Početna Recenzije "Notes from the Underworld" - Pijane harmonike i kraljevi podzemlja

“Notes from the Underworld” – Pijane harmonike i kraljevi podzemlja

-

“Stvarnost postaje fikcija”. Te riječi koje izgovara jedan od ne-glumaca u “Pričesti” (2016) Poljakinje Anne Zamecke, postaju mantra čitavog opusa autorskog tandema Tizze Covi i Rainera Frimmela, koji vječno balansira na tankoj liniji između dokumentarnih i narativnih konstrukcija, a da između njih nije stvorena savršena ravnoteža. Covi je rođena u Bolzanu, Frimmel u Beču. Povezala ih je ljubav prema fotografiji i fascinacija likovima marginalaca koji obitavaju rubne zone društva. Zato se njihov iznimni i krajnje emotivni “Mister Universo” (2016) može promatrati kao neka vrsta sequela njihovih prethodnih doksa “Babooska” (2005) i “La Pivellina” (2009). Oba su ambijentirana u cirkuskom miljeu, što ne znači da svaki cirkuski film mora automatski imati prežvakani prizvuk fellinijevskog. Iako u potonjem imamo staru umiruću čimpanzu, onu istu koja se ukazala u Fellinijevu opusu, ali i u Argentovoj “Suspiriji” (2018).

U “Mister Universu” vraćaju im se i likovi iz “La Pivelline”, ali i identični improvizirani dijalozi i duge tišine u maniri direktnog filma. Tarlo je sada krotitelj lavova koji odbijaju jesti i umiru poput cirkusa u kojem nastupaju. On kreće u road odiseju za crnim čovjekom od čelika Arthurom Robinom, najsnažnijim muškarcem na zemlji, koji mu je nekad davno tijekom cirkuskog nastupa rukama savinuo komad željeza u oblik potkove. No taj amulet mu je ukraden i on pokušava učiniti sve da bi ušao u trag Robinu, kako bi ga nagovorio da mu napravi njegovu repliku. Pritom Tairo postaje nekakva talijanska verzija Dorothy, dok cirkus preuzima ulogu Kansasa, a Mister Universo je Čarobnjak iz Oza. Jer, Covi & Frimmel uvijek podvlače nevjerojatnu snagu malih stvari, poput komada željeza u Robinovim snažnim rukama. Iako je univerzum “Mister Universa” blizak onom iz recentnog dokumentarnog opusa Želimira Žilnika, sveden na otužni i depresivni lunapark u kojem Robin živi s umirovljenom bivšom asistenticom.

Sličnu trajektoriju slijedi i njihov najnoviji komad “Notes from the Underworld” / “Aufzeichnungen aus der Unterwelt” (2020), koji je višepotpisani autor pogledao u sklopu paralelnog programa Panorama Berlinskog filmskog festivala. Film je na ovogodišnjem Berlinaleu dobio i Posebno priznanje žirija dokumentarnog dijela programa. Nanovo su u fokusu kreature iz društvenog polusvijeta i njegovih margina. Samo što cirkus sada zamjenjuju notorni bečki bircevi i njihovi otužni interijeri kojih se prisjeća folk pjevač Kurt Girk i njegov gangsterski prijatelj Alois Schmutzer, poznatiji kao kralj bečkog podzemlja. Oni su miljama udaljeni od mitskih bečkih kavana u kojima se okupljala bečka i bjelosvjetska inteligencija. Zato su Covi & Frimmel tek pripadnici one iste grupe autorskih arheologa koji prekopavaju po bizarnijim zonama Beča. Prisjetimo se Žilnikove “Najljepše zemlje na svijetu” (2018) ili autora poput Patrica Chihe i njegova doksa “Braća noći” (2016) prikazanog u sklopu 9. izdanja zagrebačkog Subversive Film Festivala, u kojem Girkove i Aloisove ofucane taverne zamjenjuje opskurni bečki bar Rudiger, u čijem se baroknom polumraku skupljaju bugarski Romi koji se prostituiraju u potrazi za egzistencijom. Masaža i pušenje 130 eura. Ponekad znaju zaraditi i puno više za puno kraće vrijeme, kad je jednom od njih klijent platio 230 eura da mu se popiša u usta.

Covi & Frimmel napajaju se footageom iz arhiva austrijskog ORF-a, ali i Kurtovim i Aloisovim privatnim foto-albumima, čime su učinili stanoviti odmak od dominantnih vérité i hibridnih prosedea.

