

Tri hrvatska dokumentarca na 19. DokuFestu

-

Jedan od najvećih regionalnih doku-festivalskih manifestacija, 19. Međunarodni festival dokumentarnog filma DokuFest, ove će se godine održati od 7. do 25. kolovoza u online okruženju. Razlog je, naravno, pandemija koronavirusa, zbog čega su organizatori odlučili festival preseliti u virtualnu sferu. Ukupno će ove godine biti prikazano 90 filmova iz 51 zemlje, a svi će oni biti dostupni putem posebne festivalske streaming platforme.

Među odabranim filmova prikazat će se i tri hrvatska dokumentarca, svi u natjecateljskom programu Balkan Dox. Svjetsku premijeru u Prizrenu doživjet će najnoviji dokumentarac Ivana Ramljaka, “O jednoj mladosti” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2020.). Radi se o studentskom, debitantskom dugometražnom filmu našeg autora, koji trinaest godina nakon iznenadne smrti najboljeg prijatelja, koristeći njegove fotografije i video-materijale, pokušava rekonstruirati njihov međusobni odnos.

Preostala dva filma rađena su u manjinskoj hrvatskoj koprodukciji: “Govori da te vidim” / “Govori da bih te video” (Bilboke / Set Sail Films / Restart; 2019.) srpske redateljice Marije Stojnić, kroz doku-eskperimntalni izričaj istražuje zvučne krajolike Radio Beograda; “Priče iz zatvorske ćelije” / “Tales from the Prison Cell” / “Mesék a zárkábó” (2020) Mađara Ábela Viskyja, pak, donosi priče trojice očeva koji svojoj djeci u sklopu radionice pišu bajke, otkrivajući kako zatvor utječe na život njihovih obitelji.

“Govori da te vidim” nastao je u koprodukciji Restarta, koproducenata Vanje Jambrović i Tibora Kesera; “Priče iz zatvorske ćelije” koproducentsko je djelo Fade Ina i koproducentice Morane Ikić Komljenović.

Ostale informacije o ovogodišnjem festivalu doznajte na službenoj stranici DokuFesta.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Once the Dust Settles” – Selfie na poprištu katastrofe

Johna Appela kroz film "Once the Dust Settles" vode empatija i dobrodušnost, uz razumijevanje nemoći da se promijeni ono što se dogodilo.

Otvorene prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”.

Al Jazeera Balkans: Drugi nastavci filmova “Generacija ’68” i “Nedjelja 13.” te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana

Ovotjedni program AJB-a donosi druge nastavke filmova "Generacija '68" i "Nedjelja 13." te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana.

Top 10: Najbolji dokumentarni filmovi 2020. godine

Marko Stojiljković donosi svoju listu najboljih dokumentarnih filmova 2020. godine.

Preminuo Michael Apted, redatelj serijala “Up”

Poznati britanski dokumentarist Michael Apted, najpoznatiji po kultnom serijalu "Up", preminuo je u četvrtak u svom losanđeleškom domu.

Otvorene prijave za 68. Martovski festival

Otvorene su prijave za 68. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma - Martovski festival.

“I Walk” – Odsebljeno putovanje u srce tame

Jørgen Leth u novom filmu "I Walk" / "Jeg går" (2019) dočarava neveselu stranu svoga psihofizičkoga stanja posljednjih desetak godina.

Al Jazeera Balkans: “Generacija ’68” i “Bugarski san”

Na programu AJB-a ovog će se tjedna između ostalih prikazati i dokumentarci "Generacija '68" Nenada Puhovskog "Bugarski san" Srđana Šarenca.

“Family Romance, LLC” – Samozavaravanje, plaćeno i neplaćeno

U dosadašnjim osvrtima "Family Romance, LLC" ocijenjen je u rasponu od "slabiji Herzogov film" do "jedan od najintrigantnijih u autorovu opusu".

Pomoć za Kino klub Sisak

Razorni potresi koji su ovih dana pogodili Sisak i Sisačko-moslavačku županiju uništili su i Kino klub Sisak, ali i domove kinoklubaša, njihovih prijatelja i obitelji.