PočetnaIntervjuiTibor Keser: "'Govori da bih te video' nudi rijedak pristup dokumentarnom filmu"

Tibor Keser: “‘Govori da bih te video’ nudi rijedak pristup dokumentarnom filmu”

|

U sklopu 32. izdanja amsterdamske IDFA-e večeras će svjetsku premijeru doživjeti dokumentarac “Govori da bih te video” (2019) srpske autorice Marije Stojnić. Film je smješten u natjecateljski program debitantskih autora (IDFA Competition for First Appearance), dok radnja prati Radio Beograd, jednu od najstarijih europskih radio-stanica koja – kako lijepo stoji u press objavi – predstavlja svojevrsni kulturni svjetionik grada. Produkciju ovog dokumentarnog filma potpisuje srpski Bilboke (producenti Marija Stojnić i Miloš Ivanović), dok su koproducenti hrvatski Restart (Tibor Keser i Vanja Jambrović) te Set Sail Films iz Srbije. Bilboke će, doznasmo i to, koproducentski sudjelovati i u nastanku kratkog igranog filma Nebojše Slijepčevića, “Dogodilo se duboko u šumi”, trenutno u pretprodukcijskoj fazi. Prva klapa trebala bi puknuti sljedeće godine.

Inače, sam projekt “Govori da bih te video” – kasnije i punokvrni dugometražni dokumentarni film – nije, eto, samo tako, iz ničega aterirao na IDFA-u. Dobri poznavatelji prilika sjetit će se ZagrebDox Pro DCP nagrade 2017. godine, ali i prestižne nagrade (Eurimages Lab Project Award) na radionici Agora Works 58. Međunarodnog filmskog festivala u Solunu, vrijedne čak 50 tisuća eura. Projekt je kasnije osvojio i postprodukcijsku podršku Filmskog instituta Doha.

A kako je došlo do suradnje našeg Restarta i autorice, najbolje zna producent Tibor Keser, zajedno s Vanjom Jambrović koproducent filma “Govori da bih te video”.

“Marija i Miloš gostovali su s ovim projektom na ZagrebDox Pro radionici i pitchingu 2017. godine. U isto vrijeme tamo sam s Restartom sudjelovao s filmom Tee Vidović, ‘Snajka traži sreću’. Kako je format radionice dosta intenzivno zamišljen – provodi se tri dana u pripremi projekta za pitch s voditeljima i mentorima radionice Leenom Pasanen i Stefanom Tealdijem, nakon čega slijedi dan pitchinga u dvorani, potom dan-dva sastanaka – zbližili smo se i prijateljski i profesionalno. Marijin projekt nudio je za regiju relativno rijedak pristup dokumentarnom filmu – zvuk i glazbu autorica shvaća jednako ozbiljno kao i sliku, vjerojatno čak i ozbiljnije.

Foto: Kadar iz dokumentarnog filma "Govori da bih te video"
Foto: Kadar iz dokumentarnog filma “Govori da bih te video”

“Dakle, zamislila je gotovo eksperimentalni film i pretočila ga u dugometražni dokumentarac. Za bilo koga, a kamoli debitanticu – nevjerojatan podvig! Obično za sve filmove kažemo da ih gledatelji moraju pogledati u kinu. U ovom slučaju pogotovo, ukoliko se želi doživjeti multisenzorno filmsko iskustvo kakvo pruža ovaj film”, naglašava Keser ističući ranu odluku zajedničkog nastupanja prema međunarodnim fondovima. Ovi će pak, kaže, zbog zajamčene distribucije u svim zemljama koproducenata, blagonaklonije gledati na takve projekte.

Redateljica Marija Stojnić bila je oduševljena filmovima gdje je zvuk potpisivao Ivan Zelić (Studio Nazor), ističe naš producent. Smatrala je kako će upravo ovaj dokazani profesionalac filmu donijeti dodatnu dimenziju.

“Osim što zahvaljujući Mariji i Ivanu zvuk u filmu tvori posve neuobičajenu dimenziju za domaći dokumentarni film, sliku potpisuje talentirani Dušan Grubin, redatelj i snimatelj ‘Taurunum Boya’ (koredateljica Jelena Maksimović) koji je fotografijom uspješno oživio koncept radija kao živog bića. Ovdje bih stao jer ne želim spojlati film. Montažu je odradila Kristina Poženel, montažerka na filmovima Gorana Paskaljevića i Milče Mančevskog; te Ivan Vasić“, govori Tibor Keser.

A gdje je u cijeloj priči Hrvatski audiovizualni centar?

“HAVC na koncu nije financijski podržao ovaj film, unatoč našim opetovanim i revnim prijavama na javni poziv za manjinske koprodukcije. Velika je to šteta, s obzirom na velik kreativni udio hrvatskog dijela ekipe. Umjetnička kvaliteta projekta i filma nikad nije bila prijeporna. Ipak, iz centra su smatrali da se možda radi o filmu s ograničenim distribucijskim potencijalom. Svjetska premijera u debitantskoj konkurenciji IDFA-e sad je to sa sigurnošću demantirala. Fondovi bi ponekad trebali promatrati film kao generacijsku i regionalnu pojavu, umjesto da svi teritorijalno štitimo i gradimo vlastite pozicije unutar ogromnog europskog filmskog univerzuma koji svake godine stvori više tisuća filmova.

Na fotografiji: Marija Stojnić
Na fotografiji: Marija Stojnić / Foto: Privatna arhiva

“Odlično je to detektirala producentica Hanka Kastelicová optuživši prošle godine IDFA-u za zapadnjačku hegemoniju, nakon izostanka uvrštenja istočnoeuropskih projekata na Forum. Ove će godine u Amsterdamu biti predstavljen i niz projekata s istočne strane zavjese. IDFA, dakle, sluša kritike”, rekao je Keser, ponosno ističući nekadašnju kolegicu iz Restarta Marinu Burić, koja će ove godine producirati IDFA Forum. U Amsterdamu je kao međunarodni press officer i Petra Blašković. Restartovci i ZagrebDoxovci u svakom kutku najvećeg doku-festivala na svijetu.

Približavaju se Istok i Zapad, ali očito ne željenom brzinom svih zainteresiranih strana.

“I Ji.hlava se nedavno bavila spomenutom problematikom, sistematično i inteligentno – kroz statistiku, potvrdivši vlastite sumnje: Europa je razjedinjena, podijeljena na Istok i Zapad. Nema to puno veze s umjetničkim dosezima, već prije svega s tržištem. Teško se probiti, čak i kvalitetnim projektima. Stoga bi poziv svim fondovima glasio da promatraju talente na razini cijele regije. Nakon toga se zajednički, kroz dijalog i suradnju, možemo gurati u tom svijetu. Nebitna je zastava s putovnice, jer dugoročno dijelimo istovjetne interese”, jasan je za kraj Tibor Keser.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.