No dok će Chiha kontaminirati sirovu stvarnost bugarskih gej kurvi artificijelnim teatralnim pasažima koji prizivaju Fassbinderova “Querellea” (1982), Covi & Frimmel napajaju se footageom iz arhiva austrijskog ORF-a, ali i Kurtovim i Aloisovim privatnim foto-albumima, čime su učinili stanoviti odmak od dominantnih vérité i hibridnih prosedea, iako ne odustaju od improvizacija. Jer, Loisl i Kurtl dio su one iste bečke urbane povijesti, koja se previše ne razlikuje od redikula iz splitske Varoši. Zato je njihov komad krajnji bečki antipod pozerskom flaneuru Gastónu Solnickom (šifra: “Introduzione all’oscuro”, 2018.) koji je ispisao iskrenu posvetu preminulom prijatelju Hansu Hurchu, mitskom umjetničkom ravnatelju i kuratoru Viennalea. Dok Solnicki kupuje praline Altmann und Kuhne u Hurchovu omiljenom bečkom Cafeu Englander, a Žilnik više preferira proju, Tizze Covi i Rainera Frimmel će tu istu proju zaliti bečkim pivom i zvucima pijane harmonike.

Jer, magija tandema Covi & Frimmel počiva na dobro znanom fordovskom print the legend pravilu. Pritom su sa svojim akterima potpisali svojevrsni pakt povjerenja, čije su storije gotovo romaneskne, kao jeke vječno izgubljene prošlosti. U prljavom crno-bijelom koloritu slike, koja mapira skrivene uglove Beča i njegove mračne ulice šezdesetih. U potrazi za izgubljenim vremenom bečkog podzemlja koji će oživjeti u Loislovim i Kurtlovim sjećanjima, poput Loislova nasilnog brata i njegovih protivnika koji pokušavaju osigurati kontrolu nad kladionicama i kockom na bečkim ulicama zla. Trebalo je samo odabrati pravu kartu i uz malo drskosti i vještine okušati sreću i preživjeti još jednu noć, kao u nekom film noiru. Zato “Bilješke iz podzemlja” ne romantiziraju bečku povijest, niti nude jednostavne odgovore. One samo poštuju svoje aktere, veće od ispranih života. U svijetu u kojem bicepse Mister Univerzuma zamjenjuje nabildani testosteron u kojem praktički nema mjesta ženama, ne računajući na Aloisovu sestru Heli.

"Notes from the Underworld" / "Aufzeichnungen aus der Unterwelt"

O FILMU:

Režija: Tizza Covi i Rainer Frimmel
Scenarij: Rainer Frimmel
Producenti: Tizza Covi i Rainer Frimmel
Direktor fotografije: Rainer Frimmel
Montaža: Tizza Covi
Zemlja podrijetla: Austrija
Godina proizvodnje: 2020.
Trajanje: 115 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Otvorene prijave za radionice 7. Star Film Festa

Otvorene su prijave za radionice 7. Star Film Festa, koji će se od 3. do 5. rujna održati u Sisku.

Liburnia uplovljava u Gomirje

Najnovije projekcije programa "Liburnia uplovljava" održat će se u mjestu Gomirje pokraj Ogulina, 8. i 13. kolovoza.

“I’ll Be Gone in the Dark” – Izađi na svjetlo

Mini-serijal "I'll Be Gone in the Dark" (koredatelji Myles Kane, Josh Koury i Elizabeth Wolff; 2020.) jedno je od najboljih TV-iskustava 2020. godine.

Tomislav Radić – Zaboravljeni dokumentarist (X)

Posljednji tekst prve sezone serijala tekstova "Rastrimo zastrto", u kojem se prisjećamo zaboravljenih dokumentaraca Tomislava Radića.

Objavljen program 21. Mediteran Film Festivala

Ovogodišnji, 21. Mediteran Film Festival koji se od 19. do 22. kolovoza tradicionalno trebao održati u Širokom Brijegu, prebačen...

Nastavlja se program 15. SKORO DOKUarta

Predstojećeg vikenda (subota i nedjelja, 8. i 9. kolovoza od 21 sat) u Bjelovaru se nastavlja program 15. SKORO DOKUarta.

Hrvoslava Brkušić: “Nepredviđene situacije mjesta su kreativnih mogućnosti u montaži”

Montažerka Hrvoslava Brkušić zatvara premijernu sezonu "Pogleda iza objektiva", serije intervjua na portalu Dokumentarni.net.

66. TV BAFTA-e: “Leaving Neverland” najbolji doku-serijal, Arthur Cary naj-redatelj

U Londonu su sinoć dodijeljene 66. po redu TV BAFTA-e za najbolja britanska televizijska ostvarenja u 2019. godini.

Pula počinje potkraj kolovoza, Motovun na turneji

Pokreću se koronavirusom odgođena najnovija izdanja Pulskog filmskog festivala, odnosno Motovun Film Festivala.

“Što je film? (ep. 13): Faktografski ili dokumentarni film” – Vrijeme i istina

U posljednjim ovosezonskim "Prozorima" naglasak je stavljen na epizodu serijala "Što je film?" (1987) voditelja Ante Peterlića.